Adathalász technikák földön, vízen, levegőben

2008. április 21. 11:35 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Sokan az adathalászatot komoly veszélynek tartják, míg a személyiséglopás fogalmát esetleg nem is értik pontosan, netán lebecsülik annak jelentőségét (én egy jelentéktelen szürke pont vagyok, mire mennének pont az én adataimmal, stb.). Pedig sokszor úgy egymásbafonódik a két technika, mint a Laokoón szoborcsoport, de hogy kiegészítik és segítik egymást, az senki számára nem lehet kétséges.Ahogy a kártevő terjesztők igyekeznek minnél leleményesebben meglovagolni világpolitikai és más eseményeket: zavargások Tibetben és Burmában, fejbelőtt nem létező álspammer, Bhuttó halála; ugyanígy megvannak a szokványos adathalász módszerek, trükkök is, amelyek kíváncsiságunkra, kéjvágyunkra vagy pénzsóvárságunkra építenek. Nem sok ember lehet, aki egyik terület által sem környékezhető meg.Az internetről (vagy kukabúvárkodással) megszerzett név, születési dátum, lakcím, e-mailcím, telefonszám aranyat ér a bűnözők számára, ennek ismeretében a megfelelő social engineering érzékkel megáldott csaló vonzó ajánlattal, kecsegtető megkereséssel jelentkezik. Persze a telefonkagylóba nem lehet beletuszkolni egy számítógépes kártevőt, de ez még korántsem jelenti azt, hogy ilyenkor nem fenyeget veszély bennünket.Halló, itt a hivatal beszél

Az ajánlat lényege egy nagy összegű életbiztosítás, amihez az "ügyintéző" máris diktálja a hívott fél nevét, lakcímét és telefonszámát, és "egyeztetésre" kéri bemondani az adószámot, illetve a társadalombiztosítási számot. Egy másik módszer, hogy az adóhivatal nevében adóvisszatérítést ígérnek, ehhez is  mindössze a társadalombiztosítási számot kell bediktálni, vagy rafináltabb esetben egy véletlenszerű számot (vagyis hibásat) olvasnak fel, és "egyeztetést" kérnek. Aki felháborodva "kijavíttatja" a helyes szám megadásával, biztos lehet abban, hogy adatai máris értékesítésre kerülnek, illetve segítségükkel valamilyen visszaélést fognak elkövetni. Ha a hívott fél nagy későn észbekap és rákérdez arra, hogy pontosan kivel is beszél, az esetek nagy részében azonnal leteszik a telefont.Álbankár és álvízvezetékszerelő

Ne legyenek illúzióink. Amikor a csalók nálunk is sokadjára vetik be az olyan ósdi trükköket a szerencsétlen nyugdíjasok ellen, mint az állítólagos hamis bankjegyek sorszámának ellenőrzése, a vízvezeték állapotának felmérése oly módon, hogy elküldik őket a másik szobába falat kopogtatni, amíg ők zsebreteszik az értéktárgyakat és eltűnnek, a hasonló telefonos és e-mailes csalások is gombamód terjedni fognak - Fülig Jimmy őszinte sajnálatára. Egy külföldi bank hasonló esetéről már itt is írtunk egy tavalyi postban.A vélt vagy valós kényelem mindig a biztonság ellen hat

Hancu barátom a közösségi portálokról szóló cikkében úgy fogalmaz: "Hasonló automatizmus, amikor az oldal elkéri az emailcímünket és jelszavunkat (igen, ez elég rémisztően hangzik, csak megbízható, nagy oldalaknál játsszuk meg!), és a levelező szolgáltatónál levő címlistánkból gyűjti össze az ismerőseinket. A jobb oldalak 5-6 nagyobb ingyenes levelezőszolgáltatást is ismernek, ami egy újonnan regisztrált júzernek rengeteg időt spórol meg." Egy korábbi Hi5-ről szóló postban már beszámoltunk egy ilyenről, amikor a személyes levelezési adatok megadásával elinduló levéláradat kellemetlen szituációba sodorta a gyanútlan netezőt. Ki tudja, milyen gondosan kezelik ezt az adatot, pontosan kihez, és hány emberhez jut el a belépési kódunk, hogyan őrzik, a későbbiekben olvassa-e rajtunk kívül valaki a személyes levelezésünket, bevallanák-e, ha ellopnák tőlük az ilyen adatokat - csupa-csupa nyitva maradt és nyugtalanító kérdés. Jómagam úgy vélekedem, ahhoz, hogy én a máshova szóló accountjaimat bármilyen közösségi oldalon begépeljem, hát shanghai táncosnő legyen az öreganyám és baltával pucolja az ablakot.Kételkedem, tehát vagyok

Azzal a tudattal persze nehéz a mindennapi életet élni, hogy a levelek mindössze 10 százaléka hasznos, a többi vagy csalás, vagy kártevőt illetve spamet terjeszt, ezért mindig ezzel a gondolattal nyitogassuk az elektronikus postánkat. Inkább az lehet a megoldás, ha valaki intenzíven érdeklődik olyan adatok után, amihez semmi köze, akkor kell(ene) megszólalni fejünkben a vészcsengőnek. Ahogy a bankok is állandóan hangoztatják, sosem kérnek elektronikus levélben vagy telefon adategyeztetést, azt kizárólag személyesen intézik. Azt készséggel elismerjük, hogy nem egyszerű feladat a hihető és hihetetlen között egyensúlyozva megtalálni a biztonságos lét aranyösvényét, különösen egy olyan világban, ahol a csalás már annyira bevett gyakorlat, hogy például a hétvégén román álrendőröket lőttek le Bécsben, akik magukat osztrák rendőrnek kiadva gyanútlan külföldi autósokat büntettek meg rendszeresen saját zsebre.Továbbra se igyunk tehát mosatlan gyümölcslevet ;-) és számítógépünkön használjuk rendszeresen frissített vírus- és kémirtó programot. A fentiek fényében mellesleg a telefonnal sem árt vigyázni, a naív fiatalabbak és a gyanútlan idősebbek figyelmét pedig nekünk kell felhívni az ilyen jellegű veszélyekre.
10 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2008.04.21. 13:07:27

Szia ViKtOr!
A Phistank.com oldalon lehet jelezni az ilyeneket, magyar csalások és spamek esetében pedig a Nemzeti Hírközlési Hivatal az illetékes, ők tudnak eljárni.

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2008.04.22. 07:04:43

Itt egy lehetséges adatfelhasználási veszély, ami _MINDENKIT_ érinthet:
www.penzcentrum.hu/cikk-1010691-1.html

2008.04.25. 11:41:40

Helló!
Van egy Robert Barr novella, "Szórakozottak vámszedői" a címe.
Kb ilyesmiről szól, mint amiről a cikkben írtál.

Szélhámosék újságban hírdetnek, hogy feledékenységre kínálnak kúrát, úgyhogy aki érintve érzi magát, az írjon egy adott címre, adja meg az adatait, szokásait és majd felkeresik a személyre szabott kezeléssel.
Egyik pofa ír nekik, kiteregeti magát és felkeresik valami nevetséges megoldással.
Nem sokkal ezt követően hogy-hogy nem beállít hozzá egy könyvügynök, aki borzasztó jutányosan egy könyvritkaságot kínál neki (mert imádja a könyveket, ezt meg is gyónta a szenilitást-kezelőnek). A kedvező üzlet megköttetik és azt követően még sok másik - RÉSZLETFIZETÉSSEL.

A csavar: ez a vállalkozás arra játszott, hogy először kipuhatolja a kuncsaftok gyengéjét, megnyerő modorú ügynökeik révén előáll valami csábos ajánlattal, a fizetés pedig roppant kedvező részletekben történik. De mivel ezek a kuncsaftok totál szenilisek, így addig fizetnek, amíg eszükbe nem jut, hogy már a sokszorosát törlesztették a megegyezés szerinti vételárnak.

Bocs, ha hosszúra sikerült, de annyira idekívánkozott.

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2008.08.05. 17:02:03

Szia hErpEsz!

Bocsánat a késő reakcióért, nekem tetszett a történeted :-)

Én is amiatt jártam ezen az elárvult, kihalt folyosón, hogy idehelyezzek egy másikat ;-)
zugugyved.blog.hu/2008/08/05/elevult_fantomceg

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2008.12.04. 12:19:24

A tanárok Németországban sincsenek könnyű helyzetben:
oktatas.origo.hu/20081204/tanaralazas_a_neten
A más nevében való társkereső oldalra való feltöltés különösen durvoid.
süti beállítások módosítása