Akár veled is megtörténhet...

2008. június 17. 16:03 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Az alábbi történet elég hajmeresztő, de semmiképpen nem hihetetlen. Herald Michael Fiola egy használt céges laptopot kapott kölcsön a sajátja helyett, és a nem működő antivírus program miatt kialakult helyzet kis híján a vesztét okozta.



Főhősünket kirúgták a munkahelyéről, mert vállalati noteszgépén gyerekpornót találtak. Ha csak ezt az egy mondatot halljuk, akkor gyorsan meg is születik fejünkben az ítélet: pfuj, kötelet az ilyennek ;-) De ha továbbolvasunk (és mint Török Szultánnál, meghallgatjuk a magyarázatot és a hátteret is megismerjük) akkor kezd csak félelmetessé válni a dolog. Nem véletlenül mondja az államügyész szóvivője, hogy ez a leghorrorisztikusabb történet, amit eddig látott. Ugyanis bár emberünk becsületes, szexuális és egyéb szokásai is normálisak és egészségesek, csak a sajátja helyett kapott használt laptop volt kártevőkkel fertőzött.



A nyomozás során a szakértő, Tami Loehrs egy egész hónapig vizsgálta az illető noteszgépet, és tapasztalatairól harmicoldalas jelentésben számolt be. A megsérült vírusvédelmen keresztül megfertőződött a gép, amire távolról illegális, többek közt gyermekpornó anyagokat töltöttek fel - a felhasználó tudta nélkül. Úgy értékelte, több vírus és trójai volt rajta, és igen valószínű, hogy korábban egy távoli támadó törte fel azt. Valószínűtlennek tartja, hogy ezeket az állományokat maga Fiola töltötte volna a számítógépre.



Fiola megpróbáltatásai 2006 novemberében kezdődtek, amikor azt a bizonyos pótszámítógépet kapta a saját ellopott gépe helyett. Alig egy hónappal később a DIA (Department of Industrial Accidents) nevezetű, a dolgozókat ellenőrző hivatal informatikusai felfigyeltek rá, hogy ennek a gépnek az adatforgalma aránytalanul nagyobb, mint a többi munkatársé. Észrevették, hogy mintegy négyszer több adatot forgalmaz, majd átadták a rendőrségnek az ügyet, aki megállapították: elképesztő mennyiségű gyermekekről készült pornográf kép található a számítógép merevlemezén. Az ügy 2007 augusztusában került a Bostoni bíróságra.



Bár a talált fotók a webböngésző átmeneti tárolójában (cache) voltak, a szakértő szerint nincs bizonyosság arra, hogy felhasználói közreműködéssel és aktivitással került volna oda. A kerületi ügyészség szóvivője a héten arról tájékoztatta a feleket, hogy a vád hamis volt, és az ügyet kedden törölték.

Fiola most Rhode Islandben él, és reménykedik, hogy a hírnevén esett csorbát valahogy helyrehozza. Az 53 éves férfi és felesége összeomlott a hamis vád miatt, barátaik elpártoltak mellőlük és úgy érzik, a mintegy 15 hónapig tartó események teljességgel tönkretették az életüket, ezért pert fontolgatnak a DIA ellen.

A kafkai történet végén mi mást is mondhatnánk: ne igyunk mosatlan gyümölcslevet, és rendszeresen ellenőrizzük, frissítsük biztonsági programjainkat.
3 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Djur (törölt) 2008.07.13. 08:59:43

Ügyes ügyvédi trükk :)

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2008.07.13. 09:33:55

Szia Higgadt !
Könnyen elképzelhető, amit mondasz,valóban van benne egy kis "tudatmódosító cukorkával kínálták meg" feeling :-), de ha a másik oldalt nézed: pl. veszel a szüleidnek egy gépet, vagy a nagymamádnak, akkor tényleg lehet, hogy észre sem venné, nem is értené, hogy mit művelnek vele az interneten keresztül
süti beállítások módosítása