Micsoda? Firefox és Skype? Azonnal letörölni!

2008. július 11. 10:27 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Sok félelmetesen ostoba dologról lehetett már hallani, és ez a mostani sem akármilyen. Imádjuk az olyan ügyintézőket, szervezeteket, bizottságokat, amelyek ilyen semennyire sem átgondolt és empatikus;-) javaslatokkal ügyködnek.

 

Egyen gépet egyen szoftverrel - lehetne a mottója az Európa Parlament (lehet hogy most büntiből nemecsek ernősen kisbetükkel kéne írni) javaslatának, ahol még azt is meg akarnák szabni, egyes országokban milyen böngésző, milyen VOIP program legyen az engedélyezett. A szakma persze hüledezve figyeli, mikor a hülyeség már Sándor Györgyösen szólva "citerázik" és félve szurkol, hogy a józan ész azért mégis diadalmaskodjon a végén.

Mindenki más internetezési szokásokkal, igényekkel, tudás szinttel rendelkezik, és gondoljunk csak arra, milyen kémprogram elleni arzenált használunk a különféle vírusirtók mellett. Ha egyszer csak azt monjdák: minden eddigi program töröl, és mától kezdve mindenhol csak és kizárólag például a McAfee lesz használható, ez pedig kötelező, és slussz, a törvényszegőknek pedig irány a börtön. Akkor majd a Linux is tilos lesz? És igényeinknek megfelelő saját programot sem írhatunk?

Túl az ötlet Nagy Testvéres vonatkozásán - előre a lenini úton - egy dolgot azért még mindenképpen érdemes figyelembe venni: aki ismeri az életjáték című kis programocskát, az biztosan tudja, milyen pusztító lehet a hatás, ha mindenhol egyen rendszereket, egyen szoftvereket talál. Aki még emlékszik a 2003-as SQL Slammer pusztítására, azt érti miről van szó. Egy elemző cég későbbi jelentése szerint a megfertőződött SQL szerverek 90 százaléka már a járvány első tíz percében áldozatul esett. A homogén kialakítás - például az egységes bárhová nézek, ott Windows terem - mindennél jobban kedvez a vírusok, kártevők pusztításainak.

Már csak ezért is rettentő nagy ostobaság lenne egy ilyen határozat. A "Micsoda, a gyermek fiú? Pedig itt az anyakönyvben világosan az áll, hogy lány! Akkor vágjuk le neki!" típusú hozzáállás helyett inkább az épeszűbb "Akkor talán javítsuk ki az anyakönyvet!" megoldás születésében reménykedünk.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása