Fertőzött pingvin leselkedik a Windowsra

2008. szeptember 18. 14:04 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Ha épp nem sikerül fogást találni az iPhonon (egyelőre), akkor hajrá előre a bevált recept szerint: a Windowsos gépek a jól bevált célpont. Az Apple új készülékének népszerűségét mindenesetre sokféleképpen ki lehet használni.

 

Réges régen, amikor a hülyét még pontos jé-vel írták, voltak a boldog békeidők (C64, Spectrum, BitLet Karácsony, Csokonai, stb.) ahol a vasfüggöny mögött a nyugati utazás is csak a háromévenkénti álom volt 50 dollárral, és utána a maradék pénz visszaváltásával működött. Ha egy szegény átlagmagyar látott egy jó programot a barátjánál, annak rendje és módja szerint átmásolta magának, ez volt a BBS: Barátom Barátjának a Szoftvere :-) Legális valuta hiányában sok más lehetősége amúgy sem lett volna.

Aztán kezdődött a PC világ, lehullt a vasfüggöny, utazhattunk, megtanultuk hogy a szoftvert akár meg is lehet venni, sőt voltak akik erre rendszeres időközönként különféle furmányos módszerekkel (pl. bilincses plakát) még figyelmeztettek is bennünket. Belekerültek olyan kitételek a Szoftvergazdálkodási útmutatóba, hogy azért (is) használjunk legális szoftvert, mert "különben vírusfertőzésnek tesszük ki magunkat" :-)

Azóta sok egyes és nulla lefolyt már az adatkábeleken, és az élet sok olyan esetet produkált, ahol magán a gyári vadonatúj merevlemezen, USB kulcson, a szoftver eredeti adathordozóján lapult a kártevő, sőt a mai internetes világban full legális szoftverek birtokában egy weblap meglátogatásával is megfertőződhet a gépünk. Most viszont úgy tűnik, a warez egyre gyakrabban adhat táptalajt a kártevő terjesztőknek, most éppen egy iPhone játék járt így.

Ha az iPhone programok választékát nézzük, egy nem feltört, és nem jailbreakelt telefon esetében, akkor csak és kizárólag az iTuneson keresztül töltögethetünk át dolgokat. Legyen az akár saját fotó, zene - a Bluetooth szándékos kiherélésével: értsd semmi adatkapcsolat, csak és kizárólag fejlhallgatóra használható - a többi telefonon megszokott küldözgetés itt sajnos nem működik, marad a központi Apple programmal való letöltés. Szerencsére a csengőhang, kép, video, zene adott saját könyvtárak importálásával feltölthető, de ez már a programok (játékok, alkalmazások) esetében nem működik. Még kivehető memória kártya sincs, amire felmásolva úgy látszana, mintha progit töltöttünk/vásároltunk volna magunknak (ez is szépen ment a régi Symbian alatt).

Az iTunes Store szoftverek esetén ugyan elvileg nyújt egyfajta védettséget is (hasonlóan ellenőrzött és jóváhagyott programok vannak fent, mint a Symbiannál), viszont egy kevés kivételtől (free applications) eltekintve minden pénzbe kerül. Jah igen, és a Nagy Testvér bármikor bármit visszahívhat. (hogy ez a parlamenti képviselőinkre miért nem működik ugyanígy, az korunk egy másik nagy rejtélye, ne is feszegessük ;-) Vannak persze módszerek, amik megkerülik ezt, segítségükkel beleláthatunk az iPhone fájrendszerébe, feltölthetünk warez játékokat. Egy ilyen feltölthető játék, a Penguin Panic került elő most egy olyan levélmellékletben szereplő .ZIP állományban, amely egy trójait hordozott magában, rákattintva pedig Windows alatt megfertőzte a számítógépet. A spam levelek "virtual iPhone games", "take a break" vagy "virtual iPhone toys" tárgysorral érkeztek. Fontos tudni, hogy sem az iPhone, sem a MacIntosh gép nem fertőződik meg tőle, a tettesek inkább jól feltételezték, hogy az emberek többsége úgyis Win mellett ül, megéri nekik a trükk. A pingvines alkalmazás egyébként nem is került fel az iTunes hivatalos alkalmazásai közé.

Érdemes tehát óvakodni, ha ilyen feltört játákokat akarnak ránktukmálni, akár spam emailben, akár weblapon találkozunk vele. Szinte biztos, hogy a trükköt más kártevőkkel feltöltve a jövőben is fel fogják majd használni. Addig is mindenki használjon szabad szoftvert vagy legális szoftvert, vagy ha mégsem, akkor viszont kérdezze meg orvosát gyógyszerészét, és csak megbízható hacker programjait töltse le ;-)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása