Éljen soká az alapértelmezett jelszó

2008. szeptember 24. 15:38 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Sokféle hibát követhet el egy átlagfelhasználó: operációs rendszerébe könnyen kitalálható - ergó szótárban szereplő - jelszót választ, a wifi routerhez nem állít be titkosítást, vagy csak WEP-et, stb. Azonban bármilyen meglepő, az ATM pénzkiadó automaták üzemeltetői is tudnak nem kicsit hibázni.

A pénzszerzésnek sokféle módja van, a régi Murphy törvény szerint mi egy bankrablás egy bankalapításhoz képest ;-) Sokan csak elhozzák a boltból WiFi routert, kicsomagolják, és az adminisztrációs jelszót nem változtatják meg azonnal, aztán csodálkoznak, illetve ami még talán rosszabb, észre sem veszik. Embereink kutakodva a neten, sikeresen hozzáfértek online a Tranax és Triton gyári leírásokhoz.

A két tag ezekben megtalálta az ATM automaták alapértelmezett gyári jelszavával elérhető rejtett, csak az üzemeltétesnek szánt adminisztrációs menüt, melyben átprogramozta a gépeket. Ez azt jelentette, hogy bár a gépben 10 és 20 dollárosok voltak, de a menüben úgy írták át, mintha csak egy dollláros bankjegyek lennének.

Így a készpénzfelvételeknél nagyokat tudtak kaszálni, viszonylag csekély lebukási esély mellett. Az volt a dolog sportértéke, hogy nem törték fel a rendszert, nem telepítettek kémprogramot, nem is kellett nem kellett über profinak lenni, csak "ügyesnek" és ez sikerült nekik.

Jordan Eske és Nicolas Foster, mindketten 21 esztendősek, és némi autós üldözés után immár letartóztatásban, egy Nebraskai cellában várják további sorsukat és a vádemelést. Azért remélhetőleg a bankok is tanulnak majd az esetből, és befoltozzák a réseket, na meg a jelszóválasztási szokásaikon is cizellálnak a jövőben.

1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

buherator · http://buhera.blog.hu 2008.09.25. 16:17:02

A dolog pikantériája, hogy a srácok úgy buktak le, hogy többször ugyanoda mentek "nyerőgépezni". Ez persze azért volt lehetséges, mert a károsult az első incidens után sem változtatta meg az alapértelmezett jelszót :)
süti beállítások módosítása