Valóban kicsi az új Norton ISecurity telepítője?

2008. október 16. 07:15 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Vitatható eszközhöz nyúltak a Symantec fejlesztői telepítési idő felgyorsításánál. Csak a kezüket figyeljük.

Nem vitás, hogy minél gyorsabb egy antivírus, annál jobb nekünk. Nem szeretjük hosszas telepítgetéssel tölteni időnket, és azt is utáljuk, ha a gépet munka közben pont a vírusirtó lassítja le. Tudják ezt a Symantec szakemberei is, ezért mindent megtettek, hogy az új Norton Internet Security már gyors legyen.

Mind a világszintű, mind a hazai sajtó elismeréssel nyilatkozik az új Norton termékek gyorsaságáról, kicsi telepítési méretéről. A Symantec vírusirtója néhány évvel ezelőtt még lassúságáról volt hírhedt, most azonban úgy tűnik, megtáltosodott. Olvassuk a Norton Internet Security 2009 varázslatos sebességéről szólóTechline-os cikket, melyben áradoznak arról, hogy "Csodák márpedig vannak". A látszat szerint a Norton tehát szárnyra kapott, és ez úgy tűnik felkeltette a szintén a gyorsasága miatt elismert NOD32 vírusirtó fejlesztőinek figyelmét. Az ESET szakemberei úgy döntöttek, maguk is megvizsgálják a Symantec új termékének telepítési méreteit. Tartsunk hát velük egy kis kirándulásra, ígérjük izgalmas és tanulságos lesz.

Egy internet biztonsági csomag telepítési mérete - ebben aztán nincs vita - annál jobb, minél kisebb. Mivel a Norton 2009 még az ESS csomagnál is kisebb volt, ez felkeltette három ESET-es munkatárs: Andrea Kokavcova, Aryeh Goretsky és David Harley figyelmét, akik elkezdtek kísérletezni a programmal.

A saját laborjukban a Passmark teszt szerinti méréseket végeztek egy Windows Vista operációs rendszer alapértelmezett beállításaival, majd később egy Windows XP is a pástra lépett. A Passmark módszer nem triviális módon méri a telepítési méretet, hanem a telepítés utáni lefoglalt lemezterületből vonja ki a telepítés előtti lefoglalt lemezterületet, vagyis nem egyszerűen a letölthető telepítőcsomagot nézi.

A kísérlet előtt még muszáj egy picit visszanyúlni a Windows rendszerek egy speciális jellemzőjéhez. Mint ismeretes, a Rendszer visszaállítás (System Restore) funkció szolgál arra, hogy probléma esetén egy korábbi visszaállítási ponthoz (Restore Point) visszatérhessünk. A funkciónak persze ára van - mint mindennek az életben - a helyi számítógépen kell tárolni ezeket a pillanatfelvételeket és ami esetünkben még érdekes lesz: ez nagyban befolyásolja a telepítési méreteket is.

Hüp-hüp-hüp Barba trükk!

Egyenlő pályák, egyenlő esélyek, én biciklivel megyek :-)
Jöttek tehát a tesztek, Vista és XP rendszereken egyaránt, és ezen belül kétféleképpen is: a System Restore be- illetve kikapcsolt állapotában. A táblázatból jól látható, hogy a Symantec technikailag titokban kikerüli a visszaállítást, és ezzel sikerül neki minden egyes esetben ugyanazt az eredmény produkálnia. Igaz, ha manuálisan létrehozunk Vistán egy rendszervisszaállítási pontot, akkor a NIS2009 Passmark mérési módszere is 445 MB-os méretet mutat.

WIN
Version

System
Restore

ESET
Size

Norton
Size
Comments
Vista ON 368MB 145MB Same settings and results as Passmark
Vista OFF 68MB 145MB Installation sizes without Restore Points.
XP ON 96MB 145MB XP equivalent to Passmark settings
XP OFF 68MB 145MB Installation sizes without Restore Points.

 

Az elvégzett kísérletből az ESET munkatársai szerint egyértelműen kiderül, hogy "Csodák márpedig tényleg vannak". Az új program megkerüli a rendszer System Restore funkcióját csak azért, hogy kisebb telepítési méretet mutasson, illetve talán hogy ezzel is gyorsabb legyen a telepítés! Ez pedig - ha erre semmilyen előzetes figyelmeztetés nem történik - egyértelműen biztonsági kockázatot jelent a felhasználók számára.

Minden tiszteletünk a Symanteces fejlesztőké, és célunk nem a kákán is csomót keresés volt. Ennek ellenére az ilyen kaliberű dolgokról nem szabad hallgatni, valamint nem engedhető meg az sem, hogy az átlagfelhasználó megtévesztésével és gépének tudta nélküli veszélyeztetésével ilyen vitatható manőverekkel operáljanak a piac szereplői az egymás elleni harc jegyében.

7 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Moonline 2008.10.17. 16:48:45

Személy szerint nekem ez nem rossz pont a nortonnál. ahogy feltelepítem az XP-t a rendszervisszaállítást szinte azonnal kikapcsolom, elvégre is, ha vírus kerül a gépre, onnan folyton visszakerül, másrészt, én próbáltam vele visszaállítani dolgot, nem sikerült. Ez az egész cikk is kicsit olyan "használj Nodot, a norton sz*r"" szagú, persze ezzel nem akarok sértegetni senkit, csak egy vélemény.

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2008.10.17. 19:29:15

Szia Dante01!

Üdv a blogban :-)

Kifejezettem nem célom a zsigerből jövő "fikázás", remélem erre az eddigi működésemmel nem is adtam okot. Úgy éreztem, ez a bejegyzés többről szól, minthogy valaki az A vagy a B terméket használja, szereti.

Nekem ez a varázslatosan felgyorsult telepítés kissé hihetetlen volt - és lám, született is rá egy logikus magyarázat.

Nyilván az őszinteség sokat segített volna a dolgon, akár meg sem születik az ESET-es srácok postja, ehhez szerintem csak annyi kellett volna, hogy mindezt ELŐRE közlik a nagyérdemű vásárlóval pl. rányomtatva a dobozra a figyelmeztetést.

FK 2008.10.19. 16:20:03

Ez mekkora szarrágás! Azt hittem végre egy értelmes cikket olvashatok antivírusokról (ha már antivírus blog), de nem csak hülyeség az egész.

Hol van itt szó a sebességről? Ha mindenki dícséri az új Nortont, akkor valószínűleg meg van az oka, annak kéne utánajárni, nem pedig ilyenen kiakadni. Még hogy az átlagfelhasználót veszélyezteti az, hogy feltelepíti a megvásárolt vírusirtót, és írják rá a dobozra hogy ez mennyire veszélyes??!

Ez igazán szánalmas, és semmi köze nincs ahhoz, hogy mivel lett gyorsabb vagy jobb a Norton, csak arról szól, hogy senki más ne mondja azt, hogy gyors, mert biza csak a NOD32 lehet gyors. Szánalmasok vagytok.

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2008.10.19. 19:16:29

Kedves Ferenc!

Szerintem félreértetted a dolgot. Ez most a TELEPÍTÉS sebességéről szól. És ha MINDEN (*.*) program átfolyik a bekapcsolt System Restore-on, de a NIS2009 pedig nem, akkor ezzel NEM LEHET dicsekedve összehasonlítani a többi, hagyományos módon települő program sebességéhez képest, nem fair.

Ami pedig a veszélyt illeti, nézz utána, mennyi Registry bejegyzést borít rá a gépedre. Anélkül, hogy szóltak volna, nincs rá lehetőséged, hogy mégis visszatérj a telepítés előtti állapora, hacsak kézzel nem készítettel visszaállítási pontot. Ha erre figyelmeztettek volna ELŐRE, már nincs ez a felvetés.

Keresésben pedig természetesen más is lehet gyors, zajlik a verseny folyamatosan, és ez így van jól.

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2008.10.20. 09:02:53

Annyiban azért igazad adok kommentelőknek, hogy a cím félreérthető volt, ezért javítottam "Valóban kicsi az új Norton ISecurity telepítője?"-re.

Vidi Rita · http://www.hosnok.hu 2008.10.21. 10:42:57

Egyébként nekem erről az jutott eszembe, hogy marhára nem érdekel, milyen gyorsan települ fel valami. Nyilván, ha sumák módon gyorsítanak, az érdekel, és szeretnék tudni róla.
Amit viszont nap mint nap tapasztalok, az az, hogy bármiről is állnak át az ügyfelek nod-ra vagy ESS-re, állandóan tátva marad a szájuk, hogy: Rita, létezik, hogy begyorsult a gépem?

Naná, hogy létezik, hiszen ritka az ilyen progi, ami állandóan fut és közben észre sem lehet venni. A riválisokra nem ez a jellemző.

Egyébként a nod32 a leggyorsabb és legkevésbé erőforrásigényes védelmi szoftver, és ezt sikeresen el is ültették a fejekben. Innentől kezdve bárki jön azzal, hogy: Hé, most már a miénk is gyors", arról, a marketing törvényei szerint az jut eszébe a felhasználóknak: "aha, MOST MÁR gyors? akkor eddig joggal tartották CSAK az eset termékeket gyorsnak?"

Ezt a pozíciót sosem fogják elvenni a nodtól, nyugalom, próbálkozhatnak akármivel:)
A nod a gyors vírusirtó, a nod a csúcstartó vírusirtó.

Más szavakat kell bitorolniuk, igaz, hogy azoknak már nem lesz semmi értelme. Mert az, hogy biztonságos, az az alap egy védelmi szoftvernél.

Colos 2008.11.01. 08:17:08

Nos, ha már itt járunk, én meg beszélek a NOD32 gyorsaságáról.
A NOD32 egy antivírus, és semmi más. A Norton Antivírus pedig egy antivirus+antispyware. Ha felteszel egy NOD-ot, akkor kell mellé még egy Antispyware is, és csak így lesz egyenértékű a NAV -al. Viszont a két védelmi szoftver jobban belassítja a gépet, mint ha csak egy NAV lenne rajta.

Az azért megjegyzem, hogy nem vagyok NOD32 ellenes, az a program a maga nemében tényleg a legjobb! De a NAV -al a beépített antispyware miatt nem lehet összehasonlítani.
süti beállítások módosítása