Megérkezett a 4.0-ás NOD32 béta verziója

2008. december 01. 17:28 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Az ESET NOD32 vírusirtójának és az ESET Smart Security integrált biztonsági csomagjának új változatai önmagukat is megvédik a kártevőktől, fejlett rendszerfelügyeleti funkciókat tartalmaznak, emellett a fertőzött rendszerek külső forrásból történő ellenőrzését is lehetővé teszik.

A NOD32 antivírus és a tűzfalat és levélszemétszűrőt is tartalmazó Smart Security új változata támogatja egy Rendszerellenőrző CD létrehozását, így lehetővé vált a fertőzött rendszerek külső forrásból történő ellenőrzése. Ily módon olyan esetben is megtisztíthatók a számítógépek, amikor egyébként a merevlemez kiszerelésére lenne szükség. Mindkét szoftverbe bekerült az ESET SysInspector rendszerfelügyeleti eszköz is, mely eddig önálló alkalmazásként volt elérhető. Ez részletes adatokat szolgáltat a felügyelt számítógépeken futó folyamatokról, megkönnyítve a rejtett fertőzések, például rootkitek felderítését. (Az eszköz funkcióinak bemutatásáról készült videó az ESET honlapján megtekinthető.)


Az ESET folyamatosan fejleszti termékeit, az újítások pedig minden esetben jelentős előrelépést hoznak a kártevők elleni védekezésben. „A végleges változatban néhány hónap múlva megjelenő szoftverek a rendszermag szintjén kódolt önvédelmi funkciókat tartalmaznak, így még biztosabban észlelik majd, ha egy kártevő megpróbálja kiiktatni a védelmet” – emelte ki Csiszér Béla, az ESET magyarországi képviseletét ellátó Sicontact Kft. ügyvezetője.



A most bemutatott, ingyenesen letölthető béta változatok után a végleges 4.0-ás verziók várhatóan 2009. februárban lesznek elérhetőek angol nyelven, magyarul pedig egy-két hónap késéssel jutnak el hozzánk.

Az ESET NOD32 Antivirus és az ESET Smart Security 4.0-ás változata részletesen az alábbi újdonságokat tartalmazza:

Általános funkciók (NOD32 és Smart Security)

Megújult és kibővült Védelem állapota ablak: Az új ablakban grafikusan és statisztikákon keresztül követhetjük nyomon a rendszer és a hálózat működését. Statisztikák kérhetők le többek között a valós idejű fájlrendszervédelem, a webhozzáférés-védelem és az e-mail-védelem működéséről. Szintén fontos adat az Utoljára ellenőrzött objektum, amely a NOD32 2.7-es verziójában megszokottakhoz hasonlóan jelenik meg.

Önvédelem: Az új verziók önvédelmi funkciója rendszermag szinten ellenőrzi, hogy nem történt-e a szoftver fájljait érintő változtatás.

SysInspector felügyeleti eszköz: A 4.0-ás verziókba integrálásra került az eddig főként gyakorlott felhasználók és rendszergazdák által használt SysIsnspector rendszerfelügyeleti eszköz, amely korábban az ESET honlapjáról volt ingyenesen elérhető. Az alkalmazás részletes adatokat szolgáltat a számítógépen futó folyamatokról, megkönnyítve a rejtett fertőzések korai felderítését.

Rendszerellenőrző CD:
Mindkét szoftver támogatja a Rendszerellenőrző CD létrehozását, amely lehetővé teszi a fertőzött rendszerek külső forrásból történő biztonságos ellenőrzését és megtisztítását.

Windows frissítések ellenőrzése: Az új verziók automatikusan ellenőrzik a rendelkezésre álló Windows javításokat. A felhasználó megadhatja, milyen frissítésekről kíván értesítést kapni. Így például ha a kritikus fejlesztések kerültek kijelölésre, a szoftver csak akkor jelez a felhasználónak, ha ilyen fejlesztések állnak rendelkezésre.

Jelszóvédelem a szoftver letelepítése ellen, UAC-támogatás:
Amennyiben a beállítások változtatásait jelszóval védjük, a program nem engedélyezi a letelepítését. Az új verziók rendelkeznek UAC (User Account Control – Felhasználói Fiókok Felügyelete) támogatással is, így bizonyos változtatásokat csak rendszergazdák kezdeményezhetnek.

Teljes képernyős használat esetén letiltható figyelmeztetőablakok:
Teljes képernyős használat esetén letiltható lett a figyelmeztetőablakok felugrása, a több felhasználó által használt gépeken pedig a különböző felhasználók egyéni beállításai is elmenthetők.
Kikapcsolható grafikus megjelenítés: Kikapcsolható a szoftver grafikus kezelőfelülete, így az új verziók kompatibilisek a vakok és gyengénlátók által használt felolvasóprogramokkal.

Másodlagos ESET Remote Administrator szerver: A nagyobb munkahelyi hálózatokat érintő változás, hogy az új verzió lehetőséget ad egy másodlagos ESET Remote Administrator szerver alkalmazására. Ez megbízható működést biztosít az elsődleges szerver esetleges meghibásodása esetén is.

Mozilla Thunderbird támogatás:
A 4.0-ás béta verziók teljes támogatást biztosítanak Thunderbird számára is.

* * * * *

Vírus- és kémprogramvédelem (NOD32 és Smart Security)
ThreatSense technológia: A programok nem csupán felismerik a rejtett fertőzéseket, hanem a továbbfejlesztett tisztítás funkció révén már meg is tisztítják ezektől a számítógépeket.

ThreatSense technológia: A számítógép ellenőrzésénél limitálható a vizsgált fájlok mérete, meghatározható a maximális ellenőrzési időtartam.

Külső adathordozók blokkolása: Letiltható a külső adathordozók automatikus futtatása.
Továbbfejlesztett dokumentum védelem: A korábban már megismert DMON dokumentumvédelmi modul a Valós idejű fájlrendszervédelem részeként került vissza az új verziókba.

Megújult https és POP3 beállítások: Ha a NOD32 vagy a Smart Security új https vagy POP3 kommunikációt észlel, a felhasználó egyenként elfogadhatja vagy elutasíthatja a csatorna ellenőrzését, vagy kérheti, hogy a szoftver minden ilyen esetben végezze el az ellenőrzést.

Kibővített http szűrő: Az előző verzióktól eltérően már nem csak a kizárt és a tiltott címeket adhatjuk meg, de létrehozhatunk egy listát az engedélyezett címekből is, amelyek megadásával az összes listán kívüli cím letiltásra kerül. Ez jelentős előrelépését jelent a felhasználó-biztonság szempontjából, és lehetővé teszi például, hogy meghatározzuk, hogy a felhasználók milyen weblapokat látogathatnak meg.

SSL protokoll szűrő: A szoftverek képesek az SSL forgalom ellenőrzésére. Az SSL kommunikáció részleteit a Haladó beállítások alatt szabályozhatjuk.


 

* * * * *

A tűzfal modul újdonságai (Smart Security)
Tanuló üzemmód: A tűzfal modulon megmaradt a már jól ismert és bevált automata üzemmód, a felhasználók kéréseinek megfelelően azonban beépítésre került a kivételek megadásának lehetősége is. A tanuló üzemmód (Learning mode) egy olyan speciális funkció, amely segítségével saját magunk „taníthatjuk” a tűzfalat az új kapcsolatok kezelésére. Így vállalati rendszergazdák az eddigieknél könnyebben konfigurálhatják a tűzfalszabályokat.

Levélszemétszűrő fejlesztések (Smart Security)

Címlista importálása: A különböző címlistákat a levélszemétszűrő automatikusan importálni tudja, így a névjegyalbumokban szereplő kontaktokat automatikusan hozzáadhatjuk a megbízható levélküldők listájához.

Az ESET licencpolitikájának megfelelően az érvényes licenccel rendelkező felhasználók számára ingyenesen elérhető új változatok számos újítást tartalmaznak mind az otthoni, mind a vállalati felhasználók számára.

2 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cworm (törölt) 2008.12.02. 09:17:22

Ez a létrehozható rendszerellenőrző cd nagyon jó ötlet!:)
süti beállítások módosítása