Kell-e vírusirtó az Apple gépekre?

2008. december 03. 18:16 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Korábban már irtunk trójaiakról, kodekekről Mac alatt, és hogy ha a felhasználó maga kattint, arra nincs orvosság egy operációs rendszeren sem. Most viszont maga az Apple tanácsolta, használjunk antivírusprogramot OS X alatt is.

A dologról magyarul is született blogbejegyzés, amiben hivatkoznak az Apple weboldalára, továbbá sok remek komment is íródott alant. Nyilván benne van egyfajta hype és nyomás is a gyártók részéről, de ezzel együtt a végtelenségig biztos nem lehet azt állítani, hogy ide aztán nem kell ilyesmi soha, mert ezt egy mentes platform.

A történet akkor kezdett érdekessé válni, mikor az eredetileg 2008.12.02.-én módosított bejegyzés nemes egyszerűséggel eltűnt az internetről :-O

Mivel elég furcsa az eset, így kivételesen minden fázisról teljes képernyőképet mellékelünk, who knows? ;-) Végül letörölt bejegyzés ide, kényes téma oda, anélkül, hogy állást akarnánk foglalni, itt a Barbatrükk, hogyan nézzük meg a bejegyzést mégis így utólag :-)

Írjuk be a Google kereso ablakba:
cache:http://support.apple.com/kb/HT2550?viewlocale=en_US

Linux guru barátokkal beszélgetve úgy látom, nem derogál nekik időnként belenézegetni a FireStarter logba, néhány hetente CheckRootkit és RKHunter szoftvert frissíteni és futtatni ahelyett, hogy azt mondanák "ugyan kérem, ez nem Windows". Vigyázni mindenütt kell valamennyire, aztán persze a mérték az már egy másik kérdés. Az Appleblog kommentek között szerepelt, hogy ha egy OS eléggé elterjed akkor elér egy olyan szintet, amikor lassan már megéri rá kártevőt (nem klasszikus vírust, hanem inkább rootkitet, kémprogramot, reklámprogramot) fejleszteni - ez szerintem is igaz lesz, és akkor majd nézhetnek a Dr. House-ok ;-)

2 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása