Hibás ESET frissítés ma hajnalban

2009. március 09. 14:32 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Ma reggel 5 óra 50 perctől körülbelül 10 percen keresztül egy hibás frissítés volt elérhető az ESET biztonsági szoftvereihez. A Magyarországon feltehetően kevés felhasználót érintő hiba elhárítása megtörtént.

A NOD32 antivírus 2.7-es, 3.0-ás, 4.0-ás, valamint az ESET Smart Security 3.0-ás és 4.0-ás változatainak azon felhasználói, akik ma hajnalban 5 óra 52 perc és 6 óra között frissítették szoftvereiket, azt tapasztalhatták, hogy a programok frissítése után vírusriasztás érkezik. A téves riasztást egy hibás frissítés generálta, mely után a NOD32 antivírus és az ESET Smart Security tévesen Win32/Kryptik.JX kártevőnek minősítette a Windows egyes rendszerfájljait.

A heurisztikai modul hibája a 3918-as vírusdefiníciós adatbázissal együtt került telepítésre. Az ESET néhány percen belül észlelte a hibás frissítést, és leállította azt. A javított verzió a 3919-es sorszámú vírusdefiníciós adatbázissal ma hajnalban, 6 óra 30 perckor került ki a frissítőszerverekre.

A 3.0-ás és 4.0-ás programváltozatok felhasználói úgy tudják ellenőrizni, hogy megfelelő frissítéssel rendelkeznek-e, hogy a jobb egérgombbal a programok tálcaikonjára kattintanak, majd a névjegy menüpontban ellenőrzik a vírusdefiníciós adatbázis és a heurisztikai modul verziószámát. A NOD32 antivírus 2.7-es változatának felhasználói a szoftver Vezérlőközpontjában, az Információ menüpontban tudják ellenőrizni ugyanezt. Amennyiben a 3919-es vírusdefiníciós adatbázis van telepítve, a programokat nem szükséges frissíteni. Amennyiben ennél korábbi verziószámokat jelez a szoftver, érdemes frissíteni, mivel a hibás frissítést az ESET már visszavonta, és a helyes, 3919-es (vagy ennél magasabb) verziószámú frissítést fogja telepíteni a program.

Azok a felhasználók, akik ma hajnalban a hibás frissítést töltötték le, a számítógép bizonytalan működését tapasztalhatják, ami annak köszönhető, hogy a NOD32 és az ESET Smart Security a tévesen kártevőnek minősített rendszerfájlokat karanténba zárta. Az ESET még a mai napon kibocsájt egy újabb frissítést, mely a tévesen kártevőnek minősített rendszerfájlokat automatikusan visszaállítja a karanténból. Azok a felhasználók, akiket érintett a hiba, és az automatikus javítást nem tudják megvárni, jelenleg manuálisan tudják visszaállítani a blokkolt rendszerfájlokat. A NOD32 antivírus 2.7-es változatának felhasználói kizárólag manuálisan tudják visszaállítani a blokkolt rendszerfájlokat.

A hiba Magyarországon valószínűleg kevés felhasználót érint. Az ESET szoftvereit hazánkban képviselő Sicontact Kft. ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy a hibás frissítés által érintett számítógépeken nincs szükség az operációs rendszer újratelepítésére vagy más drasztikus beavatkozásra, és kéri a felhasználókat, hogy a +36 1 346 7048 telefonszámon vagy a support@sicontact.hu e-mail címen vegyék fel a kapcsolatot a technikai supporttal. 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása