Támadás a király ellen

2009. április 14. 15:27 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Ha valaki terrorista hajlamú, esetleg Matuska Szilveszter babérjaira tör, és kevésnek találja az SQL befecskendezés, kémprogramok és botnetek, illetve DDoS támadások lehetőségeit, az az internet megbénításához tud keményebb eszközökhöz is nyúlni.

Rezgett a léc már az észt-orosz konfliktusnál is, vajon harci cselekmény volt-e vagy sem, de a Kennedy gyilkossághoz, az olajszőkítéshez hasonlóan a titkolózás, a hosszú titkosítási időszak miatt ezt sem fogjuk megtudni soha. De létezik módszer - még ha egészen eddig nem is tapasztaltuk meg - az infrastruktúra fizikai elemei ellen is, és ez a megfelelő időpontban végrehajtva igen érzékeny csapást lehet mérni a civilizációra.

Néhány napja tapasztalatot gyűjthettek a tárgykörben San Francisco lakói, ugyanis céltudatos vandálok április 9-én éjszaka átvágták a földalatti száloptikás hálózat telefonos és internetes kábeleit. Az esemény semmiképpen nem lehetett véletlen, hiszen több különböző, összesen 4 helyen is megtörtént a kábelek elvágása, illetve maga művelet sem volt egyszerű, hiszen azt speciális technikai előkészületekkel és a kábelek vastag védőrétegei miatt csak több órás munkával lehetett végrehajtani.

A helyzet cseppet sem volt vicces, hiszen az érintett körzetekben kórházak és bankok váltak működésképtelenné, megszűnt a pénzautomaták működése, a vészhívó (rendőrség, mentők, tűzoltók) telefonok is elnémultak, ki tudja hány tragédiát okozva ezzel.

Stratégiai helyszínek esetében (hadügy, pénzügy, egészségügy, államigazgatás, erőművek, stb.) kiemelt figyelem szükséges. Mostantól kezdve ilyenfajta új veszéllyekkel a gyakorlatban is számolni kell, és jobban kell vigyázni a fizikai infrastruktúrára. Igaz, a károsult AT & T már kitűzött egy százezer dolláros (kb. 22 millió forint) vérdíjat az elkövetőkre, de ez bizonyosan töredéke lehet csak a javítás költségeihez, illetve a kiesett időszak kárához képest.

2 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cworm (törölt) 2009.04.15. 09:54:27

Valószínűleg a kábelgyártó/javító cég vágta el a kábeleket, mást nem tudok elképzelni, hogy kinek milyen haszna származhatna ebből...

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2009.04.16. 09:46:09

Minden elképzelhető. De lehet olyan cég is, aki karbantartásra vagy őrzés/védésre tett ajánlatot, amit mégsem kértek. Lásd maffia módszerek a szórakozóhelyeken: verekedés, berendezés összetörése, majd védelmi pénz szedés vagy hivatalos megbízás fejében saját maguk távoltartása. Minden esetre megszületett itt a Proof of Concept, érdemes lesz kábelnyiszatoló berendezéseket forgalmazó webáruházat nyitni :-)
süti beállítások módosítása