Váltságdíj a böngészőben

2009. július 28. 14:40 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Van új a nap alatt! Egy érdekes új vonalról számolt be a TheRegister. A kártevő Windows számítógép webböngészőit fertőzi meg, és csak a mellékelt számra küldött emeldíjas SMS küldésével tüntethetjük el a kéretlenül megjelenített reklámjait.

Úgy tűnik, nincs nyári szünet bűnözőéknél. A korábbi hamis vírusirtók mellé sikerült egy újabb üzleti modellt megalkotni a kártevőterjesztőknek. Ezúttal az orosz szövegű, és erotikus tartalmú kéretlen reklámok az Internet Explorer, a Firefox és az Opera böngészőben képesek megjelenni. A fertőzés után minden meglátogatott weboldal elé betolakodva mutatja ezeket a felbukkanó zavaró ablakokat, és azt ígéri, hogy egy megadott számra küldött - ki tudja pontosan mennyibe kerülő - szöveges üzenettel lehet megszabadulni tőle.

A kártevőre a Symantec kutatói figyeltek fel, akik a böngésző beállító állományaiban és a rendszerleíró adatbázisban (Registry) végzett kéretlen bejegyzéseket is részletesen közlik. A TheRegister cikke szerint bár mindhárom böngésző veszélyeztetett, a legújabb FireFox változat azonban állítólag már nem fertőződik meg a váltságdíjszedő trójaitól.

1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

atko 2009.07.28. 14:58:09

Mindenki magától szenved a legtöbbet és aki hülye haljon meg.
Szerintem ezzel máris biztonságosabbá tehető az élet minden területe. A böngészés is.
A számítógép olyan mint a vezetés. Tanulás nélkül is lehet csinálni, de akkor veszélyes.
süti beállítások módosítása