Amikor mi szépen hasítunk, és mások baltázzák el

2009. július 29. 20:40 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Hogy a személyes adatainkat óvni kell, lassan mindenki megtanulja és leszokik az "én csak egy hétköznapi egyszerű ember vagyok, semmi különös nincs a gépemben" álmentségről. De a hiba nemcsak a "mi készülékünkben" lehet!

Ha mi szűkszavúak vagyunk a közösségi portálokon, gyanakvóan állunk az ismeretlen dolgokhoz, gyakran váltott, mindenhol különböző és erős jelszavakat használunk, nem kattintunk gyanús linkekre, használjuk a naprakész biztonsági programokat, és frissítjük az operációs rendszerünket - akkor ezzel mi minden tőlünk telhetőt megtettünk. Ez a tiszta, száraz érzés azonban egy pillanat alatt elszállhat, ha valahol máshol homokszem kerül a gépezetbe.

Nos éppen ez történt azzal az 1408 emberrel, akik egy McAfee által szervezett Sydneyben rendezett konferencián vettek részt, és egy olyan kör e-mailt kaptak, amelyben VALEMENNYIÜK személyes adata szerepelt: név, cím, vállalkozás, munkahely címe, telefonszám, e-mailcím. Ha volt köztük a biztonsági szakember is, akkor ezek most nem csak teljes mélységében átérezték az incidens súlyát, de valószínűleg roppant csalódottak is voltak, hogy pont velük ilyesmi megtörténhetett, és csak remélhetik, hogy a nevükkel és beosztásukkal nem élnek vissza csalók a jövőben.

A kicsit "a hóhért akasztják" esetnél nem tudták megmondani, pontosan hány helyre juthattak el végül így a személyes adatok 1 MB-os XLS táblázata. Mentegetőzésként leszögezték, hogy a tábla csak a konferencia résztvevők regisztrációs adatait érintette, és semmilyen pénzügyi adatokat nem tartalmazott. Mindenesetre jó figyelmeztetés lehet ez mindenkinek, hogy az e-mail kicsit olyan, mint a kimondott szó: érdemes előtte alaposan meggondolni, ha pedig már kimondtuk, az később már nem vonható vissza.

3 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

atko 2009.07.31. 08:14:13

Ezt most nem értem, akkor a szervezők küldték a O-emilt, vagy valaki megszerezte és csak figyelmeztetésképp küldte el azt.
Egyébként meg folyton hangsúlyozom minden ismerősömnek, hogy az excel az már a számítógép sötét oldala! Mindig azt mondják az csak egy kockás füzetlap.. aztán kiderül, hogy számol és mindenféle trükkökre képes ;)

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2009.07.31. 09:04:20

Hát pontosan ez a probléma, hogy pont egy AV cég tett ilyet: "McAfee sends out personal details in email":
www.itnews.com.au/News/151485,mcafee-sends-out-customer-details-in-email.aspx

atko 2009.07.31. 11:15:32

Így már világos és értem. "Az embernél nincs hülyébb állat a világon!" Hogy ki mondta nem tudom, de mindig tetszett, mert sajnos igaz.
Ez olyan mintha a twitteres hack felkijáltójelét írta volna le valaki büntetésből százszor.
Sajnos hülyékből mindig van utánpótlás. És ez igaz magamra és mindenkire egyaránt.
süti beállítások módosítása