Johnny Depp, az élő halott

2010. január 25. 16:45 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Folyamatosan komoly energiákat mozgatnak meg a keresőkben a kártevő terjesztők, hogy odatereljék a kellő számú balekot a letöltési oldalukhoz. Mindig minden ünnep, katasztrófa, földrengés, breaking news erről szól: hogyan tudják a Google találatokat megmérgezni. Mivel állítólag az, akinek a halálhírét keltik sokáig él, bátran készülhetünk hát A Karib tenger kalózai 86. epizódjára ;-)

Johnny Depp autóbalesetben elhunyt Franciaországban. Még a CNN is megaszondja. Vagy mégsem? Jé, hiszen a link nem is a CNN-re mutat, azt a... A rajongók azonban ilyenkor már tűzbejönnek, nem figyelnek fel ilyen apróságokra, kattintanak, mindent tudni akarnak, Izaurának pénzt gyűjtenek.

Vegyük észre, az Angelfire hamis oldal éppen az első a Google találatai között. Van egy Gauss görbéje az érdeklődésnek, amely időben ugyanúgy emelkedik felfelé, ha valóságos hírről van szó - gondoljunk például a Sony rootkit DRM leleplezésére - de a kitalált hírek is önálló életet élnek egy idő után a virtuális térben, itt is jön harang görbe.

Az igaz, hogy néha valóban vannak helyzetek, mikor egy tumblr, egy twitter frissebb, naprakészebb lehet: éppen lövik a moszvai parlementet, vagy Iránból kapunk híreket. Azonban sosem tudhatjuk, hiteles-e amit "elsőkézből" írnak, és még többször azt sem, pontosan ki is írja mindezt. A "Johnny Depp dead video" szavakra keresve még érdekesebb lesz, már videó beszámolókat is ígérnek.

Akit a Kínában hosztolt weboldal sem ejt különösebben zavarba, az még szembesülhet az alábbi figyelmeztetéssel: "WARNING! Possible, in you pc not installed needed version of Video ActiveX codec. Please install codec for watch this video. Install is easy and will not take more than a minute. ( IE 5,6,7 MyIE, Google Chrome, Netscape, Safari, Opera, Mozilla Firefox compatible)."

Mindez magyarról magyarra fordítva: "Hé te, rohadt kis klambó... Éppen most akarunk átkampózni egy kodekletöltésre hivatkozva. Nem kapsz két óriási pofont, ha letöltöd gyorsan a kártevőnket, amely a világ összes böngészőjével kompatibilis, höhö." :-)

Érdemes tehát megfontoltabban hozzáállni a váratlan hírekhez: hihető-e, igaz-e, hamis-e, más különálló autentikus forrás megerősíti-e, és még egy: ha a vadonatúj hírhez, videóhoz csak egy EXE kiterjesztéső videokodek árán juthatunk, kattintás helyett inkább együnk egy kis csokoládét.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása