Conficker a csúcson, újoncok a páston

2010. április 20. 10:04 - Csizmazia Darab István [Rambo]

A Conficker féreg hónapok óta bebetonozva őrzi vezető helyét a magyarországi vírustoplistán. Új kártevők azonban márciusban is megjelentek: két trójai és egy féreg került fel sereghajtóként a listára.

Az ESET minden hónapban összeállítja a Magyarországon terjedő számítógépes vírusok toplistáját, melynek elemzése tanulsággal szolgálhat a felhasználók számára. A magyar lista első helyét 2009. október óta a Conficker féreg tartja, amely az operációs rendszer frissítéseinek hiányát, a gyenge admin jelszavakat és az automatikus futtatás lehetőségét kihasználva terjed.

A márciusi toplista második helyén lévő INF/Autorun vírus szintén régi szereplő. Ez a kártevő kizárólag az automatikus futtatás lehetőségét használja ki a terjedéséhez. Mivel a legtöbb felhasználó nem tiltja le ezt a funkciót a Windows operációs rendszerek alatt, és sokan nem figyelnek oda a vírusirtó szoftverük frissítésére, a kártevő zavartalanul terjed.

A listán új szereplő a nyolcadik helyre felkapaszkodó Win32/Boberog féreg, amely képes hátsó ajtót nyitni a megfertőzött számítógépen. Számos manipulált rendszerleíró adatbázis bejegyzést is készít, ezek teszik lehetővé, hogy a kártevő a kommunikációja során a tűzfal védelmét is kikerülhesse. A program ezután folyamatos kapcsolatot nyit a támadónak, aki így az IRC csatornán távolról átveheti az uralmat a megtámadott gép felett.

Kilencedik helyen bukkant fel a Win32/Tifaut trójai, amely fájlokat hoz létre, és azok automatikus lefuttatásához külön Registry bejegyzést is készít. Működése során különféle weboldalakhoz kísérel meg csatlakozni, és azokról további kártékony kódokat tölt le a megfertőzött számítógépekre.

Tizedikként szerepel a Win32/TrojanProxy trójai, amely nevéhez hűen valóban rejtett funkcionalitással bír. Futása közben megváltoztatja a HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Internet Explorer\Main Registry bejegyzést, valamint hátsó ajtót nyit a fertőzött gépen, majd megkísérel távoli webhelyekre csatlakozni.

Végül következzen a magyarországi toplista. Az ESET több százezer magyarországi felhasználó visszajelzésein alapuló statisztikai rendszere szerint 2010 márciusában az alábbi 10 károkozó terjedt a legnagyobb számban. Ezek együttesen az összes fertőzés 25.28%-ért voltak felelősek.

1. Win32/Conficker féreg
Elterjedtsége a márciusi fertőzések között: 5.95%

Működés: A Win32/Conficker egy olyan hálózati féreg, amely a Microsoft Windows MS08-067 biztonsági bulletinben tárgyalt hibát kihasználó exploit kóddal terjed. Az RPC (Remote Procedure Call), vagyis a távoli eljáráshívással kapcsolatos sebezhetőségre építve a távoli támadó megfelelő jogosultság nélkül hajthatja végre az akcióját. A Conficker először betölt egy DLL fájlt az SVCHost eljáráson keresztül, majd távoli szerverekkel lép kapcsolatba, hogy azokról további kártékony kódokat töltsön le. Emellett a féreg módosítja a host fájlt, ezáltal számos antivírus cég honlapja elérhetetlenné válnak a megfertőzött számítógépen.

A számítógépre kerülés módja: változattól függően a felhasználó maga telepíti, vagy pedig egy biztonsági résen keresztül felhasználói beavatkozás nélkül magától települ fel, illetve automatikusan is elindulhat hordozható a külső meghajtó fertőzött Autorun állománya miatt.
Bővebb információ: http://www.eset.hu/virus/conficker-aa

2. INF/Autorun vírus
Elterjedtsége a márciusi fertőzések között: 3.63%


Működés: Az INF/Autorun egyfajta gyűjtőneve az autorun.inf automatikus programfuttató fájlt használó károkozóknak. A kártevő fertőzésének egyik jele, hogy a számítógép működése drasztikusan lelassul.

A számítógépre kerülés módja: fertőzött adathordozókon (akár MP3-lejátszókon) terjed.
Bővebb információ: http://www.eset.hu/virus/autorun

3. Win32/Agent trójai
Elterjedtsége a márciusi fertőzések között: 3.35%

Működés: Ezzel a gyűjtőnévvel azokat a rosszindulatú kódokat jelöljük, amelyek a felhasználók információit lopják el. Jellemzően ez a kártevőcsalád mindig ideiglenes helyekre (például Temp mappa) másolja magát, majd a rendszerleíró-adatbázisban elhelyezett Registry kulcsokkal gondoskodik arról, hogy minden rendszerindításkor lefuttassa saját kódját. A létrehozott állományokat jellemzően .dat illetve .exe kiterjesztéssel hozza létre.

A számítógépre kerülés módja: a felhasználó maga telepíti.
Bővebb információ: http://www.eset.hu/virus/agent

4. Win32/TrojanDownloader.Bredolab trójai
Elterjedtsége a márciusi fertőzések között: 3.13%

Működés: A Win32/TrojanDownloader.Bredolab.AA egy olyan trójai program, mely távoli oldalakról további kártékony kódokat tölt le és hajt végre. Futása közben a Windows, illetve a Windows/System32 mappákba igyekszik új kártékony állományokat létrehozni. Emellett a Registry adatbázisban is kulcsokat készít, illetve módosít a biztonságitámogatás-szolgáltató (SSPI - Security Service Provider Interface) szekcióban. Ez a beállítás felel eredetileg a felhasználó hitelesítő adatainak továbbításáért az ügyfélszámítógépről a célkiszolgálóra.

A számítógépre kerülés módja: a felhasználó tölti le és futtatja.
Bővebb információ: http://www.eset.hu/virus/trojandownloader-bredolab-aa

5. INF/Conficker vírus
Elterjedtsége a márciusi fertőzések között: 2.23%

Működés: Amennyiben böngészés során az autorun.inf fájl valamely egység főkönyvtárába kerül, akkor a betöltő eléri, hogy a kártevő kódja induljon el. Vagyis az INF/Confickernek az a szerepe, hogy betöltse magát a Win32/Conficker kártevőt.

A számítógépre kerülés módja: Fertőzött weblapról, vagy külső eszközön keresztül.
Bővebb információ: http://www.eset.hu/virus/conficker

6. Win32/PSW.OnLineGames trójai
Elterjedtsége a márciusi fertőzések között: 2.19%


Működés: Ez a kártevőcsalád olyan trójai programokból áll, amelyek billentyűleütés-naplózót (keylogger) igyekszenek gépünkre telepíteni. Az ide tartozó károkozóknak rootkit komponense is van, amelynek segítségével igyekszik állományait, illetve működését a fertőzött számítógépen leplezni, eltüntetni. Ténykedése jellemzően az online játékok jelszavainak ellopására, majd a jelszóadatok titokban történő továbbküldésére fókuszál. A bűnözők ezzel a módszerrel jelentős mennyiségű lopott jelszóhoz juthatnak hozzá, amelyeket aztán alvilági csatornákon továbbértékesítenek.

A számítógépre kerülés módja: a felhasználó maga telepíti.
Bővebb információ: http://www.eset.hu/virus/psw-onlinegames-nnu

7. Win32/VB.EL féreg
Elterjedtsége a márciusi fertőzések között: 1.85%

Működés: A VB.EL (vagy más néven VBWorm, SillyFDC) féreg hordozható adattárolókon és hálózati meghajtókon terjed. Fertőzés esetén megkísérel további káros kódokat letölteni az 123a321a.com oldalról. Automatikus lefuttatásához módosítja a Windows Registry HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run bejegyzését is. Árulkodó jel lehet a sal.xls.exe állomány megjelenése a C: és minden további hálózati meghajtó főkönyvtárában.

A számítógépre kerülés módja: fertőzött adattároló (USB kulcs, külső merevlemez stb.) csatlakoztatásával terjed.
Bővebb információ: http://www.eset.hu/virus/vb-el

8. Win32/Boberog féreg
Elterjedtsége a márciusi fertőzések között: 1.20%

Működés: A Win32/Boberog féreg egy olyan kártevő, amely képes hátsó ajtót nyitni a megfertőzött számítógépen. Első lépésként fájlokat hoz létre a C:\Windows\System, illetve C:\Windows\System32 könyvtárakban, ezek automatikus lefuttatásáról pedig külön Registry bejegyzésekkel gondoskodik. Emellett számos manipulált rendszerleíró adatbázis bejegyzést is készít. Ezek lehetővé teszik például, hogy a kártevő kikerülje a tűzfalat azáltal, hogy a létrehozott állományokat a tűzfal szabályai között megbízható fájlként regisztrálja. A féreg futása során folyamatos kapcsolatot tesz lehetővé a támadónak, aki az IRC csatornán távolról átveheti az uralmat a megtámadott gép felett.

A számítógépre kerülés módja: Fertőzött weblapról, e-mail mellékletben, vagy külső eszközön keresztül.
Bővebb információ: http://www.eset.hu/virus/boberog-m

9. Win32/Tifaut trójai
Elterjedtsége a márciusi fertőzések között: 0.89%

Működés: A Win32/Tifaut fájlokat hoz létre a C:\Windows\System32 mappában csrcs.exe és autorun.inf néven. A kártékony EXE fájl automatikus lefuttatásához külön Registry bejegyzést is készít. Működése során több különféle weboldalhoz kísérel meg csatlakozni, és azokról további kártékony kódokat tölt le.

A számítógépre kerülés módja: a felhasználó maga telepíti.
Bővebb információ: http://www.eset.hu/virus/tifaut-a

10. Win32/TrojanProxy trójai
Elterjedtsége a márciusi fertőzések között: 0.86%

Működés: A Win32/TrojanProxy trójai a nevéhez hűen rejtett funkcionalitással bír. Futása közben megváltoztatja a HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Internet Explorer\Main Registry bejegyzést, valamint hátsó ajtót nyit a fertőzött gépen, és titokban megkísérel távoli webhelyekre csatlakozni.

A számítógépre kerülés módja: a felhasználó maga telepíti.
Bővebb információ: http://www.eset.hu/virus/trojanproxy-wopla-nae 

1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyos 2010.04.20. 12:40:25

Ha ennyi virus/trojai van, ami tavoli weboldalrol tolt le ujabb kodot, akkor miert nem kapjak el azt, akinek az oldalara a URL mutat? Gondolom nem biztonsagtechnikai kutatok oldalan van fent a kartevo tobbi resze (ha ott lenne, konnyen arrebbtehetne), hanem valami black hat ficko oldalan.

A viruskeszitok a fenti elkerulese erdekeben miert nem p2p halozatrol toltik le a tovabbiakat? Esetleg a frissites is mehetne ilyen elven, elvileg mar van olyan botnet, ami p2p elven kap parancsokat, szoval nem lenne nehez implementalni.

Ha technikai okokbol megis a webhez ragaszkodnak, akkor kozbeiktathatnanak egy plusz reteget. Mondjuk letarolnak a virus kodjaba 10-20 egyedi keresoszot, es egy egyszeru web klienst + parsert, ami a guglin rakeres az adott szavakra, es ha talalat van, akkor az oldalrol letolti azt a programot, amit szinten a kodjaba egetve megtalal. Igy a virusirok a kesobbiekben is el tudjak erni, anelkul, hogy addig a lebukast veszelyeztetnek.
süti beállítások módosítása