Facebook csoportot csak őstermelőtől

2010. június 28. 13:10 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Ez a jó kis komment adja a mai címet, ezúton is köszönet érte bpo478-nak. A mai példa alapján érdemes lehet alaposan átgondolni, mit is adunk ki magunkról, amikor egy Facebook csoporthoz, vagy rajongói klubhoz csatlakozunk nem agysebészi pontosságú adatvédelmi beállításokkal.

A jó üzletember mentalitás már gyermekkorban kiütközik. Mórickától kérdezi a tanítónéni: Mennyi kettő meg kettő? Az attól függ - érkezik a válasz - hogy venni akar a tanárnő vagy eladni. Ennek fényében Móricka előmenetele miatt már nem kell aggódnunk, és korábban talán a Zuckerberg szülők is beszélgethettek otthon: "Nem tudom, mit csináljak a fiunkkal, olyan megbízhatatlan? Arra gondoltam, talán adjuk meteorológusnak!" De aztán végül láthatjuk, mégiscsak számítógépes üzletember lett belőle.

Nyilván vannak hozzám hasonló pesszimista hozzáállású emberek, akik úgy gondolják, a DM biztonsági őrök centiméterben mért vevőkövetési távolsága, az összes plebejus állampolgárra és külön Stohl Andrásra vonatkozó büntési tételek szigorúsága, vagy Hajdú Péter empatikus parkolási szokásai nem egy Facebook csoport létén vagy nem létén múlnak vagy változnak meg varázsütésre. Szerintem ilyen csoportokat létrehozni nagyjából annyi értelme van, mint atombunkert építeni Kocsordon, de biztos én látom rosszul, hogy ilyenekben nem hiszek.

Ám ha már állampolgári kezdeményezésből, alulról szervezetten mégis megalakul egy ilyen, természetesen nem úgy képzeli az ember, hogy az érintett HMCS/multicég/whatever izomból simán megkaphatja az admin jogot felette, és vele az összes csoporttag személyes adatához való hozzáférést. Ez vastagon minősíti nem csak például az így eljáró cégeket, hanem magát a Facebookot is, sőt őket leginkább.

Adatvédelmi szempontból pedig több is, mint aggályos. Mindenki emlékszik arra az esetre, mikor a Yahoo kiadta a kínai hatóságoknak egy ottani újságíró adatait, akit ezért tíz év börtönre ítéltek. De az is megtörtént, hogy Pakisztán blokkolta az egész országban a Facebookot és a Youtube-ot. Nem kell még csak szélsőségesnek sem lenni, egy hétköznapi Facebook csoporttal technikai hiba miatt is történhetnek különféle érdekes dolgok, egy konkrét nyomozás során egy internetszolgáltató vagy közösségi oldal üzemeltető természetesen köteles átadni ilyen adatokat a hatóságoknak, de csak úgy puszira, egy szimpla céges kérésre ilyet kiadni elég érdekes.

Gerincességben fajsúlyra körülbelül a személyes adatok hirdetőknek való közvetlen, titokban és engedélynélküli eladásával egyenértékű. Mégha ez a link itt inkább elvont szélsőséges ideológiai agymosás, azért a fentiekből mégis látszik valamennyire, a különféle Facebook vagy egyéb csoportokban való részvételnek vannak, lehetnek nem várt következményei is.

Ma úgy tűnik, mindenben a TH kommentelők mondják meg a tutit, a végszót is Énbagolynak köszönhetjük: "Ja, azon szoktam röhögni, hogy ugyebár a blogolásnál az emberek nicknevek mögé bújnak, aztán meg csatlakoznak a blog fészbukos rajongói oldalához névvel, címmel, fényképpel, mindennel együtt. :)" De a hajó azért megy.

25 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

atko 2010.06.28. 13:52:16

Sajnos ezt a cikket nem a regisztrációt megelőző kikerülhetetlen ablakban olvashatja a leendő nagyon közösségi ember.
Ettől az egész wiw-fb-twitter stb f*szságoktól falnak tudnék menni, ha nem azt gondolnám, hogy "aki hülye haljon meg". :-)

daylienn (törölt) 2010.06.28. 16:36:55

Még mindig nem értem, hogy mit tudhatnak meg egy emberről, ami személyes adat.

Számomra értelemszerű, hogy csak olyan adatokat adok meg, képeket rakok ki, amiket amúgy is nyilvánosnak tartok. A FB profil arra szolgál, hogy az ember egyfajta imázst alakítson ki magáról. Semmi többre.

Aki ennyire fél, hogy megtudnak róla valamit, az inkább mondja fel a net és telefon előfizetését.

hyydra 2010.06.29. 01:35:54

közösségi oldalt csak nyílt forráskódból.

Kulminaator 2010.06.29. 07:34:11

"a Yahoo kiadta a kínai hatóságoknak egy ottani újságíró adatait, akit ezért tíz év börtönre ítéltek."

Ez így ebben a formában fasssssság :D

Kulminaator 2010.06.29. 07:35:00

Most nézem a tetejét, nod32 ? loál!

LegjobbVagyok · http://legjobbvagyok.hu 2010.06.29. 09:35:27

Egy antivirus blog írójától elvártam volna, hogy azon túl, hogy fikázza a világ legnagyobb közösségi oldalát, talán valamilyen javaslatot tesz az átlagos regisztráltnak, hogyan védje meg magát meg az adatait az ilyen helyeken. De mint a legtöbb bérblogger, ő is csak a szenzációhajhász és egyoldalúan negatív véleménnyilvánításig jut el, a hogyan tegyük jobbá már eszébe sem jut... Na persze, abból neki mi haszna...?

2010.06.29. 09:37:27

A csoport gazdája semmiféle személyes adatot nem tud meg, egyedül üzenetet tud küldeni a tagoknak. Ezt mint több FB csoport alapítója állítom.

A csoport einstandolását persze elítélem, de nem kellene tájékozatlanul a sz*rt kavarni.

2010.06.29. 09:38:25

Plusz: rendkívül zavaró olyan cikket olvasni, ahol minden második szó ki van linkelve valahova.

Pong 2010.06.29. 09:44:27

Látom a cikkíró teljes mértékben figyelmen kívül hagyta a társadalomtudomány azon oldalát, ami a nagy tömegek viselkedésének befolyásolásáról szól. A FB csoportokon keresztül egy "awareness" épül fel, amit később felkapnak tradicionális médiák, mivel közvetlen visszajelzést kap a néptől, amit a tüzijáték esetében a a medián is igazolt.

Másik butaság az, hogy összemossa a céges s a szociális oldalakat, ugyanis teljesen más tészta, ha "Dögöljön meg a Stárbaksz" oldalt csinálok, ugyanis az akkor a whistleblowing/customer protection alatt menni, miközben ha olyasmit csinálok mint "Starbucks Magyarország", akkor persze jogosan érezheti a cég azt, hogy elvették szócsövét/vuvuzeláját.

Pong 2010.06.29. 09:45:21

@iii:

+1, hogy csoporttulaj nem tud nézni személyes adatot, én developperkedek egy kicsit, s nekem sem szabad, avagy nem teszem.

Circus 2010.06.29. 09:50:52

@Sün‼:
Hamár őstermelő és net, a Pók dolgozik már?

@daylienn:
A gond szerintem itt lehet:

1, nem Rólad van szó, hanem azokról, akik agyatlanul töltik fel jobbra-balra az adataikat, képeiket, stb. Lásd balhé a parlamentbe frissen bekerült nembaloldali párt prominens képviselőiről. De akár a klasszikus, -18 HP buliképei, telefonszáma, mellmérete, stb, merugye a wiw az kéri meg buli... Meg ugyanezért van középkorú, angolul nem tudó férfinemű ismerősömnek vagy húsz angolnevű cicababa ismerőse fb-n - bejelölték, visszajelölte. Aztán meg majd pislog.

2, ámdebár, hiába vagy nagyon fifikás, kereszthivatkozásokkal simán utánad lehet nyomozni (amikor először kerestem rá pl. a nevemre, utána napokig lúdbörzött a hátam). Kivéve persze, ha ezermillió különböző e-mail címet használsz, külön-külön minden életfunkciódra. Én sem titkolom annyira, mert beválalom, amit mondok/teszek, de ha valami rosszindulatú barom betalál...

És hogy ON is legyek - kell mégy vagy 15-20 év és rengeteg botrány, hogy az emberek megtanuljanak védekezni (gondolkodni?). A következő generáció már ebbe nő majd bele, de a mai 50 feletti korosztály kb. menthetetlen. Ugyanaz és ugyanúgy, mint a most 70 felettiek a rendszerváltás után - teljesen új világ, amibe ártatlanul mennek bele, és ott cseszik át a fejüket, ahol tudják.

Mindazonáltal az elszomorít, hogy rossz dolgokra használják az amúgy egyik (szerintem A) legnagyobb találmányt az emberiség történetében...

Circus 2010.06.29. 09:55:04

@SárgaEminenciás_sargacsik.hu:
"egyoldalúan negatív véleménnyilvánítás"

kontra

"fikáz"
"bérblogger"
"tegyük jobbá eszébe se jut"
"na persze, neki mi haszna"

gratulálok :D

LegjobbVagyok · http://legjobbvagyok.hu 2010.06.29. 09:58:37

@Circus: én kritikát nyilvánítottam a cikkről, azt kértem számon, hogy ha valaki nemet mond, mondjon igent is. Te miről írsz?

Circus 2010.06.29. 10:04:10

@SárgaEminenciás_sargacsik.hu:
Nekem csak szimplán nagyon tetszett, ahogy egyoldalú, negatív véleménynyilvánítás miatt kritizálod a cikket egyoldalú, negatív véleményekkel. Ügyes kifigurázás, nagyon tetszett.
Vagy Te nem így gondoltad?

(de ne offoljuk már ezt szét szerintem)

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2010.06.29. 10:48:08

@Circus, Mindenki:

Igen, aki ide kommentelt, annak már lehet valamennyi tapasztalata, őket nem féltem, de a sebezhető többség, ahogy Circus is mondja naivan bereggel, hallgatja a rádiót (tegnap tedd fel a legvadabb bulis képeidet, és nyerj toshiba kamerát), aztán csodálkozik.

@ SárgaEminenciás_sargacsik.hu
Nem esett jól, amiket ismeretlenül írtál, hiszen jobban volt személyeskedő, személyem ellen irányult és csak kevésbé a cikk tárgyát cáfolta. Ha zsidó vagy cigány lennék, akkor ez is ott szerepelt volna a beírásban? Megnéztem a sargacsik.hu oldalt, onnan idézek: "Hisszük, hogy minden ember egyedi, és különleges értéket képvisel világunkban" És ez nekem miért nem jár?

Egyénként szoktam tanácsokat is adni, bár elsősorban tényleg tükröt tartok, de itt vannak a legutóbbi posztok, pcw cikkek:

antivirus.blog.hu/2010/04/22/tiz_gyanus_jel_hogy_zombi_e_vagy
antivirus.blog.hu/2010/05/19/privatlet_ellenorzes
antivirus.blog.hu/2010/06/03/feltort_postafiok_remedy
www.commodore64.hu/pdf/vvv34.pdf

"Hidd el, engem a legjobb szándék vezet, hibát csak elkövetvetek vagy nem?" (Beatrice)

Pong 2010.06.29. 10:57:36

Anyám tegnap jelölt be FB-on. Most mit csináljak, tutorialt írjak, ja s angol oldalak nem mennek, csak germán.

LegjobbVagyok · http://legjobbvagyok.hu 2010.06.29. 10:58:16

@Csizmazia István [Rambo]: Elég rége olvasom a blogodat, és hidd el, nem szokásom öncélúan fikázni, trollkodni. Ismerem a hozzáállásodat, olvastam több hasznos tanácsot adó írásodat, pl. a zombisat is. Pusztán csak annyit hiányoltam ebből a posztból is, hogy mit tehet az egyre növekvő FB tábor az ottani kiismerhetetlen privacy policy kivédésére, milyen eszközei vannak. Igen, mi is közösségi portált üzemeltetünk, és mint ilyen, egy kicsit közösségiportál ellenesnek is érzem ezt az írásodat, mert azt sugallja, hogy ha a user regisztrál egy ilyen helyre, előbb-utóbb biztos visszaélnek az adataival. Egyébként, akinek nem elég a hazai közösségi oldal kínálat, és csak olyan szolgáltatások elégítik ki, mint a FB, msn, yahoo, az ne siránkozzon, ha ellenőrizetlenül visszaélnek az adataival, és nincs az a fórum, amely megvédené. Mi a magyar törvények szerint építjük és üzemeltetjük a portált, és mint ilyen, számonkérhetőek vagyunk, ellentétben az un. nagyokkal.

samcro 2010.06.29. 11:07:44

Nem vagyok paranoiás, de amikor az FB a regisztrációkor megkérdezte a mailes jelszavamat, hogy ismerősök után kutasson a címjegyzékemben, leveleimben, úgy döntöttem, hogy erre nekem nincs szükségem. Viszont nagyon sokan itt automatikusan megadják. Nem beszélve a sok összekapcsolódott közösségi oldalról, amikre egy accounttal lehet bejelentkezni. Még ha az ember nem is csinál olyat, ami esetleg mások szemében rossz, akkor sem biztos, hogy jó ötlet ennyire összekapcsolni mindent.

Circus 2010.06.29. 11:46:03

@Pong:
Ha jót akarsz magadnak, akkor igen... én folyamatos tanfolyamszervezésben vagyok, különben több energiába kerül csak a kártevőmentesítés és újjáépítés. A gond az, hogy kikerült adatok esetén olyan károkat lehet szerezni, amit nem lehet kiírtani...

@samcro:
persze, hogy nem jó összekapcsolni mindent, de egy egyszerű g****e keresés magától összerakhat adatokat, amelyeket nem biztos, hogy szeretnél...

Circus 2010.06.29. 12:04:07

@SárgaEminenciás_sargacsik.hu:
Amit észrevettem mezei felhasználóként, az az, hogy a közösségi oldalak előbb-utóbb vagy átmennek fizetősbe/fizetős szolgáltatást IS nyújtóba (mondjuk, ha ebből élsz meg, akkor érthető) és innentől kezdve akarva-akaratlanul kommercializálódik - egyenes út a kéretelen reklámlevelekhez illetve így-úgy kikerülő adatokhoz és szuper melegágy az adathalászathoz meg egyéb netes gusztustalanságokhoz.

Utóbbi természetesen nem egyedül az üzemeltető hibája - legelső hozzászólásomban, amit írtam, az nem okvetlenül a fenntartó/üzemeltetőről szól, hanem inkább a szándékosan rosszindulatú, reklámozó, mittudomén felhasználókról, akik nem arra használják az oldalt, mint amire való.

És akkor még nem is beszéltünk az egyik csúcsról, a különböző társkereső oldalakról - itt lehet igazán kártékony, aki olyan. Ott ráadásul többé-kevésbé szándékosan adod ki magad.

Részben kapcsolódik ide - a Subba hétvégi iwiw-es akciójáról is megvan a véleményem. Hülyébbnél hülyébb képeket linkelnek be olyanokról, akik voltak akkora marhák, hogy ezeket fel is rakják. Ez is egyfajta átnevelés lehet, mondjuk...
Kérdés - megérdemlik, vagy ezt azért nem kellene?
Lásd még a Szalacsi-féle világhír...

És ha Rólad (itt általános alany) kerül fel egy kép, amit valaki valamikor egy 'jókedvű' pillanatban készített? Nagyjából cseszheted, hogy be vagy-e regelve, vagy sem akárhová...

Nekem nagyon úgy tűnik, hogy az internet térhódításával a magánszféra EL FOG TŰNNI. Sajnos.

atko 2010.07.05. 11:41:46

Érdekes volt olvasni a hozzászólásokat arról milyen jó is a közösségi on-line lét. A hazai mindig jobb, mert látom mit csinálnak és hazai törvények szabályozzák... Ha ha.
Ha az iwiw törölné rendesen az adatokat igaz lenne. Ha már most törlik ellentétben a régmúlttal elnézést. De ugye a bizalom már elszállt.
Ha az internetbiztonságos lenne, akkor nem lenne para a közösségi oldalak miatt.
Ha a közösségi oldalak üzemeltetői tévedhetetlenek lennének szintén nem lenne para.
A probléma az, amit már többen megfogalmaztak, hogy nem vagyunk készek az online életre.
Annak idején a wiw-hez 2003-ban, vagy 2004-ben csatlakoztam. Tök jó volt. Kapcsolat olyanokkal akiket ismerhetek, vagy régen ismertem. Aztán jöttek azok akik 100-200-300 és még több ismerőssel bírtak, mert könnyű jelölgetni egymást. Így lett nekem is hirtelen ismerősöm a Fanta. Na ekkor töröltem magam. A közösségi oldlak hülyéinél (itt a hülyékre gondolok, nem mindenkire), már csak a továbbít gombot utálom jobban a levelezőkben.
süti beállítások módosítása