Dr. Fusher és Gány professzor módszere

2010. augusztus 16. 21:21 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Jó pár évvel ezelőtt a mindig kéretlen, néha kártékony reklámok, semmit érő alkalmazások, popup és popunder ablakok tudták egy böngésző kilens előtt ülő életét megkeseríteni. Aztán ebből is kialakult a hamis vírusirtók mostani vérvonala, de a mai korunk sláger célpontja kétségtelenül a Facebook közönsége.

A nagy különbség a "mindenre kattint, ami mozog" mentalitásnál az, hogy míg egy böngészőben a fenti képhez hasonlóan csak a gépünknek vagy saját magunknak adunk mattot, míg a Facebook esetében ismerőseinknek is próbára tesszük a türelmét, kárt vagy gondot okozhatunk nekik. Ez lehet akár azzal is, ha hamis bejelentkezési - adathalász oldalon - lépünk be. Ebből is jött ma egy, és aki ezen belépett, az nem csak magát, de az ismerőseit is kitette a későbbi csaló, vagy kártékony linkre mutató üzeneteknek.

A hamis alkalmazások - amelyek azt ígérik, megmutatják ki bannol téged, ki szeret a legjobban, mik lesznek a jövő heti lottószámok, shocking videó lejátszása bármilyen tetszőleges érdekfeszítő témakörben - aztán szétdúlják a címlapot, orvul lájkoltatják magukat, orvul szétküldik magukat a nevünkben ismerőseinknek, elküldik adatainkat a nagyrabecsült fejlesztőknek, kéretlen programot telepítenek gépünkre vagy emeltdíjas SMS játékra invitálják a nagyérdeműt. Persze nagyon is velős filozófikus kérdés felvetés lehet, hogy mennyire is "kéretlen" mindez, ha maga a user (persze mélyen megtévesztve) de mégiscsak kattintgat bőszen a vártán.

És ezek a cuccok - Az emberek 98%-a nem tudja 17 másodpercnél tovább nézni ezt a videót - mindig célt érnek a felhasználók egy részénél. Mostanában van terítéken a Like/Dislike gomb körüli szemantikai vita. Van azonban ennek emellett egy nagyon is gyakorlati vetülete is: kezdenek jönni az ezzel kapcsolatos átverések, hamis alkalmazások, csalások is.

Ma pedig ismét felbukkant egy új becsapós Facebook alkalmazás, amely az alábbi üzenettel próbálja felhívni magára a figyelmet: "The hidden message behind the Google logo, that Google was hiding from us." Erre kattintva egy alkalmazást látunk, ami szépen megkér bennünket, hogy amennyiben szeretnénk megtudni a titkos üzenetet, lájkoljuk az alkalmazást. A tavasz 17 pillanatánál megismert csali captcha-szerű kérdés itt is megjelenik, aztán ez vagy egy My Web Search Toolbar nevű kéretlen progamot tölt a gépünkre, vagy egy fizetős, magyar nyelvű SMS játékhoz vezet.

Egészséges lelkületű felhasználó egyikre sem vágyik ezek közül. Egy vadonatúj profil készítésekor már az is izgalmas kérdés lehet, hogy nulla ismerettséggel és kapcsolattal miért pont ezt dobja a gép ajánlott oldalak címszóval, de nekünk most inkább a SocialBuzz miatt lehet több aggodalmunk.

Ezenfelül világlátott emberek elmondása alapján az is csekély élvezetre lehet garancia, hogy a domain bejegyzése mindössze csak pár napja történt. Inkább ez lehet a shocking, ha már.

Akit érdekel, olvasgathatja a facebook.com/biztonsag lapot, amelyen sok, a közösségi oldallal kapcsolatos veszélyre hívják fel a figyelmet. Amelyekből láthatóan a jövőben sem fogunk hiányt szenvedni - Fülig Jimmy őszinte sajnálatára. Az alaphelyzet persze továbbra is az, hogy senki nem tart töltött pisztolyt a haléntékunkhoz, hogy mindenféle szedett-vedett alkalmazást telepítsünk, megbízhatatlan fejlesztőkben mégis megbízzunk, ismeretlen sudribunkóknak lájkoljunk. Ez mindenkinek a saját egyéni döntése, aminek időnként következménye is van. Hiába no, az Élet kegyetlen ;-)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása