Fejlett Facebook fícsörök

2010. szeptember 06. 15:10 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Ha lassan is, de jól alakulnak a biztonsággal kapcsolatos fejlesztések. Ezúttal a bejelentkezési adatokkal kapcsolatos ellenőrzést erősítették meg a Facebooknál távoli kiléptetési lehetőséggel.

Nem a legkellemesebb élmény, ha az embernek a feltört postafiók remedyt kell követnie lépésről lépésre. Az, hogy ezt a lehetőséget elkerüljük, azért mi magunk is tehetünk: használhatunk erős jelszót, egyedi jelszót amit sehol máshol, valamint időnként - für alle falle vagy rendszeres időközönként is - lecseréljük egy még vaddisznósabbra, plusz futtatunk védelmi programokat. Ez kb. nagyjából a mozgástere a felhasználónak.

Ezt hányan eszik meg: add meg nekünk egy másik helyen használt jelszavadat, mi pedig szívesen és készségesen segítünk neked, hogy megnyerd a Guiness legtöbb ismerőssel rendelkező homo sapiens kategóriát, mert mi szeretünk téged :-)

Amit viszont az üzemeltető segíthet - a https belépés alapkövetelmény (lenne) mindenhol - az a bejelentkezések egyszerű monitorozása, az esetleges illetéktelen belépők távoli kiléptetése. Na és persze fogás esetén haladéktalan jelszócsere. Ez a kellemes kontrol már egy ideje szépen muzsikál a Gmailben, ha valami egzotikus vietnami címről nézegeti valami köbgyök a postafiókunkat, akkor egy kattintással távoli kiléptetés, jelszóvált.

És persze imádkozás, hogy nem törölt/töltött le semmit illetéktelenül, illetve a nevünkben nem regisztrált pedofil weboldalakra, küldött halálos fenyegetést különböző politikusok részére. Ilyenkor ugye nem Fam Van Donghot fogják elővenni elsőre, hanem a postafiók nyilvántartás szerinti tulajdonosát, aki felkötheti, hogy sikerüljön bizonyítania, igazából nem is ő volt. Illetve sokszor már a gyanú, a letartóztatási vagy bírósági hercehurca is elég például egy munkahely elvesztéséhez, még ha később ki is derül az ártatlanság. De az is éppen elég, ha "csak" spamet terjesztenek a nevünkben.

2010. május óta a Facebook account is hasonló kényelemmel tartható ellenőrzés alatt, ehhez a Fiókom -> Beállítások -> Fiókvédelem lépéseket kell csak megtenni, és ott a Bejelentkezési értesítők végzik el ezt a feladatot. Kifejezetten jó ötlet volt, hogy a preferált emailcímre ismeretlen helyről történő bejelentkezéskor értesítés érkezik, így minimalizálható lett a kockázati időtartam. Mostantól azonban egy virtuális tockossal nyomban akcióba is lendülhetünk: szanzsén kipöcköljük az illetéktelen mukinyulat a levesbe. Az IP címek már itt is olvashatóak, közelítő pontosságú földrajzi hellyel, és az oprendszer-böngésző típusával egyetemben.

Mindenesetre ha esetleg ilyen történne velünk, van még egy kötelező plusz házifeladatunk: végiggondolni, mi is vezethetett ehhez: a vállunk felett valaki kifigyelhette jelszavunkat, nincs-e kémprogram a gépünkön, nem léptünk-e be idegen helyen, nyilvános közös gépről vagy nem használjuk-e valahol ugyanazt a jelszót.

2 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Art Mooney 2010.09.07. 17:43:45

borzalmas ez a "15 eves kocka bent maradt a szamtech teremben ora utan" nyelvezet, sokszor nem is lehet erteni h ez most jo-e v rossz v sechole, tessenek mar erthetoen, targyilagosan irni, kthxbai

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2010.09.07. 21:40:49

@Art Mooney:
>sokszor nem is lehet erteni h ez most jo-e v rossz

Ez most jó történés, értünk van :-)
süti beállítások módosítása