Extra metaadatokkal a még szebb jövőért

2010. október 01. 10:40 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Újabb segédprogram eszközzel bővült a VirusTotal repertoárja, ezúttal a multiplatformos ExifTool ad részletesebb információkat multimédiás állományok vizsgálata esetén.

Az előző nagy átalakításról már korábban adtunk hírt, ám később sajnos a magyar fordítás is áldozatul esett ennek. Most újabb apró lépésesel egészült ki az oldal fejlesztése. Aki érdeklődik a fotózás után, az már biztos tudja, minden eredeti digitális fénykép megőrzi az eszköz - kamera vagy akár okostelefon - beállításainak, típusának és a kép körülményeinek idejét az EXIF fejlécben. Például ha a Rambo 4 filmnél régebben körülnéztünk, az IMDB oldalán lévő 2007-es fotók a forgatáson készült képek eredeti, de kicsinyített változatai, amik a későbbi editálás ellenére megőrizték ezeket az EXIF információkat.

A képet Karen Ballard készítette egy Canon EOS 5D-vel 2007. július 16-án 11 óra 15-kor, kézi üzemmódban, 1/500-as záridővel és 5.6-os blendenyílással, de az is látszik, hogy a képet MacIntosh-on Adobe Photoshop segítségével kicsinyítették le a weboldalhoz. Azóta szemlátomást az összes képből kivágták ezeket  metaadatokat.

Korábban a PDFID fejlécelemző program épült be, amely a PDF-ben levő javascriptekről tud hasznos kiegészítő információt szolgáltatni. Ugyanígy szerepelnek érdekes fejlécadatok az irodai dokumentumainkban is. Mostantól minden kép- és  dokumentum (DOC, DOCX, XLS, PDF, stb.) valamint video (WMV, AVI, ASF, stb.) állomány EXIF adata megjelenik a vizsgálatkor, segítve az esetleges rendellenességek észlelését. Ehhez csak az Additional information -> Show all gombra kell rákattintani.

Eddig még nem volt szó róla, de keletkezett a fentieken túl egy közösségi kommentelési lehetőség is, így az eredmény mellett láthatjuk a többi, ugyanazt a fájlt vizsgáló felhasználó megjegyzését is, ami aztán vagy segít rajtunk, vagy sem: időnként azért adhat ez is plusz információt.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása