Ingyen fejőstehén, csak most, csak nekünk

2011. február 21. 16:15 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Nagy az Isten állatkertje, és már az is egy érdekes filozófiai kérdés lehet, vajon egy ingyen kapható de egyben pénztszaporító virtuális szarvasmarha, vagy az ezt a gáláns ajánlatot gondolkodás nélkül simán készpénznek vevő "Igen, yes, click, dunno, gimme" és adoptáló humanoid áll-e rendszertanilag magasabban a táplálkozási láncolatban.

Meg sem lepődünk, hogy újabb lehetséges csalási forma jelent meg, már csak húzunk egy új strigulát, valahogy úgy a sokezervalahányszázadikat. Ezúttal az aranytojást tojó tyúk mintájára most egy óránként 9 pénzegységet ajándékba adó csoda fejőstehén vár a kattintásunkra barátságos bőgéssel. És annyi bizonyos, hogy ez vagy igaz, vagy nem ;-) Ne menjünk hát sehova, mert ez csak most, csak nekünk, limitált széria, hamarosan lejáró határidővel.

Emlékezzünk rá, az adathalász csalásoknál is megszokott módszer a sürgetés, amellyel azt akarják elérni, hogy megijedjünk, és hibásan döntsünk. Ott például gyors adóvisszatérítési ígérettel kecsegtetnek vagy számlánk azonnali zárolásával ijesztgetnek minket, ha sürgősen nem kattintunk.

A helyes döntés érdekében minden hasonló üzenetnél érdemes a küldőt, posztolót is megvizsgálni, és elgondolkodni, vajon ő vagy bárki más tényleg adna-e ilyet, mikor egy Farmville-szerű játékban a Market szolgál az igények kielégítésére, és mivel ott USD befizetéssel is juthatunk Farmville Cash-hez, akkor vajon miért adnának bárkinek bármit is ingyen? De persze hasonló esetekben arra is figyelni kell, a valódi vagy csak egy hamis Farmville oldalra igyekszünk-e jelszavunkat begépelve belépni, mert sajnos ez is egy gyakori forgatókönyv.

Úgy általánosságban is gyanakodjunk: ha valami túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, az az esetek többségében valóban nem igaz. Csak reménykedünk, hogy egyszer már nem csak az ilyen egyes konkrét esetek, hanem az összes eddigi csalás kapcsán egy kikristályosodott tanulság, egyfajta univerzális tudatosság esszencia ad majd mindenkinek egy generális felvértezettséget minden jövőbeli kísérlet ellen. Erre azonban minden bizonnyal még várnunk kell egy keveset.

30 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

okostojgli (törölt) 2011.02.22. 08:44:05

Nagy az Isten állatkertje.

Mondja ezt az, aki egyszerűen csak Antivírusnak nevezi el a blogját azt sugallva, hogy mindenki számára hasznos információkról tájékoztatja a nagyérdeműt miközben egy víruskereső programot értékesít.

Mert én, mint humanoid simán bedőlök a Víruskereső blog ajánlásának és megveszem a Nodot. És azzal, hogy megvettem igazolom, hogy tényleg nagy az isten állatkertje.

Krajcs · http://uralicowboy.blog.hu 2011.02.22. 10:33:42

Most akkor mi volt ebből a cikkből az új infó?

Amúgy nekem anno Bill Gates simán adott a vagyonából.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.02.22. 10:36:51

Hehh, aki bármilyen spamben található beetetésnek bedől... ...mindig csodálkozok, hogy vannak ilyen emberek, hiszen a TV és a net is tele van ilyen hírekkel, hogy több milliót fizettek valakinek...

...alapból nem fizetek semmiért, amit nem kértem, vagy nem látom, hogy mit kapok érte, és nem adják előbb a kezembe. :D

Nándusz 2011.02.22. 11:11:49

Én a mai napig várom Bill Gates beígért csekkjét. Igaz, hogy eurót írtak dollár helyett, de most hó vége felé az is jól jönne.

maxyore 2011.02.22. 11:12:20

Nincs Facebook accountom, így nem tudom megnézni, de ez a tehenes cucc nem véletlen ez a paródia:
www.bogost.com/blog/cow_clicker_1.shtml
?

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2011.02.22. 11:24:34

Szia Okostojgli!

Bár én személy szerint nem értékesítek neked viruskereso programot, a blogindito posztban világosan szerepelt, hogy hol dolgozom. Úgy vélem, ez nem csökkenti a közölt információk hasznosságát.

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2011.02.22. 11:25:53

Csao Jubari!

Commodore Világ Évkönyv anno 1991, saját különbejáratú példány :-)

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2011.02.22. 11:31:05

Szia Krajcs!

A válogatott lényeg tulképpen az lett volna, hogy a konkrét infók helyett az óvhatna meg legjobban a csalásoktól, ha mindenki érezné az Erőt, és akár ismert esetről van szó, akár vadiújról, egy idő után meglátná benne a vörös fonalat és azt mondaná, hehe, átlátok rajta, ezt nem veszem be. És ez az a stáció, ahol egyelőre még nem tartunk, ha egyáltalán lesz ilyen (lásd egy újszülőttnek minden vicc új)

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2011.02.22. 11:32:20

@Nándusz:

Nekem 5 hetes email lottóm van, jokerrel :-)

Pzkpfw 2011.02.22. 12:45:05

CoV Evkonyv Rulez! :)

MetálFater (törölt) 2011.02.22. 13:38:05

@Csizmazia István [Rambo]:

Nem fikázni szeretném az Ön munkásságát - amely során antivírus programok vételére buzdít -, de személy szerint már évek óta megvagyok nélkülük.
Sőt! Külön bejáratú tűzfalprogramom sincs.

Ennek ellenére nincs semmilyen kártevő a rendszerben, 2009 nyara óta.

Természetesen van védelem, de - és ezt bárkinek, bármikor bizonyítom - ez megoldható a Registry, illetve a Szolgáltatások megfelelő beállításával, és 4 azaz négy program használatával.

maxyore 2011.02.22. 13:45:50

@MetálFater: 4 azaz négy program használatával...

Mármint az OpenBSD és három azon futó alkalmazás? :)

hiddenite (törölt) 2011.02.22. 13:53:53

@MetálFater: tipikus... ha nincs megfelelő vírusírtód, akkor honnan tudod hogy nincs rajta vírus? a mai vírusok már nem (csak) úgy működnek hogy kifüstölik a gépedet, és ha nem füstöl akkor nincs vírus... anélkül hogy tudnál róla, a gépedet használ(hat)ják több száz, ezer másik géppel együtt szerverek leterhelésére, információkat szerezhetnek meg hogy milyen weboldalakat milyen sűrűn látogatsz és ezeket eladják statisztika formájában, adatokat lophatnak a gépedről, jelszavakat szerezhetnek meg (pl netbankáros jelszó, számládnak annyi)
Nem mondom hogy mindenképpen telepíts vírusírtót, mert nekem aztán mindegy hogy te miben hiszel, de ne terjeszd már a fals igét, hogy a vírusírtó fölösleges, mert nem.
egyébként ha vírusírtó, akkor csakis avast szvsz.

BenkovicsTomi 2011.02.22. 15:02:40

Én Mac-et használok, de én is megvettem a cybersecurityt. De csak azért, hogy ne továbbítsak másnak, a maradi win-es haveroknak semmit....
Persze amit István mond a legjobb módszer: "amiről nem tudod mi az, csak hagyd figyelmen kívül, Ne törődj vele". Ne kattints, ne olvasd és ne nyisd meg. Persze, hogy érdekes dolgok, és kinek nem kellene egy kis extra pénz, de meg kell értened, hogy senki sem ad neked semmit ingyen!

becketman · http://putritours.blog.hu 2011.02.22. 15:17:51

@MetálFater:
erről az a vicc jut eszembe, mikor kizuhan a faszi a tizedikről, és a másodikon megjegyzi: eddig minden rendben...
ehhh....

cso zsi 2011.02.22. 15:28:20

@becketman: Nálam van rajta ejtőernyő.
A tesztgépemen nincs vírusirtó, és sok egyéb alkalmazást sem futtatok rajta. Neten járok vele, és drivereket töltök le a kezem alá kerülő gépekhez.
Időnként átvizsgálom vagy hálózaton keresztül, vagy a kiszedett vinyót a vírusirtóval, és reklámtakarítókkal felvértezett gépen.
Mégsincs rajta semmi gonosztevő.

musi 2011.02.22. 15:48:34

Csak full dilettánsoknak lehet eladni vírusirtót. Pláne azért, mert a legjobb vírusírtó ingyenes: Avast. Aki egy kicsit utánanéz, az meg tudja hogyan kell törölni a vírust a gépéről... Amikor legelőször csatlakoztam a netre, és full vírusos lett a gépem, na akkor jöttem rá hogyan kell ezeket törölni. Azóta tudom hogy lófaszt sem érnek a vírusirtók...

MetálFater (törölt) 2011.02.22. 16:02:28

Okostojások.

Leírtam:

Fikázás helyett, BÁRKINEK? BÁRMIKOR megmutatom, hogyan lehet antivírus programok és tűzfalak nélkül olyan rendszer, amely TELJESEN mentes minden kártevőtől!

Tények:

2009 június 17-én telepítettem egy teljesen tiszta merevlemezre, egy eredeti WinfosXP op rendszert.

Azóta ISMÉTLEM, azóta nem volt, és manapság sincs semmilyen kártevő a gépen.

Ha lenne, nyilvánvalóan annak nyoma lenne (memória túlcsordulás, leterhelt processzor, lassú internet, eltérített oldalak, stb.)

Természetesen időnként az Online Víruskeresők egyikével néha átnézem a gépet. SOHASEM talált egyetlen egyet sem.

Természetesen nincs a gépem védelem nélkül, de az említett 4 program egyike sem tartozik a gépet leterhelő antivírus programok közé.

Ehelyett használom a Sandboxie alkalmazást, amely segítségével a nevéből adódóan, teljesen különállóan böngészek a neten. Sőt! Torrentezem, pornót töltök le, és még warez oldalakra is lemegyek, ha szükséges.

A következő program egy monitorozó, amely segítségével minden pillanatban látom, milyen processzek futnak, hányas PID tartozik hozzá, és még további finomságok.

A Scotty WiPatrolja az egyetlen, ami (talán) tűzfalnak minősülne, bár nem az!
Viszont kiválóan jelez minden egyes registry módosítást, vagy bármilyen a kernelhez, illetve a rendszerhez tartozó program
cseréjének próbálkozását.

Az utolsó program saját Microfos termék, mégpedig a Windows Steady State. Ez úgy van beállítva, hogy minden (engedély nélküli) változtatást a rendszeren hagyjon figyelmen kívül (telepítés, böngészés utáni sütik, egyebek), és állítsa vissza az alaprendszert!

És még néhány módosítást eszközöltem a Szolgáltatások között, illetve a registryben, amelyek felsorolása kissé hosszadalmas lenne itt.

Remélem világosan elmagyaráztam, miért nincs kártevő a gépen immár 1,5 éve.

Tehát mellőzük a fikázást, és a hozzá nem értők kíméljenek.

Egyéb kérdésre privátban szívesen válaszolok.

Loading... 2011.02.22. 16:22:14

@BenkovicsTomi: "a maradi win-es haveroknak" - lol, te ostoba mac fan. Megvetted, mert a buta osx is beszopja a vírusokat, csakúgy mint a maradi win.

Loading... 2011.02.22. 16:30:46

@MetálFater, okostojás, registry betyár: LOL vagy fater!

Kedvencem: "Természetesen nincs a gépem védelem nélkül, de az említett 4 program egyike sem tartozik a gépet leterhelő antivírus programok közé." - MUHAHAHA

4 progit használsz, hogy ne terheld a gépedet?! LOL

Milyen vírusirtóra gondolsz itt? Melyik terheli úgy a géped, ahogy ez a 4 nem?

Lehet le kéne cserélned a pentium 1-es konfigodat a 256 mega rammal! :D

"Természetesen időnként az Online Víruskeresők egyikével néha átnézem a gépet." - Muhahaha, embeeer!

Ez a hsz felvillanyozta a napom!

Goompah 2011.02.22. 16:50:08

@MetálFater: Az ugye nyilván tudod, hogy a Windows Steady State (vagy hasonlók) mellett ugyanúgy beszophatsz vírust a következő rebootig? Jelszólopás stb. ellen sem véd. Persze attól még hasznos, nem tagadom.

Goompah 2011.02.22. 16:55:48

@Loading...: "4 progit használsz, hogy ne terheld a gépedet?! LOL"

A WSS csak boot során fut. A Sandboxie valóban nem sok erőforrást igényel és egyébként is hasznos. Bár én a helyében a WSS helyett a Deep Freeze-t használnám, de ez magánügy.

Persze a WSS vagy Deep Freeze sem csodaeszköz. Ha egy beszopott vírus mondjuk letöröl egy rakás file-t, akkor azok nem állnak vissza, csak a rendszerfile-ok. Mint írtam, jelszólopás és hasonlók ellen sem védenek. De az tény, hogy minden induláskor vírusmentes lesz a gépe. Ez is valami.

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2011.02.22. 17:00:01

Jók a hozzászólások, köszi ! :)

Amúgy meg tökéletes védelem úgy sincsen, akkor meg minek, nem ? :)

Spam szűrő az nem antivírus.. de sok jó webmail is van, ha lusta az ember.
amúgy meg egy router amin freebsd/linux van tényleg hatékony tűzfalat képes biztosítani. Pláne ha frissített és kifelé csak biztonságos kapcsolattal kommunikál az ember (VPN, proxy, SSL..)

Trojaira, rootkitre azért tényleg elég szokott lenni a proc/reg watch.

Persze azért van az a csoport aki nem ér rá maszatolni a géppel, de a biztonság kell neki.

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2011.02.22. 17:08:03

@Goompah:
WSS ingyenes volt amíg támogatták (tavaly óta nincs) DeepFreeze fizetős. Részemről valamilyen Virtual PC.
mert lehet windowsos is akár, vagy solaris, vagy linux ugyanazon a vason.

Bármilyen fájlt törölhet, köv. restartnál ott lesz...
Jelszólopás meg csak elvileg léphet fel, feltéve, hogy a bankja biztonságos kapcsolatot használ az illetőnek meg virtuális billentyűzetet.

Persze fórumokra be lehet kártékony kódot csempészni, hogy jelszót lopjon de elég macerás, meg aztán sokra nem megy vele a hacker, nem éri meg... Akkor már trójait telepíttet, azt meg egy jó böngésző azért nem enged, vagy ha mégis ne a nap végén webbankoljon az ember koszos géppel...

Goompah 2011.02.22. 23:39:28

@Van_mikrohullámú_sütőtök?: "vagy ha mégis ne a nap végén webbankoljon az ember koszos géppel"

Én kb. negyedévente indítom újra a gépemet (XP SP3, szóval maradt az Avast és a router. :)

BenkovicsTomi 2011.02.23. 07:27:37

@Loading...:
Nem, mert ahol én élek ott mindegy mit veszel, bár nem mindedj mit kapsz.... Ezért váltottam mac-re, és nagyon szeretem. Hozzáteszem, hogy a véleményem nem változott... A Windows a legjobb OP rendszer, de a kapott programok silányak, vagy vagyont költhetsz jó progikra... és ne gyere nekem "torrentekkel"...

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2011.02.23. 14:34:46

@Goompah:
Az szép uptime, a régi gépemen én is így voltam. Inkább hibernáltam, mint újraindítottam.
Aztán került a gépbe 4GB ram és a hibernálás lassabb lett, mint a restart.
A munkahelyi gépet meg GPO-val, WSUS-al és login script-el is patcheljük sűrűn, legalább 2naponta indítani kell.

Viszont a W2003 server változattal elégedett vagyok: azt minden páros hónapban indítjuk újra.

Régi Solaris 8 van sok vason Veritas clusterben, azt talán utoljára 2007-ben indítottuk újra ;-)

Goompah 2011.02.23. 19:21:59

@Van_mikrohullámú_sütőtök?:

Az enyém valóban megy éjjel-nappal, elsősorban a torrent miatt.

2007 óta... na az is szép uptime.

szikjáró 2011.07.02. 13:03:25

@Goompah: nekem a torrent miatt csak a router megy. azért bekapcsolva hagyni egy 4-500 W vagy nagyobb teljesítményű tápot....
józsibácsi meg nem győzi lapátolni az uránt pakson :)

alapesetben Linuxot használok, röhögök a vírusokon.
süti beállítások módosítása