Doktor Spamhaus, ROKSO és fivérei

2011. április 20. 15:30 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Hivatkoztunk már rá többször a ROKSO lista kapcsán, de bővebben talán egyszer sem beszéltünk róla. Pedig a Spamhaus projekt már több, mint tíz éve harcol a kéretlen levélszemetelők ellen, sőt még hasonló kalandokba is keveredett, mint anno Kaspersky a Zango/180 Solutions ellenében.

A szervezet rendszeresen közzéteszi, illetve karbantartja azokat a nyilvános listákat, amelyekben a spamterjesztők személyek, szervezetek IP címei, vagy tartományai kerülnek összegyűjtésre. A Spamhaus Block List (SBL) egy IP-címeket tartalmazó fekete lista, ahonnan a South Park szóhasználatával élve semmilyen korosztály számára nem ajánlott leveleket fogadni.

A már hivatkozott ROKSO (Registry of Known Spam Operators) lista a leggaládabb spammerek szégyen toplistája, és amikor az állítólagos Alexey Tolstokozhev állítólagos fejbelövéséről kaptuk az állítólagos híreket, többek között ott is az lett gyanús, senki nem hallott róla, a Google megnémult, és a hírhedt toplistában nem hogy előkelő helyen, de sehol nem szerepelt. Az aktuális havi ROKSO Top10 listán a volt szocialista utódországok adják a helyezettek krémjét, az első három helyet is ők uralják: 3 ukrán, 3 orosz és 1 észt mellett éppen csak befér 1 indiai, egy hongkongi és egy USA-beli résztvevő. Ha pedig a nagy százas listát nézzük, ott már érvényesül az amerikai fölény, 54 személy illetve szervezet képviseli az USA-t, míg a második helyezett Orosz föderáció "mindössze" 9 résztvevőt vonultat itt fel, megelőzve a harmadik helyen osztozó 4 pontos Kínát, Indiát, Kanadát és Ukrajnát.

Az emlegett atrocitások között olyan kalandok szerepeltek, mint összezördülés a Spamhausot bíráló Paul Grahammal, majd weblapjának felvétele a blokkolandók listájára, de a legjelentősebb kétségkívül az évekig húzodó per az E360insight cég ellen. Bár a végeredmény az ugyancsak évekig húzódó Kaspersky perrel szemben nem az igazság diadala lett - hihetetlen módon a Spamhaus vesztett és kártérítésre kötelezték - szakmai hitele ennek ellenére nem kérdőjeleződött meg.

Nyilván rengeteg olyan spam is beesik a postaládánkba, amiről első látásra kinderspiel eldönteni, hogy éppen az, aminek látszik - vagyis szemétlevél. Ám néha az ügyesebbje meglepi a közönséget formában és/vagy tartalomban is olyan szofisztikáltabb levéllel, aminél a kételkedés, utánanézés adhatja meg a választ annak, akinek a kéretlenség korábban nem volt elegendően erős érv a delete gombra való rákönyöklésre. Ekkor a Google találatok, vagy a spam levelek gyűjtőhelyei adhatnak támpontot arra nézvést, miért is nem kell elhinni az üzenetben foglaltakat.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása