Minden hatodik szenved

2011. július 04. 18:15 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Egy friss tanulmány szerint minden hatodik ausztrál netező szenved el valamilyen személyiséglopással kapcsolatos incidenst.

Az ausztrál CERT a napokban negyedmillió üzleti felhasználót értesített kompromitálódott belépési azonosítójáról. A főügyész emellett azt is javasolta nekik, hogy a haladéktalan jelszó cserén kivül vizsgálják meg biztonságukat, és tegyenek lépéseket a jövőbeni hasonló veszélyek elkerülése érdekében. Egy 1200 felhasználót magában foglaló felmérés eredménye szerint az ausztrál netezők több, mint 15 százaléka szenved el valamilyen személyiség lopással kapcsolatos eseményt.

A leggyakoribb forgatóköny a személyes adatok ellopása után, hogy az áldozat valamilyen kézzelfogható, hitelkártyával kapcsolatos konkrét anyagi veszteséget is elszenved. Az ellopott személyes és banki adatok birtokában a bűnelkövetők legtöbbször valamilyen online szolgáltatást vesznek igénybe vagy valamilyen webáruházból beszerezhető nagyértékű terméket rendelnek a lopott account terhére, de gyakran hamis kölcsönügyletek is indulhatnak az eredeti tulajdonosok nevében és kárára.

Mivel a modern életben az online üzletmenet egyre elterjedtebb, minden erőfeszítést meg kell tenni, hogy az ezzel járó megnövekedett kockázatokat kezelni lehessen. Többek közt emiatt is vezettek be az Ausztráliaban új, szigorúbb jogszabályokat a nemzetközi számítógépes bűnözéssel kapcsolatosan.

Amit emellett bárki megtehet, az az erős jelszavak használata, a biztonságtudatos hozzáállás (nem hiszek el mindent, nem kattintok mindenre), rendszeresen ellenőrizzük bankszámla egyenlegünket, még a kisösszegű terheléseket is. Gyakori módszer, hogy a lopott hitelkártya adatokat előbb letesztelik, és fél-egy dollárt utalnak róla valamilyen jótékonysági szervezetnek (például Vöröskereszt), majd ha a tranzakció sikeres, utána vesznek le csak nagyobb összeget vagy adják tovább a feketepiacon. Egy korábbi Operás nemzetközi felmérésből jól látszott, hogy bár a felhasználók jelentős része fél, nem minden esetben tesznek meg minden tőlük telhetőt ezek elkerülésére.

A statisztikák szerint Ausztráliában évente 15 milliárd dollár az az összeg, amelyet a szervezett elektronikus bűnözés bezsebel. A hatásos védekezésről szóló hírt azonban kissé beárnyalhatja az a tény, hogy az AntiSec keretében feltört, ellopott és nemrég nyilvánosságra hozott bizalmas adatok között az ausztrál választásokkal kapcsolatos kormányzati adatbázisok is ott szerepeltek.

1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.07.05. 09:54:17

Nálunk erre még nincs szükség. Ha felhajtunk egy hajléktalant, akkor annyi céget vehetünk az ő nevében, hogy nosza és még csak nem is fognak nyomozni utánunuk (l. Simicska).
süti beállítások módosítása