Bankolás idegen gépről, levelezés nyitott wifiről

2011. augusztus 24. 11:30 - Csizmazia Darab István [Rambo]

A magyar felhasználók jelentős része veszélynek teszi ki személyes adatait azzal, hogy nyilvános számítógépekről is bejelentkezik e-mail és Facebook fiókjába, vagy akár internetbankjába.

Az ESET Magyarország felmérése szerint a magyar internet-felhasználók 58 százaléka alkalomadtán barátja vagy munkatársa számítógépét használja e-mailjei ellenőrzésére, 34 százalékuk pedig nyilvános számítógépekről is belép postafiókjába. Emellett a felhasználók 10 százaléka ismerősei számítógépén is bankol, 4 százalékuk pedig különböző - például internetkávézóban elhelyezett - nyilvános számítógépeket használ utalásainak elintézésére.

Barátai számítógépéről a felhasználók 3 százaléka vásárol olykor hitelkártyával, 1 százalékuk pedig nyilvános számítógépről. Különösen a fiatalok óvatlanok, a 18-29 évesek 71 százaléka használta már ismerőse számítógépét arra, hogy azon keresztül ellenőrizze saját levelezését, 46 százaléka pedig arra, hogy belépjen Facebook fiókjába.

A legbiztonságosabb, ha kizárólag saját számítógépünket használjuk levelezésre és banki ügyeink intézésére. A nyilvános számítógépek többségére szinte bárki telepíthet olyan kémprogramot, ami ellophatja jelszavainkat. Ezért ezeken lehetőleg ne adjuk meg jelszavainkat, és semmiképpen se lépjünk be internetbankunkba. Ha a gépünk nélkül indulunk nyaralni, akkor készítsünk egy olyan ideiglenes e-mail címet, amit csak az utazás során használunk, és ennek segítségével tartsuk a kapcsolatot ismerőseinkkel.

Emellett érdemes óvatosan eljárni akkor is, ha saját számítógépünket nyilvános vezeték nélküli hálózatokban használjuk. Ilyenkor is jobb elkerülni a személyes adatainkat is tartalmazó internetes szolgáltatások használatát, és fontos az is, hogy olyan biztonsági programcsomagot használjunk, melynek tűzfala elrejti számítógépünket a nyilvános hálózatra csatlakozott többi gép tulajdonosa elől.

12 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Udi · http://blog.udi.hu 2011.08.24. 13:47:08

És hányan használnak például két utas autentikációt? Hányan tudnak arról, hogy létezik a (például) google account mellé ingyen?

"tűzfala elrejti számítógépünket a nyilvános hálózatra csatlakozott többi gép tulajdonosa elől" Ezt nem is értem.

Szóval nem kötekedni akarok, de úgy gondolom, hogy hiba ledermedni azon a ponton, hogy használj vírusirtót, meg peccselt oprendszert, meg ne netezz openwifiről. Egyre több az olcsón (ingyen), kényelmesen elérhető megoldás, ami fényévekkel megnöveli az acc biztonságát.

Zoli (SSDB) 2011.08.24. 14:02:33

Kicsit ez "...a a gépünk nélkül indulunk nyaralni, akkor készítsünk egy olyan ideiglenes e-mail címet, amit csak az utazás során használunk, és ennek segítségével tartsuk a kapcsolatot ismerőseinkkel..." HÜLYESÉG. sőt nem kicsit NAGYON, ama klasszikust idézve.

Miért? Mert alapesetbe külföldön, internetcaféből, egyetemi könyvtárból egy fiatal nem géppel megy és a levelezését, az arra érkezett méleket szeretné megtekinteni és arról válaszolni. (ugyanígy a fészbuk üzikkel is) Egy tök üres emailcím csak kevert okozna. Eccerübb lenne ha a jelszóváltoztatást javasolnátok előtte és utána. Mer ez így egy betarthatatlan hülyeség, amit TI sem gondoltok komolyan.

A cikk többirészével egyetértek, open wifit nehasználjunk meg inkább a sajátot, de belátható, h ez nem mindig kivitelezhető.

Sir Nyű 2011.08.24. 14:27:29

Magyarán ha az ember elmegy otthonról, akkor visszaugrik 20 évet az időben és marad a sorállás meg a papíron kitöltött átutalási megbízás?
Hogy intézzek mondjuk valami hirtelen jött banki/vásárlásos cuccot, ha nem othon vagyok?

B Tomi 2011.08.24. 14:59:57

@Zoli (SSDB): "a levelezését, az arra érkezett méleket szeretné megtekinteni ... Egy tök üres emailcím csak kevert okozna." - a saját, valódi fiókodban az utazás idejére beállíthatod, hogy az ideiglenes címre forwardoljon, az ideiglenes fiókban pedig a reply-to mezőt kell a saját címedre állítani. Így az eredeti fiókba való bejelentkezés nélkül látod mit kaptál, és írhatsz is a címzettek összezavarása nélkül.

ace22 2011.08.24. 15:56:40

A két utas autentikációt (értem ez alatt a bejelentkezés után SMS-ben elküldött egyszerhasználatos kódot) az általam ismert netbankok is használják.

A gmail-nek létezik https-es változata - meg tudja valaki mondani, hogy open wifi-n keresztül a https-es oldalak használata vajon biztonságos-e? A POP/SMTP valószínüleg nem az.

Az internetkávéházakat / idegen gépeket nem kérdezem, oda a rendszergazda telepíthet keyloggert...

Zoli (SSDB) 2011.08.24. 16:00:26

@B Tomi: Ha még el is fogadom, hogy email esetében működhet (nem feltételezve, hogy mondjuk valami régebbi emailt kéne elővakarni a postafiokomból, ami kellene a válaszhoz és csak a régi vagyis eredeti postafiokomban van meg). Fészbukon tutti nem működik... vagy mégis hogy? Kapok egy üzit válaszolni másképp nehezen tudok, jó esetleg még játszhat az email, de a news feed meg h újat irj mindenképp bekell lépni, a Fészbuk csetről nem is beszélve...

Szal kicsit ez a része nekem még mindig járhatatlan. Jó az alap h olyan cuccokra egy más jelszot és ugyanazt használok, amivel belépek nem csak saját gépen is. (értsd fb, mail, msn)

Zoli (SSDB) 2011.08.24. 16:01:45

Hogy mivel nem vitatkozom és tiszta legyen: a netbank, átutalás, kártyás fizetés tényleg csak otthoni gépen és/vagy saját telefonon mobilnettel.

mxplanet 2011.08.24. 17:16:05

@Zoli (SSDB): facebookon is be lehet allitani az sms kodkerest, ha idegen geprol jelentkezel be.

felszopó 2011.08.24. 18:32:54

én még itt értelmes dolgot soha nem bírtam olvasni, pedig nézegetem már egy ideje

Dr. Shit Pál (törölt) 2011.08.24. 18:34:11

K&H netbanknál külön kell sms a belépéshez és egy másik, hogy utalj, Budapest Bank netbankjánál pedig időkorlátos, de ott is kell sms a belépéshez, szóval ez azt hiszem elegendő. Kártyaszám bepötyögése már rizikósabb.

Mail, FB cinkes, de érdemes és egyszerűbb inkább a jelszót átállítani az utazás idejére, utána vissza. Nyaralós jelszó. :P

különvélemény 2011.08.24. 18:40:33

1, a netbank (értelmes banknál) eleve többlépcsős, persze érdemes óvatosnak lenni, de a paranoiának nincs helye. Nyilván külföldről, idegen gépről, csak vészhelyzetben, egyszer szabad belépni, akkor is inkább mi kérjünk kölcsön egy notit valakitől, mintsem nyilvános helyről. A sms terhelésértesítés eléggé követhetővé tesz mindent.

2, ki nem tojja le a faszbúk jelszavát? :D

3, saját gépen, idegen wifin, https felületen elenyésző az esélye, hogy valaki heteket töltene az adatfolyam visszafejtésével.

különvélemény 2011.08.24. 18:47:18

De aki nagyon paranoiás, az nyugodtan leragaszthatja/lefestheti a kártyája hátulján lévő 3 jegyű kódot, ugyanis azzal a legkönnyebb visszaélni.

Az legtöbb kasszánál kamera veszi a pénztárakat, így aki a kamerát nézi az láthatja a bankkártyaadatokat, a hátulján lévő kóddal együtt (mivel a pénztáros megfordítja a kártyát az aláírás miatt) így simán vásárolhat vele a neten.
süti beállítások módosítása