1000 dollár ingyen - ugye hogy hihető?

2012. február 22. 10:20 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Úgy tűnik, egyfajta iskolát teremtett, divatirányzatot jelölt ki a Victoria's Secret féle átverős ajánlat vonal. Az ezer dolláros sablonszöveg már egy fix része az egyenletnek, amely mellé aztán tetszőleges ingyen ajándékos változót beillesztve lehet az aktualizált, lényegét tekintve azonban változatlan trükköt elsütni újra, meg újra, és újra...

Ezúttal arról kaphatunk Facebook üzenetet, miszerint ingyen VISA kártya vár bennünket epedve nem kevesebb, mint ezer ropogós dollárral feltöltve, na persze, lájkra fel, győzni kell!

A nyerés útja azonban először a pontos név, lakcím, telefonszám és születési dátum megadásával van kikövezve, majd az üzenet megosztása a barátainkkal lépés következik, amit végül az elektronikus és valóságos postacímünkre érkező kéretlen reklám és marketing áradat tetőz be, illetve ha valaki volt olyan óvatlan, és mobilszámot adott meg, az vezethet még további jól ismert emelt díjas csalásokhoz is.

Elhinni tehát nem kell, és jó dolog, ha idővel kialakul bennünk egyfajta generikus felismerés, hogy az ilyen klasszikus recept szerint készült átveréseket már messziről jó előre kipécézzük tudván, aki nem képes tanulni saját hibáiból az arra ítéltetett, hogy újra átélje azokat.

Természetesen nem múlt el nyom nélkül Whitney Houston halála sem, kap ő is rendesen. Osama Bin Ladenhez és Amy Whitehousehoz hasonlóan, mostanság videót ajánlanak nekünk a Facebookon az énekesnő állítólagos boncolásáról.

Ehhez kell persze egy bizonyos fokú beteges lelkület is, hogy valaki ilyesmire érezzen késztetést és lelkesen kattintson, ám mondanunk sem kell, a hiszékeny juzer részéről ezúttal itt sem önfeledt boldog boncvideó nézéssel zárul a történet.

Tadaaam, nincs videó, amíg egy állítólagos Adobe Flash Player frissítést le nem töltünk, ami aztán kártékony tartalomhoz: hamis weboldalhoz, kártevő letöltéshez, kéretlen reklámoldalakhoz vezet.

A közösségi üzenőfalon megjelenő csalárd tartalmak palettája egyébként nagyjából végtelen, hogy csak egyet mazsolázzuk még ki a februári kínálatból, itt van mindjárt az exbarátnő állítólagos sex videója, amely a világhírű "OMG ezt látnod kell" panelre épül, és az ugyancsak unalomig ismert videokodek trükk uncsitesója köszön vissza nekünk a képernyőről: nincs videó, amíg egy állítólagos Divx plugin frissítést le nem töltünk.

A Youtube Premium Extension persze nem igaz, egy kaptafára készülnek ezek a csalási sablonok, és aki kattint, annak böngészőjét a lefutott kártékony script jól elirányítja na hová is? Igen, azok nyerték a hangszórót, akik a már sokszor emlegetett online kérdőívkitöltögetést tippelték. A felejthetetlen Rendőrakadémia juthat erről az eszünkbe, ahol a szerencsétlen flótás minden igyekezet ellenére valahogy mindig a Kék Osztriga Bárban köt ki, ahogy mi is tetszőleges nyeremény oldalról indulva rendre valamilyen survey gyehennára vetődünk.

Mielőtt elfelejtjük, a múltkori posztunkban - amelyben a minket is ábrázoló képek tudtunk és beleegyezésünk nélkül feltöltéséről értekezett - volt egy miniszavazás is. Kíváncsiak voltunk a véleményetekre, és akkor most ha nem is vég, de futam eredményt hirdetünk. A tudomány mai állása szerint az antivirus.blog olvasóinak 94 százaléka gondolja azt, nincs rendjén, ha valaki az engedélyünk nélkül tesz fel ilyet.

Ezzel nagyjából harmonizáltunk a Sophos felmérési eredményeivel, ott is hasonló - 91% - nagyságrendben voksoltak ugyanígy a kérdésről. A jól csengő "Nem tudom" válaszlehetőségben rejlő tartalékokkal is jól gazdálkodtatok, míg korábban ez Graham bácsiéknál 2% volt, ezt a mi tudatos válaszadóink az EU konform 1%-ra szorították le ;-) Mindenkinek köszönjük ezúton is, hogy részt vettetek a szavazásban

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása