Óvatosabbak lettek a Facebook juzerek

2012. február 23. 16:40 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Egy friss tanulmány szerint nőtt a biztonságtudatos felhasználók száma, legalábbis ami a személyes információk adatvédelmi beállításaival, megosztásával kapcsolatos.

Az említett felmérés - amely 1.4 millió New York-i Facebookozó kikérdezésén alapult - meredeken javuló tendenciát mutat a személyes adatokkal való bánásmód tekintetében. A Computer Science Polytechnic Institute azt vizsgálta, vajon az egy évvel korábbi eredményekhez képest tapasztalható volt-e valamiféle változás ezen a részterületen. Az eredmények azt mutatják hogy igen, hiszen míg korábban a válaszadók mindössze 17% tartotta fontosnak, hogy az ismerősei listáját elzárja a nyilvánosság elől, 15 hónappal később ez az arány már több, mint háromszorosára, 53%-ra növekedett.

Ugyancsak pozitív változás következett be a kutatók szerint az olyan személyes profil információk kezelésével kapcsolatosan, mint életkor, középiskola neve, érettségi éve, kapcsolatok, nem, érdeklődési körök vagy éppen a születési hely. Az első felmérésnél a felhasználóknak 12%-a rejtette el ezeket a nyilvánosság elől, míg az egy évvel későbbi vizsgálatnál ez már 33% volt.

Érdekes a nemek szerinti megoszlás is, a friss adatokból az látszott, hogy míg a nők 55%-a korlátozta személyes adatainak láthatóságát és nyilvános kereshetőségét, ezzel szemben a férfiaknak csak 49%-a tartotta ugyanezt fontosnak.

Keith Ross úgy véli, a szigorúbb biztonsági beállításokban bekövetkezett általános javulás többféle okra is visszavezethető. Ebből kétségkívül a médiában megjelenő biztonsági incidensekről szóló hírek, beszámolók tölthették be a legjelentősebb szerepet, de nyilván emellett az is közrejátszhatott, hogy külső nyomásra időközben a Facebook is átalakította a korábban meglehetősen kaotikus adatvédelemmel kapcsolatos beállítási lehetőségeket.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása