Oroszlán gyógyítás

2012. április 16. 14:05 - Csizmazia Darab István [Rambo]

A képen ugyan Daktari dokija látható Claerence társaságában, ám most nem ők orvosolnak, hanem ezúttal maga az Apple adott ki gyógyászati segédeszközt "Flashback Malware Removal Tool" néven a maces botnetet építő Flashback trójai ellen.

Mint arról korábban olvashattunk, egy Java sebezhetőség kapcsán pár hete beindult a kártevő készítők fantáziája, és a Flashback trójai alaposan körbenézett a Mac platformon, több verzióban is. A különféle víruskeresők azóta frissítették a felismeréseiket, néhány cég még különálló eltávolító programot, scriptet is készített, hogy a felhasználók könnyebben ellenőrizni tudják a gépeiket. Erre valószínűleg azért is szükség is volt, mert a becslések szerint legalább 600 ezer Mac gépet fertőzött meg a Flashback.

A Java rés javítása az Oracle-től már elérhető volt a múlt héten, és a frissítésből külön változat érkezett az OS X Lion, és külön az OS X Snow Leopard verzióra, így a Java frissítéssel ők már sikeresen bezárták ezt a bizonyos sérülékenységet. Ám mivel olyan gépek is léteznek, melyre sohasem telepítették Javát, ezért az Apple-nek is lépnie kellett, szerencsére ezúttal igyekeztek a szokottnál gyorsabban reagálni, és pénteken már ők is jelentkeztek a "Flashback Malware Removal Tool" nevű frissítésükkel ezekre a gépekre.



Ami viszont az egészben mégis nagyon szomorú és egyben elgondolkodtató, hogy azóta még újabb, veszélyesebb trójai változat megjelenéséről szóltak a kutatók, ami - szemben a korábbi, sokak által lebecsült social engineeringre épített PEBKAC esetekkel - már állítólag felhasználói közreműködést sem kíván.

Mindez egyúttal talán azt is jelezheti, hogy a Mac emelkedő elterjedtsége, a megnőtt piaci torta szelete talán már ostromolja azt a kritikus határt, ahonnan már a kártevő készítőknek és terjesztőknek megéri intenzívebben ténykedni, ezért a jövőben valószínűleg mind rendszeresebb kirándulásokat tesznek majd az OS X háza tájára is.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása