Ingyenes ESET app az Androidos törlés ellen

2012. október 05. 10:41 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Az ESET a napokban ingyenesen elérhetővé tette az ESET USSD Control alkalmazását, melynek segítségével kiküszöbölhetőek az Android-alapú okostelefonok számára veszélyt jelentő biztonsági hibák.  Ezzel egyike lett azon jelentős antivírus gyártóknak, akik a Google Play áruházból ingyenesen letölthető megoldást kínálnak a USSD támadások ellen. A felhasználónak csak telepíteni kell az ESET USSD alkalmazását, és máris tesztelni  tudja, hogy telefonja ki van-e téve támadásoknak.

A biztonsági hibák eredetileg lehetővé teszik a cyber-bűnözőknek, hogy távolról töröljenek adatokat a telefonkészülékekről, például úgy, hogy a felhasználót egy URL címre irányítják, akár közvetlenül, akár egy egyszerű szöveges üzenettel vagy QR kód használatával. Az ESET USSD Control viszont egy olyan alkalmazás, ami a gyanús telefonszámokat USSD (Unstructured Supplementary Service Data) kódjuk alapján kiszűri és ellenőrzi még mielőtt az okostelefon tárcsázója hívná azokat.


Mindemellett a fertőzött weboldalakat is blokkolja. A rosszindulatú kódok elpusztítása előtt az alkalmazás a telefonon tárolt összes adatot biztonságba helyezi. A program minden rosszindulatúnak látszó USSD kód felfedezésekor figyelmeztet és blokkolja a parancs végrehajtását, de ehhez az "ESET USSD Control"–t kell alapértelmezett telefonszám tárcsázóként beállítani.


Hogyan működik az eredeti hack? Az USSD kódok (a kódok csillag (*) karakterrel kezdődnek, majd kettős kereszttel (#) vagy számokkal folytatódnak, melyekhez parancsok vagy adatok tartoznak, és a végét is egy kettős kereszt zárja) célja, hogy a távközlési szolgáltatók távolról is támogatni tudják a telefonkészülékeket.


Ilyen kód például az IMEI szám, vagy a telefonok gyári beállításainak visszaállításához használt kód is. Így, ha ilyen aktivitásokat kezdeményezünk a telefonunkon, a hackerek képesek adatokat törölni róla, vagy akár újra tudják indítani készülékünket.

Az ESET folyamatosan nyomon követi az Androidos készülékekkel kapcsolatos legújabb biztonsági kérdéseket, problémákat, melyekről a felhasználók folyamatosan tájékozódhatnak az ESET blogján.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása