Nyári tanácsok utazáshoz

2013. július 05. 11:16 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Tombol a nyár, itt a jó idő. Az ESET munkatársai öt rövid pontban összeszedték, mivel segíthetjük számítógépes biztonságunkat a nyaralás alatt.

Ma már nem is kérdés, visz-e valaki telefont, okostelefont, tabletet, noteszgépet a nyaraláshoz, általában igen, ki többet, ki kevesebbet. Érdemes pár dolgot észben tartani, illetve utazás előtt elvégezni, hogy valóban nyugodtan teljen a vakáció, ha pedig mégis elvesztenénk vagy ellopnák számítógépünket, vagy telefonunkat, akkor is sokat tehetünk még a további kockázatok csökkentése érdekében.

1. Készítsünk utazás előtt biztonsági másolatot
Gondoljunk bele: adataink, munkánk, dokumentumaink, szkennelt oldalaink, családi fotóink, jelszavaink, beállításaink: ezek szinte minden esetben pótolhatatlanok. Ezért még indulás előtt készítsünk külső adathordozóra (külső HDD, USB stick, DVD, etc.) több biztonsági mentést az adatainkról, és tároljuk azokat fizikailag különböző biztonságos helyen. A mentés mindig legyen erős jelszóval (vagy pl. truecrypt-tel) is védve, ekkor esetleg még felhős tárhelyre is fel lehet tölteni.

2. Legyen zárolt a készülék
Győződjünk meg arról, hogy a mobil készülékeinken (laptop, táblagép, okostelefon, stb.) be legyen kapcsolva a jelszavas védelem, és az időzár. Mit sem ér a jelszó vagy PIN kód, ha már kinyitott üzemelő készülékünk kerül rossz kezekbe. Ezzel magát a lopást ugyan nem akadályozzuk meg, de legalább nem könnyítjük meg az esetleges tolvaj dolgát.

3. Ha már ellopták, töröljünk távolról
Táblagépünkön, okostelefonunkon, és a 6-os verziós ESET Smart Security megjelenésével már számítógépünkön is használhatunk lopásgátló, illetve lopásnyomonkövető funkciót, érdemes élni vele. Okostelefon lopás esetén töröljünk minden személyes adatot távolról SMS paranccsal, ha ez szükséges, majd ezek után mihamarabb tiltassuk le a SIM kártyát és a telefon IMEEI száma alapján a készüléket is. A SIM kártya azonnali tiltása esetén nem növelhetik meg a telefonszámlánkat idegen hívásokkal, az IMEEI kód letiltásával pedig maga a készülék is használhatatlan lesz a hazai GSM hálózatok alatt, persze ettől a lopott autókhoz hasonlóan külföldre még kivihetik.

4. Használjunk lopásgátlót a nyomkövetéshez
A lopásvédelmi szolgáltatásnak a használatbavételéhez először létre kell hozni egy ehhez tartozó ingyenes ESET fiókot. Ezután a program segítségével már képet kaphatunk az elvesztett vagy ellopott eszköz netes aktivitásáról, megtekinthetjük az automatikusan készülő képernyőképeket, illetve az eszköz webkamerájával készült képeket, bekapcsolt WiFi esetén pedig IP-címek alapján az eszköz feltételezett helyeit is megtudhatjuk.

5. Pakoljuk, tároljuk készülékeinket diszkréten
Statisztikák bizonyítják, hogy a műszaki cikk lopásokat tekintve legvalószínűbb helyszín a gépkocsi, az autófeltörések alkalmával a megkérdezettek 21% veszítette már el elektronikus eszközét. Ha meg kell állni valahol, és a noteszgépünket mégis a kocsiban szeretnénk hagyni (ami valójában nem túl jó ötlet, de ha például egyedül utazunk, és megállunk egy benzinkútnál tankolni, mosdó miatt, nem lehet mindig 2-3 táskával a nyakunkban közlekedni), akkor sose úgy tegyük ezt, hogy megállunk a célnál és hátratesszük, majd elsétálunk. Hanem még menet közben álljunk meg valahol félúton, ott tegyük hátra, és amikor már megérkezünk az úti célunkhoz, ott a parkoláskor már ne is nyissuk ki a csomagtartót, nehogy kifigyeljenek bennünket. Szállodában pedig ne legyen szem előtt, különösen távollétünkben gondoskodjunk a készülékek fizikai védelméről, tartsuk tabletünket, noteszgépünket széfben, de ha ilyen nincs, legalább egy zárható kemény bőröndben.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása