Az XP él, az XP élt, az XP élni fog

2013. augusztus 14. 13:17 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Közeledik április 8. Bizonyos szempontból ez a dátum a Dénes, Valter és Zsüliett névnapokon felül is kiemelt jelentőséggel bírhat számunkra. És most nem elsősorban arra gondolunk, hogy 1143-ban e jeles napon lépett a bizánci trónra I. Mánuel császár, Szent László unokája, vagy hogy 1935-ben ekkor volt Bartók Béla V. vonósnégyesének premierje. Hanem hát mint az közismert, 2014-ben végleg megszűnik a Windows XP hivatalos támogatása.

Sok biztonsági szakember tart attól, hogy mi lesz a később felbukkanó kritikus hibák javításával. Ami addig nyilvánosságra kerül, még van esélye egy hibajavító foltnak, de mivel az XP még mind a mai napig jelentős szeletet tudhat magáénak a Windows tortából, biztosak lehetünk benne, hogy 2014. április 8. után is használni fogják. A Computerworld becslése szerint a támogatási időszak végére is mintegy 33-34%-os részesedése lesz. Egy 2013. eleji brit felmérés pedig azt mutatta, hogy az XP-t futtató cégek közül mindössze 42%-a kezdte csak meg az átállási, migrálási folyamatot. További érdekesség, hogy a megkérdezett IT szakembereknek nagyjából 20%-a mondja azt, hogy a támogatási időszak lezárulta után is bőven használni fogja még a Windows XP rendszert.

A SANS (SysAdmin, Audit, Networking, and Security) szerint a már felfedezett, de nem publikált zero day sebezhetőségeket most nagy valószínűséggel bespájzolják a kártevőterjesztők a dátum utánra, és a gyanú szerint számos ilyenen ülhetnek addig. Az átlagos ára egy Windows XP rendszerhez tartozó exploitnak ma a fekete piacon nagyjából 50 és 150 ezer USD közé tehető, ami viszonylagosan nem túl magas. Ha viszont valaki felfedez egy nagyon megbízható, távolról jól kihasználható sebezhetőséget, és ezt addig eltitkolja, akkor komoly veszélyeket tud vele majd okozni a jövő év tavasza után.

A miért nem szerettük az XP-t kérdésre elő tudunk kotorni pár érdekességet a vírusok történelméből. A kimenő kapcsolatokat egyáltalán nem szűrő alap tűzfal sem volt egy világbajnok, és ezt csak a Vista orvosolta jóva később. De például az 1999-ben megjelent KAK worm az Outlook Express automatikus mail preview miatt megnyitás nélkül is lefuttatta a JavaScripteket. Az XP SP2 zárja be ezt végül 2004-ben, de addig 6 évig ez sebezhetően nyitva volt. 2001-től okozott sok problémát, hogy az XP rendszergazdai jogok alapértelmezetten lehetővé tették, hogy a böngészés közben begyűjtött kártevők is ilyen módon lefuthassanak. Lekapcsolására áthidaló megoldásként rendelkezésre állt a külsős DropMyRights alkalmazás, illetve a Vista 2007. után már az UAC segítségével ezt valamennyire korlátozta, de addig ez is jó 6 évig sebezhetően nyitva volt, és ilyeneket lehetne napestig sorolni.

Azért az érem másik oldala is kerüljön említésre, vagyis a "miért szerettük?"-re is álljon pár dolog. Kis erőforrás igényű, kevés helyen elfért, és a korábbi 95/ME/98-akhoz képest "gyémántok az örökkévalóságnak" ;-) és minden hiányosságával együtt viszonylag stabil rendszer. Nem utolsó sorban akkoriban még megkaptuk hozzá igaziból a telepítő/helyreállító CD lemezt is, vagyis nem nekünk kellett a HDD-ről való kiírogatással szenvedni, mint manapság. Ja és persze emellett virtuális gépekben is szépen futott. Remélhetőleg azért legalább a Windows7-re való átállás - amely a 8-cal szemben egyelőre jobban beváltotta a reményeket, könnyen kezelhető, gyors működésű és népszerű is lett - minél több céges környezetben, sok vállalati gépen megtörténik addigra. Ami ha csak a tavaly nyári, 1.3 milliárd Windows asztali PC gépet vesszük világszerte, a tortaszeletből akkor sem kis szám. És bármennyire is szerettük, azért azt is látni kell, hogy a Mozilla Firefox mellett éppen az XP volt az, amely a legtöbb kritikus sebezhetőséget, és erre épülő kártevőt halmozta fel az utóbbi évek során.

17 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

guy2 2013.08.14. 21:07:17

Pedig a Windows 8 nem jobb rendszer nála szerintem. Most akkor adjak ki pénzt a semmiért?

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2013.08.14. 22:23:23

@guy2: nem a semmiért, hanem, hogy a rendszer továbbra is támogatva legyen

továbbra is a pingvineket etetem :p

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2013.08.15. 02:34:16

@pingwin: A támogatás megtartásáért felesleges volna a Win8, a Win7 is jó lesz. Sok-sok éves megfigyelés(em), hogy a Microsoftnak minden második oprendszere sikerül. A DOS 3.3 jól sikerült. Számoljunk. :-)

Aki egyetlen rendszerre bízza a biztonságát, az meg is érdemli. A Windows biztonsági rendszereit is felügyeltetni kell egy független programmal, mint például egy másik tűzfallal. Elvagdosva a fölösleges átjárásokat, ösvényeket, "kényelmi" baromságokat. Amikor már te ellenőrzöd a gépeden az adatforgalom túlnyomó többségét, akkor kezd megnőni az esélyed az illegális adatforgalmazás leleplezésére. Az első golyót az az állat érdemelné, aki először állt elő a felhasználóbarát oprendszer ötletével. Az emberiség még nem érett egy ilyen fegyver birtoklására.

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2013.08.15. 09:10:06

A Win7 úgy tűnik, megint elég jól eltalált és népszerű OS. Manapság többnyire már géppel együtt veszik az operációs rendszert, így a gépcserénél rendben van, ha már pl. azzal veszed OEM. Mac OS X és Linux esetén persze teljesen más a dörgés.

Azért a 6-7 évnél régebbi noteszgépek már sok szempontból elavultak, nálam is ketyeg ilyen, van például, hogy az integrált WiFi kártya még csak a WEP-et kezeli, ezért PCMCIA vagy USB-s wifi adapter kell a WPA2-höz, nem bővíthető egy határ fölött a RAM, nincs már BIOS frissítés, stb, . De "rozsdaboglya" hardvernél az újabb Linux disztrók is simán beinthetnek, ha például nincs PAE mód, stb. Ha valaki ilyen régi gépet akar nyúzni, akkor tovább XP-zik, tovább Puppy Linuxozik, stb, amíg a gép ki nem leheli a lelkét.

És vegyük hozzá a pénzügyi részt is, tavalyi kórház látogatásnál még láttam Win95-t EGA monitorral, szóval sok helyen ez a rögvalóság, nincs pénz se a vas, se a Win cserére. Ha a briteknél 58% nem upgradel XP-ről, akkor képzelhetjük, mi lehet itt Magyarországon a cégeknél :-O

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2013.08.15. 09:23:18

@Androsz: szerintem se a cikk, se én nem mondtuk, hogy win8-ra kéne váltani, csak annyit, hogy egy nem támogatott rendszer használata nem a legbiztonságosabb

azértz nem tudom ki használna nem felhasználóbarát os, esetleg a geek-ek

addig szerintem nincs (nagy) baj, amig külön van választva a user joga és a rendszer admin

valamint az se biztos, hogy jó ötlet, ha nem használunk virusírtót, tűzfalat etc

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2013.08.15. 09:25:00

@Csizmazia István [Rambo]: win95 az szép

nálunk is van egy win98 igaz csak vonalkódnyomtatásra volt, de már ki lett váltva :)

Fall 2013.08.15. 10:34:23

Sajnálom a jó öreg XP-t, sokáig és jól szolgált nálam is.

Tavasz óta használok Win8-at, minden rendben van vele, korrekt, jól összerakott rendszer. Teszi, amire utasítom. Ez a dolga, többet nem is várok tőle.

Sokban hasonlít a Win7-re, ám a licenc kezelésében van egy hatalmas különbség: a boltban kapható lemezt (a PUL keretein belül: personaluselicense.windows.com/hu/default.aspx) a régi értelemben vett dobozos licenchez hasonlóan használhatom, mindezt közel OEM áron.

(Nekem nem jön ki a minden második Windows jó elmélet a gyakorlatban, de lehet, rosszul számolom.)

Szeretném a Linuxot is, de még nem találtam olyan verziót, ami minden hardveremet támogatta. Legutóbb az Epson multifunkciósomat küldte el kapálni. Előtte egy Canon nyomtatót nem tudtam működésre bírni. Persze a gyártók is segíthetnének, de nem kifizetődő egy 2% alatti elterjedtséget elérő operációs rendszerhez minden termékük alá drivert írni. (Nem a hasamra ütöttem a 2% alattival, legutóbb a PCWorld honlapján volt erről egy cikk.) A másik a játékok kérdése, pontosabban azon játékok kérdése, amiket én játszom. De netezni, filmet nézni, zenét hallgatni, szöveget szerkeszteni és egyebekre tökéletes a Linux.

Csak nyomtatni, szkennelni és játszani nem tudok alatta, bár könnyen lehet, mindegyik csak utánajárás kérdése lenne, de én csak használni akarom a gépet, nem fórumokat vadászni és beállításokkal zsonglőrködni. Másrészről a Linuxot használók egy része, személyes élményeim alapján, nagyképű. A kiválasztottság érzésével élik online életüket, s nem ereszkednek le bárkihez. Elnézést a kivételtől, könnyen lehet, én futottam bele rossz emberekbe!

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2013.08.15. 13:33:06

@Fall: lehet, hogy érdemes eszköz vásárlás előtt megnézni, hogy linux támogatja-e

hp dolgokkal eddig nem volt rossz tapasztalatom

játékra pedig már linuxra is van steam, vagy play on linux, ami segít a win-es játékok telepítését

örök jótanács, hogy ati kártyát ne vegyél linux alá :)

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2013.08.15. 15:11:52

@Csizmazia István [Rambo]: "De »rozsdaboglya« hardvernél az újabb Linux disztrók is simán beinthetnek, ha például nincs PAE mód, stb."

No, akkor ennyit a Linux istenítéséről. A csodarendszer, amelyet csak az nem használ, akinek nincs ki a négy kereke. Értem én, hogy ők használhatják a régi Linuxokat, de akkor azokkal vajon működni tudnak-e azok az új programok, amelyeknek nincs szüksége az új vasakon lehetséges, csak az új Linuxok által támogatott rendszerszolgáltatásokra? Nem a Linux a hibás ebben, hanem az egész számítógépfejlesztési szisztéma, amelyben a kereskedelmi és marketingstratégiák hágják az ésszerűséget.

Ha ma az ésszerűség működne, akkor lenne egy boszorkányos gyorsaságú hardverünk, amelyen egy olyan oprendszer működne, amely nem terjedelmesebb és nem nehézkesebb az elődeinél, és így elképesztő méretű helyet és elképesztő munkateljesítményű erőforrásokat hagyna szabadon a felhasználók számára. Az, hogy 32 bit helyett 64 bites címzésre térünk át, meg hogy a processzorba egyre több funkciót építenek be, elméletileg nem kívánná meg, hogy az ezt csak felhasználhatóvá tevő oprendszer a többszöröségre nőjön.

"tavalyi kórház látogatásnál még láttam Win95-t EGA monitorral"

Ezt sokan elfelejtik. Nem tudom, hogy azt a gépet mire használják, de hogy egy-két nyilvántartóprogram, valami levelezőprogram, szövegszerkesztő, bérszámfejtő, raktárkészletező stb. program jól használható legyen, a nevezett konfiguráció tökéletesen elegendő lehet. Hiszen ilyen programot már huszonöt éve is lehetett írni, és működött. Már persze ha a faék egyszerűségű számlázóprogramot nem .Net 4.5 alá írja meg a másról már nem halló programozó, áttetsző háttérrel és animált micsodákkal.

@pingwin: "egy nem támogatott rendszer használata nem a legbiztonságosabb"

Az ezzel a bajom, hogy a támogatott rendszer sem az. Miért?! Tényleg senki nem képes olyan programot írni, amely tökéletesen kész van? Mert amikor a hibajavító patchhez is kiadják a hibajavítást, akkor az ember kicsit ideges lesz.

Én XP SP2-t használok, 7 évvel ezelőtt tettem fel, közben egyszer gépet cseréltem alatta. Összesen két hibajavítást töltöttem le, célzottan kiválasztva. A komoly üzemi biztonsági igényeket nyilván nem elégíti ki a rendszerem, de én nem tudok olyan kárról, amelyet nem egy komolyabb program telepítője okozott, például a Chrome által szétszórt mocsok, meg a valahogy mégiscsak feltett Ask. Én munkát szánok a gépem szemmel tartására és takarítására, ez tény, de nagyjából tudom is, hogy mi van a gépen. És működik. Videóvágástól a (nem a legújabb) játékokig. Nekem ennyi elég lenne.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2013.08.15. 15:24:17

@Fall: "Sokban hasonlít a Win7-re, ám a licenc kezelésében van egy hatalmas különbség"

Hát ez az. Sokan esküsznek arra, hogy a Win8 visszalépés, de lám, a kereskedelmi nyomás a valamivel talán rosszabbat is eladja.

@pingwin: "azértz nem tudom ki használna nem felhasználóbarát os, esetleg a geek-ek"

Mindenki, akinek dolga van az oprendszerrel. A felhasználó nem tartozik ezek közé. A felhasználó egy jól szigetelt kezelőfelületet kapjon az általa használt programok alá, és ne hangolgassa az oprendszert, ha nem képes arra, hogy megtanulja az ahhoz szükségeseket. Nem elég, ha az admin és user jogokat szétválasztjuk, legalábbis a Win7-ig nem volt elég, és a Win7 az első komolyabb Windowsok után húsz évvel született.

Az a gyalázat, hogy az oprendszert összeolvasztják a GUI-val. Ezernyi átjárási ponttal a kettő között. Ezt már az általános iskolában sem így tanítják. Egy ilyen szövevényes rendszert persze hogy ezerféle módon lehet elhibázni, szétcseszni. Ma egy felhasználó működésképtelenné tudja tenni a gépét mindenféle állítgatásokkal? De még mennyire! Ma a felhasználónak problémája akadhat egy új program feltelepítése után a rendszer működésével? De még mennyire! Márpedig akkor ez nem oprendszer, hanem egy rakás szar.

Fall 2013.08.15. 15:32:51

@pingwin: Pont a HP az, amiért nem adnék ki pénzt. :D Ha videokártya, akkor csak ATI. :D A Linuxos Steamen nem túl bőséges az ajánlat. :(

@Androsz: Félreértetted, épp dicsértem a cuccot, hogy semmivel sem nehezebb átszokni XP-ről Win8-ra, mint Win7-re. Win7-ről meg talán, ha 5 percembe telt. Határozottan előrelépés és még a licencfeltételek is kedvezőbbek. Mindenkinek a PUL-os Win8-at ajánlom az OEM Win7 helyett.

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2013.08.15. 15:48:18

@Androsz: már előbb is néztem a régi gép pae kapcsolatát és ott se értettem

PAE (Physical Address Extension) is a "workaround" for letting x86-32bit(!) OS see more than 4GB of RAM. 4GB is the limit for 32bit memory addresses.

ha erről van szó, melyik régi vasban van több, mint négy giga ram? :o

akkor a linux nem felhasználóbarát :)

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2013.08.15. 15:49:40

@Fall: ízlések, pofonok, jól elvagyok a hp cuccokkal, igyaz egyik se multifunkciós, hanem célszerszám :)

azért van pár játés, valamint létezik ezen kívül is pár native linuxos darab

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2013.08.15. 16:53:56

@Fall: Akkor nem félreértettelek, hanem csak más a véleményünk. Személyes tapasztalatom a Win8-ról nincs, de sokat olvastam mások véleményét, amelyek nagyobb része azt tükrözi, hogy a csempézés rossz ötlet volt, főleg hogy megszűnt a régi technika lehetősége.

Az a bajom, hogy én akárhányszor nézek véleményeket, sőt, kérdésemra adott válaszokat, nekem még nem derült ki, hogy a Win8 miben jobb a Win7-nél. Csak azt látom, hogy az Asztal kezelése megváltozott, de nekem ez kevés ahhoz, hogy a Win8-at fejlettebnek, a többit elavulttá tevő új csodának kiáltsa ki a marketingduma. Mit tud még a Win8? Az Asztal paradigmája a Win95 óta változatlan, és nem sokban tér el a Win 3.1-ben használt, akár Asztalként is felfogható Programkezelő ablaktól. De közben történtek lényeges alapelvi módosítások, noha ezek nem mindegyiként vehetem fejlődésnek. Mi az, amiben viszont a Win8 új fejezetet nyitott? Vagy csak a korábbi rendszerek csempés változatának kellene tekintenem?

@pingwin: "melyik régi vasban van több, mint négy giga ram? :o"

Sőt, melyik újban? Most raktam össze egy új gépet egy gyereknek, játékra. Négy giga RAM-mal, mert az új játékok ajánlott rendszerigényeként a legtöbb esetben is csak ennyi van megadva. Igaz, hogy a Win7-64 ebből egy csomót felzabál (MIRE, BASSZUS?!), de utána a próbált játékok mindegyike nagyon jól elzünnyög. Ha nem valami játékőrült vagy szimulációs programokat nyomató mérnök akar egy erőművet használni, bizony a 4 giga ma is elég. Tudom, lesz az még nem elég, mihelyt előkerül a Windows 9. Merthogy az oprendszer saját maga terheli agyon a gépet, nem a programok, amiért az ufók egyszer még betegre fogják röhögni magukat, ha majd a romjaink között turkálva felfedeznek egy user's manualt. Majd bólintanak egyet, mivel megtudták, mi vezetett egy fejlődő technikájú bolygó pusztulásához.

@Fall: DOS3.3-DOS4, DOS5-DOS6 (kuka), DOS 6.20-DOS7.0, DOS7.1
Win3.1(1)-Win95, Win98-ME, XP-Vista, Win7-Win8. :-)

Fall 2013.08.16. 07:43:18

@Androsz: Látod, látod, csak kibúj a szög a zsákból! :) Amíg nem volt személyes tapasztalatom, én is kétkedve néztem a Win8-at. Aztán úgy döntöttem, megpróbálom az új üdvöskét. Chateltem kicsit a MS supportjával, amit tudni akartam, megtudtam. Ezután feltoltam a gépre, rá a Win7-re, gond nélkül vette az akadályt. Barátkoztam a csempével, s ami igaz, az igaz, elsőre instant idegbaj a csak start menühöz szokott észnek, de ha egy aprócskát (ahogy mifelénk mondják: egy hangyaf@sznyit) nyitott az ember, simán átlátja a koncepciót, s megérti, hogy a csempés felület tulajdonképpen nem más, mint egy színes-szagos-mozgó start menü, amihez nem kell se billentyűkombináció, se bal alsó sarok, csak kattintás és indul a program. Az átállást megkönnyítendő, felraktam a Start8 és a ModernMix nevű programokat. Meg is vettem, de a próbaidő is elég a WinXp-Win8 vagy Win7-Win8 átálláshoz, csak úgy gondoltam, kétszer 5 dollár nem pénz ezekért a szoftverekért. Jelenleg vegyesen használom a két megoldást, hol a hagyományos módon, hol csempékkel. Szerintem a csempés megoldás határozottan előrelépés, még asztali gépen is. Azt meg külön szeretem, hogy kevesebbet eszik, mint a Win7, már mentett meg a beépített újratelepítés és fájlfelújítás, használhatom online fiókkal is, díjazom a leválasztott beállítási lehetőségeket (Gépház) és érzésre gyorsabb is.

Egy próbát mindenképpen megér, hogy senki se hallomásból vonjon le következtetéseket, mint a Vista esetében. Azt is elkapálták, pedig igen kevesen próbálták ki, s csak annyi hibája volt, hogy mert szakítani olyan dolgokkal, amiket addig bebetonozottnak véltek a felhasználók, s többet evett, mint a minimális hardverekkel is beérő XP. De Vista nélkül nem lenne Win7 sem, illetve nem olyan lenne, amilyen most: népszerű. Lehet, a Win8 sem lesz az, de engem meggyőzött, sőt, örülök, hogy leváltottam a Win7-est.

A DOS-os rész számomra irreleváns, a Windowsoknál meg nem értem a koncepciót: melyik a jó és melyik a rossz? A Win3.1 jó, a 95 rossz? A 98 jó, a ME rossz? (stb) Hol az NT és a Win2000? en.wikipedia.org/wiki/Timeline_of_Microsoft_Windows

Én úgy látom, az Microsoft minden operációs rendszere hozott valami újítást, amit a maga idejében minimum szemöldökfelvonással nézett mindenki. Emellett mindegyikben egy rakat hiba volt, amit folyamatosan javítani kellett. Többek között az XP sem volt túl barátságos az SP1-ig. A Vista ugyanez. A Win7-nél már tanultak ebből, de aki kihagyta a Vistát, nem kicsit izzadhatott, míg átszokott. A Win8 meg reagált a tabletes, érintőképernyős mániára. Erőszakosan, de a csempék koncepciója is átlátható, működő, de igény esetén fájdalommentesen kiiktatható.

Nem mennék vissza Win7-re, az biztos. ;)

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2013.08.16. 15:06:34

@Fall: Eleve mások véleményét idéztem, de persze ez a "mások" nyilvánvalóan nem alap egy általános közvélekedés ismertetésére. De azt látom, hogy gyakran találkozom elmarasztaló véleménnyel a Win8-ról.

"a csempés felület tulajdonképpen nem más, mint egy színes-szagos-mozgó start menü, amihez nem kell se billentyűkombináció, se bal alsó sarok, csak kattintás és indul a program."

Nos, először is a színes-szagos nem az én stílusom, de ez kizárólag ízlés dolga. Viszont nem kell a billentyűkombináció... Mondjuk úgy, hogy nem lehet billentyűzetről a programokat indítani, jól gondolom? Én a Start menümből hol egérrel, hol billentyűzetről indítom a programokat, mikor hogy jut eszembe. De az utóbbi nagyon gyakori, mert jóval kényelmesebb, mint kattintgatni.

Hogy miért? Megnéztem – a szám engem is meglepett –, az én XP-mben e pillanatban 877 programfájl indítólinkje van a Start menüben. 877, és ez nem tartalmazza a dokumentumok, előzmények satöbbi linkjeit, amelyeket én egyébként nem is használok. És én törlöm a Start menümben az uninstallokat, readme-ket, gyártói honlapok címeit. Természetesen egy jól felépített fastruktúrában, almenükben vannak ezek szétosztva, és ahogy megnéztem, elég egyenletesen.

Ezekből a linkekből, mondjuk, 100-at gyakran használok. Mindenféléket, karbantartó programokat, egyszerűbb eszközöket, multimédiás programokat, irodai alkalmazásokat, feljesztőeszközöket, mindenfélét. Újabb 200-at esetileg használok, attól függően, hogy miféle időszakos tevékenységre állok át. Például videókonvertálás vagy PDF fájlok feldolgozása. Én szeretem a különféle feladatokat különféle, célzottan arra írt programokkal elvégezni. Megbízhatóbbak, mint a nagy alkalmazások, amelyekbe sokféle funkciót összelapátolnak, de csak félig-meddig kidolgozva. Újabb 50 azért van, hogy ha valamilyen hibahelyzet áll elő, töketlenkedés nélkül elháríthassam. 172 játéklink van nálam jelenleg. Kis játékok, nem kedvelem a ma szokásos, elég egysíkú, nagyformátumú játékokat, viszont ha olyan kedvem van, játszom egy bridzspartit, egy AirStrike-ot, vagy éppen nekiugrom a Fly!II-nek. Van, aminek talán soha, bár mindegyik játékom kiválogatva van a netről, vagy éppen még egy régi DOS-os lemezről. :-) Tényleg.

Van lehetőségem a csempés felületen ennyi program közül válogatni? Ha nincs, akkor nekem nem felel meg, de ez csak én vagyok, és tudom, hogy már van startmenü-pótlék. Ha nem lenne, és a 8-at kellene használnom, írnék egyet, mert nem tudnék megválni tőle, amint az látható.

Ez nem kötekedés, hanem csak egy vélemény. Ettől még sokan szerethetik a csempézést. Nekem nincs is bajom vele igazából, nekem az a bajom, hogy mit tud még az új rendszer. Azt írtad, hogy kevesebbet eszik, gyorsabbnak érzed, van benne egy neked tetsző helyreállítási képesség, és tudsz online fiókról dolgozni vele. (Ez mi, távoli elérés?) Ezek már konkrétumok, valamennyire. Engem foglalkoztat a kevesebbet evés. Az én gépemen 1 GiB RAM van, ebből – elég szégyen – 230 mega szabad, 330 mega puffer, 260 mega !! a Firefox, a többi a rendszer, víruspajzs, tűzfal, meg egy-két kisebb háttérprogram. Az elkülönített C: meghajtómon, a lapozófájlt nem számolva, durván 5 giga a rendszer, .NET-tel, Javával. Természetesen a dokumentumfájlok más meghajtón vannak. Evésből mennyiségre ezt tudom mondani, a sebességadatok más ügy, de megpróbálhatjuk összehasonlítani, ha téged is érdekel. Engem viszont nagyon komolyan érdekel, hogy mi a helyzet a Win8-cal mennyiségi téren. Ha most nagyobb RAM-ot akarnék, könnyen lehet, hogy alaplap- és processzorcsere is vele járna, köszönhetően a marketingmechanizmusnak, minimum 40 ezerért.

"Windowsoknál meg nem értem a koncepciót: melyik a jó és melyik a rossz?"

Úgy, ahogy írtad, az első jó, a második nem. Az NT-k külön ág, azokat nem ismerem. Azt, hogy a Vista egy tévedés, nem én mondom, hanem végül maga a Microsoft bökte ki. Kénytelen volt rá, mert a vásárlási mutatókat mindenki láthatta, és azok beszédesek voltak.

"De Vista nélkül nem lenne Win7 sem, illetve nem olyan lenne, amilyen most: népszerű."

:-D Jópofa megjegyzés, pontos találat. Pistike, miért fogod meg azt a szegény lepkét? Hiszen neki rossz, hogy bezárod. Igen, mama, de milyen boldog lesz, amikor szabadon engedem! Milyen boldog lesz a felhasználó, amikor a szar helyett kapnak egy használhatóbbat? Lehet, hogy tényleg így gondolkoznak.
süti beállítások módosítása