Itt a kamu Look Back videó

2014. február 10. 10:48 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Ha azt az álnaiv kérdést kapnánk, soroljunk fel olyan nevezetes eseményeket, amiket aztán a bűnözők mégsem használtak fel csalinak spameknél, kártevőterjesztésnél, adathalászatnál vagy átveréseknél, nem sok ujjunkra lenne szükség. Volt már itt királyi esküvővel kapcsolatos átverés, Storm Wormos, izlandi vulkánkitöréses, és ezeknek se vége, se hossza. A legfrissebb módi ezúttal a hamis Facebook Look Back weboldal, ahol videó nézés előtt egy letöltést kérnek a naiv ügyféltől.

Mint az közismert (ugye hogy ugye Safranek?), a Facebook a tíz éves évfordulójára minden falhasználónak (nem, nem mindegyiknek, csak aki elegendő mennyiségű képet, videót osztott meg) készített egy ünnepi videót. Akinek van ilyen, megosztja másokkal, akik továbbosztják, és ez így megy. Ezzel kapcsolatosan például már nagyszabású mémesedési folyamat is elindult például Putyinnal, de természetesen kapott ilyet a Breaking Bad-es Walter White is.

Ebbe a folyamatba próbál meg belesimulni az az új keletű átverés, amelyiknél a támadók lemásolva az eredeti visszatekintős videó oldal (https://www.facebook.com/lookback) kinézetét, azt próbálják meg elhitetni a gyanútlan látogatóval, hogy a film megtekintéséhez előbb telepíteni kell egy állományt. Ilyen csalások gyakoriak voltak a múltban, sokaknak emlékezetes lehet a kodek letöltögetős történet, ami még Macintosh alatt is előfordult.

Természetesen ez nincs így, nem kell semmilyen extra letöltés a Look Back videó megtekintéséhez, ám akik a hasonmás oldalon járva nem veszik észre, hogy nem a Facebook oldalán járnak, és valóban elhiszik, hogy telepíteni kell, azok egy kártevővel lesznek gazdagabbak. A Facebook már korábban is remek terep volt mindenféle átveréshez, legutóbb például a "must see it" sorozatból egy kígyós sokkoló videó kapcsán írtunk posztot.

És nem lesz ez másként a jövőben sem, hiszen egyre több dolgot intézünk már hagyományos weboldalak helyett a közösségi oldalakon, itt keressük már a vicces képeket, itt böngészünk új állás után, és egyáltalán nem ritka, ha valaki ezer feletti csoport kedvelőjeként innen informálódik szinte mindenről.

Ezért érdemes figyelmesnek lenni különösen a sokkoló videót ígérgetős linkekkel, emellett bevethetjük még az ESET Social Media Scannert is, ami szintén segíthet a kártékony tartalmak eredményes távol tartásában.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása