Célkeresztben a telefontolvajok

2014. május 19. 12:27 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Továbbfejlesztett funkciókkal érkezett meg az ESET Mobile Security legújabb Androidos változata. A fejlett lopásvédelmet kínáló megoldás hatékonyan segíti a készülék tulajdonosait abban, hogy minél könnyebben nyomon tudják követni ellopott vagy elhagyott mobileszközeiket. Ez magyarul azt jelenti, hogy a mobiltelefon automatikusan lefotózza a tolvajt.

A proaktív lopásvédelem érzékeli a potenciálisan veszélyesnek ítélt helyzeteket és azonnali segítséget nyújt az ellopott vagy elhagyott eszköz helyének meghatározásában. A prémium előfizetőknek járó funkciók segítségével például elküldi az akkumulátorának lemerülése előtt a készülék utolsó bemért helyzetét, fényképeket készít az elülső és a hátlapi kamerával, amikor rossz PIN kóddal próbálnak belépni az eszközbe, vagy amikor változást érzékel a SIM-kártyával kapcsolatosan, valamint a készülékkel kapcsolatos összes információ elérhető a my.eset.com honlapon.

A mai felhasználók mindent mobil eszközeiken tárolnak, a személyes és munkahelyi adataik mellett még pénzügyi tranzakcióikat is ezeken a készülékeken keresztül intézik. Amellett, hogy egy ilyen készülék elvesztése eléggé bosszantó dolog, óriási a rizikója az adatlopásnak is. Az ESET korábban számos visszajelzést kapott azzal kapcsolatban, hogy az eszköz lokalizációja és nyomon követése minél egyszerűbb, könnyebb és egyértelműbb legyen. Többek közt ezek valósultak meg most a Mobile Security legújabb verziójában, emellett pedig egy sor további biztonsági elemet is tartalmaz, növelve ezáltal az Androidos felhasználók védettségét.

Az alkalmazás ingyenes verziója olyan alapvető funkciókat tartalmaz, mint a készülék és a letöltött alkalmazások ellenőrzése, vagy az alap lopásvédelmi funkciók. A prémium alkalmazás megvásárlásával, vagy annak 30 napos próbaverziójában viszont további kiegészítő funkciók érhetőek el. Itt már ütemezhető ellenőrzési lehetőséggel, fejlett lopásvédelemmel, my.eset.com integrálással, hívás-szűréssel illetve biztonsági audittal is találkozhatunk.

Végezetül jöjjenek az új lopásvédelmi funkciói és a my.eset.com tulajdonságai felsorolásszerűen:

- A védett Androidos készülékek és Windows-os laptopok integrálása a my.eset.com weboldal felületével

- SIM-kártya azonosítása – egy ismeretlen SIM kártya behelyezése esetén is irányítható távolról a készülék

- Helyzetkövetés – a lopásvédelem online kezelése. Miután megjelöltük az eltűnt készüléket a my.eset.com oldalon, a készülék valós idejű helyzete megjelenik egy térképen

- Gyanús állapot meghatározása – rossz PIN kód vagy egy ismeretlen SIM-kártya használatakor megelőző tevékenységek

- Pillanatképek készítése – elveszett készülék esetén az eszköz képeket készít az elülső és a hátlapi kamerával és azokat elküldi a my.eset.com oldalra

- Üzenetküldés – személyre szabható üzenet küldése a lehetséges megtalálónak

- Alacsony akkumulátorszint – amint a készülék akkumulátorszintje a kritikus szintre süllyed, automatikusan jeleket küld az eszköz aktuális helyzetéről

- IP címek követése – azon IP címek listázása, amelyekre a készülék csatlakozott

Természetesen nem csak lopás, hanem a különféle trójaiak, kártevők, és egyéb támadások - például az emlékezetes USSD - szűrése miatt is érdemes használni a védelmi programot. Az ingyenes verzió az alábbi linkről tölthető le: http://www.eset.hu/letoltes/otthoni/mobil

3 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

antyg (törölt) 2014.05.20. 07:49:39

Jó dolgok vannak az alkalmazásban, kétségtelen, de…
A probléma ott kezdődik, hogy a mostani tolvajok is olvasgatnak a mobil (és egyéb) védelmekkel kapcsolatos cikkeket, de ha mégsem, akkor csak hallás útján, tudhatják, hogy nem nyomkodjuk a telefont, ha bármit is meg akarnak róla szerezni. Az egyszerű tolvajt úgy sem az ellopott készüléken lévő adatok, hanem a készülék eladásból származó „bevétel” jelenti.
Ebben az esetben (is) véleményem szerint minden rosszindulatú tolvaj első lépése az lesz, hogy csinál egy factory reset-et a készüléken (előtte még lehet, hogy a kártyát is kiszedi, ha esetleg még adatokra is kíváncsi…) (ez nem nehéz, sajnos, vagy nem sajnos millió egy leírás van róla a világhálón, hogy hogy kell…), ilyenkor tudjuk, hogy minden törlődik a készülékről. Gondolom, azt sem kell ecsetelni, hogy ezzel az egyszerű törlési megoldással még az adatok helyreállíthatók, egy erre a célra szánt szoftverrel. Tehát még akkor sem lehetünk nyugodtak, ha tudjuk az adatok törlésre fognak kerülni. Erre azért van megoldás, a készülék teljes titkosítása, mely esetben az adatok titkosítva kerülnek tárolásra a készüléken, legyen az a belső memória, vagy az SD kártya. Tehát ilyenkor az adataink biztonságba lesznek (törlést követően is), de a készülék ettől függetlenül már végleg elvész, hiszen, teljes törlést követően azt már biztos, hogy nem lehet visszaszerezni. Egy megoldás lenne erre jó, ha a készüléket pl. PIN kód megadását követően lehetne kikapcsolni, de ez is csak abban az esetben lenne hasznos, ha a készülékben fix beépített akkumulátor van, a kiszedhető esetén, egyszerűen csak megszakítják a tápellátást. Szóval, kérdőjelekkel állok az ilyen típusú alkalmazásoknak, mert van (ha nem is sok, de elég erősen támadható) gyenge pont, melyet szoftveresen, de még hardveresen sem lehet kiküszöbölni.

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2014.05.21. 15:43:49

Szia Antyg!

Igazat adok abban, hogy ilyen eset valóban előfordulhat, de ettől még szerintem azért érdemes minden tőlünk telhetőt megtenni, hátha csak valami szellemileg szerényebben bútorozott illető vitte el.

Ahogy az autónkat is elvihetik és egy óra alatt feldarabolhatják, majd vihetik Olaszországba, de azért mégis csak bejelentjük a rendőrségen, kitesszük a képét a Facebookra, bejárjuk a környező utcákat, hátha csak pihentetik a környéken stb.

De ettől még persze igaz, 100%-os védelem sehol nem létezik.

antyg (törölt) 2014.05.22. 10:32:16

@Csizmazia István [Rambo]: Szia Rambo!

Bocs, ha félreérthető voltam a kommentben! Nem azt mondtam, hogy nem szabad használni (épp ellenkezőleg), mindent meg kell tenni az adataink és készülékeink védelmében. Azonban az a gond, hogy pl. a "szellemileg szerényebben bútorozott" személy is sok esetben megoldást találhat, mert egy zug mobil árus képes arra, hogy akkor töröljünk mindent (azzal megy be ebben az esetben a gyengébb IT képességű ember, hogy „elfelejtettem a jelszavamat, meg lehet oldani valahogy, az sem gond, hogy ha minden törlődik...” (?))
Természetesen 100%-os biztonság nincs, törekedni kell arra, nekem is úgy van a telefon védelme kialakítva, hogy ami jelenleg elérhető, azt alkalmazom, de ettől függetlenül van otthon, felhőben stb. megfelelő biztonsági mentés, hogy egy incidens esetén, gyorsan és egyszerűen belakhassam az új készüléket, ha arra van szükség... :)
süti beállítások módosítása