Szőr Péter díjjal jutalmazták az ESET kutatóit

2014. október 02. 09:39 - Csizmazia Darab István [Rambo]

A 24. Virus Bulletin Nemzetközi Konferencián (Seattle, USA) első ízben adták át a Szőr Péterről elnevezett díjat (Péter Szőr Award), amelyet idén az ESET kanadai kutatócsoportja vehetett át az Operation Windigo elnevezésű világméretű támadássorozatról írt részletes elemzésükért.

A tavaly tragikus hirtelenséggel elhunyt, magyar Szőr Péter informatikus, számítógépes biztonsági szakértő, és víruskutató volt, aki a területen kimagasló érdemeket szerzett. Szőr Péter (1971-2013) eredetileg Balatonfüreden született, a Veszprémi Egyetemen tanult informatikát. Pasteur nevű víruskeresője ismertté tette a nevét 1995-ben, többek között ezt használta egy időben még az OTP is. 1996-ban Finnországba ment dolgozni az F-Secure elődjéhez a Data Fellows-hoz, ahol víruskereső szoftverek fejlesztésével foglalkozott.

1997-ben bekerült a számítógépes vírusok kutatásával foglalkozó CARO (Computer AntiVirus Researcher's Organization) szervezetbe is, ahol a szakma olyan akkori nagyjaival dolgozhatott együtt, mint John McAfee, Mikko Hyppönen vagy Eugene Kaspersky. Tíz éven át a Symantec vezető mérnöke volt, rendszeresen publikált szakújságokban és magazinokban is, emellett pedig 40 amerikai és nemzetközi szabadalom is fűződik a nevéhez. 2009-től haláláig a McAfee cégnél dolgozott egy új fejlesztésű vírusvédelmi megoldáson.

2010. májusában jelent meg a később magyarra is lefordított műve, a "The art of Computer Virus Research and Defense", ami egy átfogó könyv, amely a vírusok, férgek, kártevők felismerésével kapcsolatosan minden technikai részletbe belemegy, megmutatja, elmagyarázza. Ez a könyve olyannyira alapműnek számít, hogy minden víruslabor könyvespolcán megtalálható, sok helyen pedig tankönyvként is használják, és többek között cseh, kínai és lengyel nyelvre is lefordították. A magyarországi megjelenést a Sicontact Kft. támogatta, a könyv a "Vírusvédelem művészete" címmel látott napvilágot a Szak Kiadó gondozásában.

"Az ESET kanadai kutatócsoportja igazán kiérdemelte a Szőr Péter emlékére létrehozott kitüntetést. Az Operation Windigo részletes és alapos feltárása, az elemzés során használt úttörő technikák alkalmazása és a különböző más szervezetekkel és kutatókkal való együttműködés, mind Szőr Péter vitathatatlan szakmai érdeminek szellemében történt. Reméljük a díj további kiváló minőségű kutatásokra sarkallja az ESET és más szervezetek kutatóit.” – mondta John Hawes, a Virus Bulletin Operation elnöke.

Az idén először megítélt Szőr Péter Award a tavaly novemberben elhunyt kutató életművének és vitathatatlan érdemeinek állít emléket. A díjat azzal a céllal hozták létre, hogy hagyományteremtő módon, minden évben átadják a legjobb biztonsági kutatási munkaért. Az idei esztendőhöz hasonlóan a jelölések közül a kuratórium által összeállított shortlist alapján az évente megrendezésre kerülő Virus Bulletin konferencián választják ki a nyertest.

Ezen az archív, még 2010-ben készült videófelvételen arról mesélt, mi indította el a pályán, hogyan kezdett érdeklődni a vírusok iránt, mely kártevőket találta munkája során különösen érdekesnek.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása