Átverés a Google spam

2014. november 19. 09:51 - Csizmazia Darab István [Rambo]

"Önnek két sérült üzenete volt, amiket észleltünk és sikeresen visszaállítottunk" - ezzel a tárgysorral érkezik a legújabb spam látszólag a Gmail-t üzemeltető Google nevében. A próbálkozás viszont a szép színes Google logó ellenére  több szempontból is elég haloványra sikeredett, remélhetőleg ezúttal valóban a nullához konvergál azoknak a száma, akik mégis rákattintottak.

Sokszor és sokat foglalkoztunk már a kéretlen levelek témakörével, amit úgy kell elképzelni, mint egy hatalmas neverending story-t, ami mindig volt, van és lesz is. Emellett pedig szintén számtalanszor felsoroltuk azokat a fogódzókat, amikkel az esetek döntő többségében egyszerűen felismerhetőek az ilyen primitív próbálkozások.

Esetünkben rögtön két hatalmas lóláb is kilóg, az egyik mindjárt a feladó személye. Ugye azt senki nem gondolja komolyan, hogy egy hivatalosnak feltüntetett üzenet feladója a Google helyett "Support <elmontacargas@stbarthcommuter.com>" cím lenne? Többeknél itt már meg is bukott a dolog remélhetőleg, bár sokan sajnos nem is nézik meg a feladót.

A másik javasolt trükk a mouseover, vagyis vigyük az egérkurzort az ajánlott, javasolt link fölé kattintás nélkül, és akkor előtűnik, mire is akarnak bepalizni bennünket. Önmagában már az is mókás, hogy az úgynevezett "Leiratkozás" is ugyanarra a kamu weboldalra mutat.

Ez most "http://weightlossarchive.com/helene.php" linket jelenti, amely fájl egy kis JavaScript kód segítségével megkeveri még egy kicsit a weblapátirányítást, és egészen máshova továbbítja a gyanútlan látogatót.

A végállomás helyszíne ezúttal is egy "kanadai gyógyszerész" weboldal, a Hongkongban hosztolt angol nyelvű firstmedicaremarket.ru. Van itt persze mindenféle pirula dögivel, "kitűnő" minőség, és olcsó az ára.

Az akció kétségkívül legviccesebb eleme a gyógyszerész webáruház "Contact Us", azaz kapcsolat menüben található "Report spam: Click here." opció, amely egy ilyen kéretlen levél után legalább őszinte mosolyt fakaszt bennünk, "made my day".

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása