Pénzcsinálás - level 99

2015. június 24. 12:52 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Több alkalommal is beszámoltunk már, milyen galibákat képesek okozni az olyan zsaroló programok, mint a CryptoLocker, CryptoWall vagy akár a CTB Locker. Az áldozatok jellemzően hétköznapi felhasználók és kisvállalkozások. A személyes adatokat elkódoló és azt csak váltságdíjért visszaszolgáltatni ígérő kártevő még Angelo Provolone gengszter főnök szóhasználata szerint is nagy valószínűséggel "expeditívnek" számít:)

Egészen pontosan tavaly szeptemberben írtunk arról, hogy tadaaam - a zsaroló kártevők bevétele a Dell CTU nyilvántartása szerint átlépte az egymillió dolláros határt. Nos alig kilenc hónap elteltével újabb statisztika látott napvilágot az FBI részéről, ezek szerint a ransomware kártevő által okozott károk mértéke elérte a 18 millió USD, azaz 4.9 milliárd forint összeget. Erre azért már el lehet képedni nem kicsit.

Egy március kimutatás szerint az áldozatok pedig elsősorban Ausztrália-Újzéland, illetve Észak Amerika és Európa területén szenvednek legtöbbször ilyen károkat.

Természetesen a statisztikai kimutatásoktól függetlenül bárki bárhol belefuthat ilyen fertőzésbe. Aki esetleg nem lenne képben, vagy nem hallott róla, az először is nagyon szerencsésnek mondhatja magát.

A védekezéshez mindenképpen azt tudjuk tanácsolni, hogy a naprakész vírusvédelem, és a rendszeresen frissített Windows operációs rendszer mellett a különféle alkalmazások (Adobe Flash-től Java-n át Wordpressig) hibajavításait is mindig időben futtassuk le, de emellett kiemelten fontos, hogy az értékes és pótolhatatlan adatainkról egy elkülönített, és fizikailag állandóan nem csatlakoztatott meghajtóra rendszeresen készítsünk mentéseket.

Bár az első időkben az egyszerűbb zsaroló programok esetén még néhány szerencsés esetben működtek univerzális helyreállító algoritmusok, mára sajnos ezek a kiskapuk szinte teljesen bezárultak.

Ha valaki mégis beleesne ebbe a helyzetbe, azért természetesen egy próbát mindenképpen megér, hátha szerencsével jár.

Juraj Malcho, az ESET kutatási igazgatója nem régen arra hívta fel a figyelmet, hogy az ilyen zsaroló kártevők készítői gőzerővel fejlesztik és okosítják programjaikat, az Androidos telefonok adatait elkódoló SimpLockernek például kezdeti megjelenése óta már a 48-ik verziója jelent meg.

A zsaroló programok egyik fő terjesztőjének, Jevgenyij Bogacsovnak a fejére az FBI nemrég vérdíjat tűzött ki, ám ennek ellenére ez a bűnözők által működtetett pénztermelő ágazat azóta is egyre jobban terjed.

Aki pedig összefoglaló jó tanácsokat szeretne a témával kapcsolatban olvasgatni a hatékony védekezésről, annak figyelmében ajánljuk a "Kisokos a Cryptolocker kártevő ellen", aztán a "Mentési tippek CryptoLocker ellen", továbbá "A CryptoLocker ellen a megelőzés a legfontosabb", illetve a "Spamhárító rovat - zsaroló programok kivédése" című korábbi posztjainkat.

2 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

timotiyong 2015.07.08. 09:47:32

Nem a legjobb módszer. Kivéve ha orosz vagy, mert azok nem fognak kiadni az amcsiknak. Az NSA bármikor kideríti hogy ki írja ezeket a ransomwareket, és könnyen megb*szhatnak érte. Mellesleg az adwarek legalább ennyi pénzt hoznak, csak azok nem keltenek akkora feltűnést, és nem okoznak közvetlen kárt a felhasználóknak. Ez csak néhány orosz wannabe szórakozása.
süti beállítások módosítása