Olcsó bombafenyegetést tessék...

2016. február 08. 13:33 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Hogy a feketepiacon mi minden lehet szolgáltatás, azt az utóbbi időkben kénytelenek voltunk drasztikusan átértékelni. A bérelhető botnet, megvásárolható malware konstrukciós kitek vagy lopott bankkártya adatok korában más sajnos az sem meglepetés, hogy akár egy konkurens vállalati célpont DDoS-olását is megrendelhetjük. Mostani esetünk azonban még erre is rátesz egy lapáttal.

Egy oroszországi csapatnál potom 5 dollárért bombariadót lehet rendelni, ami az iskolások körében lehet hogy még viccesen hangzik, ám ez nem olyan dolog, amivel jó viccelni. A Putyin képpel díszített Evacuator 2k16 nevű twitterfiók munkahelyekre, sporteseményekre is rendelhető bombariasztást kínál kizárólag Bitcoin ellenében történő fizetéssel, mindezt így hirdetik az interneten:

"Hello, and we are EvacuationSquad. We do what we do for a few reasons: We hate the American government, We hate authority, and we LOVE to cause mayhem.

Until March, 2015, you may send in requests for your school/work/business/etc to be sent a bomb threat. After March 1st, of 2015, we will be accepting Bitcoin only as payment. Prices then will be: $5 For a school $5 For a business/work $10 For a courthouse $10 For entire school district (all schools) $20 For a major convention $20 For sports events $50 For major sports events

Anything not listed will be negotiable. Additionally, you may have a person of your choice framed for an extra $5 in Bitcoin. If you wish to have this done, please send us their contact details and/or social media accounts. Thank you. The best, and most secure, way to contact is with requests is via our XMPP: <redacted> Alternatively, we also have email: <redacted> Peace out. #EvacSquad @Ev4cuati0nSquad"

Az amerikai iskolákban tavaly év végén már annyira megszaporodtak az utólag hamisnak bizonyuló bombariasztások, hogy az FBI is vizsgálta az ügyet, és az oktatási intézményekben opcionálisan felmerült a kényszerszünetek miatti tanévhosszabbítás lehetősége is.

A bombafenyegetések klasszikus kezelése miatt ugyanis senki nem meri vállalni a felelősséget, hogy előre, látatlanban hamisnak nyilvánítja a riasztást, mert ha mégis valós a veszély, akkor a sérülés vagy halál az ő számlájára lenne írható. Így marad a költséges és időigényes evakuálás, épületátvizsgálás, a normál iskolai, munkahelyi feladatok ideiglenes felfüggesztése.

Nagy-Britanniában pedig már 14 iskola kiürítése mögött sejthető az orosz twitteres csoport működése. A London könyéki iskolákban gyors egymásutánban kaptak ismeretlen telefonhívásokat, amelyekben a bombafenyegetést kapták. Bár az eddigi összes eset vakriadónak minősült utólag, akkor sem tehetik meg, hogy a rosszindulatú kommunikációt figyelmen kívül hagyják.

És még ez sem minden, ugyanis az "áldozatul esett" iskolák közt van már franciaországi is, Párizsban is történt hasonló incidens.

Réges-régen, még a hetvenes évek végén volt olyan, amikor a Blaha Lujza téri aluljáróban reggelente 10 forintért tetűt lehetett venni gyufásdobozban, ami garantált legalább egy hetes iskolai hiányzást vont maga után - persze a maga kellemetlen következményeivel együtt.

Ez a mostani megrendelhető bombariasztás is legalább annyira visszás és tisztességtelen, így a TheRegister cikk kommentelőinek véleményéhez csatlakozva remélhetjük, hogy tényleg hamar lekapcsolják majd az ilyen hamis bombafenyegetést Bitcoinért árusító "üzletembereket".

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása