A digitális családfő alap teendői

2016. március 07. 15:08 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Egy tavalyi gyermekvédelmi konferencián volt ez a "digitális családfő" kifejezés így nevesítve azzal, hogy sok családban mennyire nagy szükség lenne rá. Ehhez pedig nem csak az kell, hogy minél jobban megértsük gyermekeink modern kütyüs-internetes életét, hanem az is, hogy a felnőttek, a szülők hajlandóak legyenek tanulni, megérteni és képben lenni az aktuális veszélyekkel, a hatékony védekezés módszereivel kapcsolatban. Ehhez igyekszünk most pár tippet adni.

Az internet világa folyamatosan fejlődik, az ezzel kapcsolatos ismeretanyag pedig állandóan bővül. Ahogy egyre több eszköz csatlakozik a netre - okosórák, érzékelők, lakásriasztók, okostelefon, tablet, játékkonzol, stb. - úgy lesz egyre bonyolultabb a hatékony védekezés. Amikor már az okoshűtők is spammelnek, ez nem tréfadolog.

A következőkben egy alapszintű lista próbál meg a szülőknek abban segíteni, miket érdemes átnézni-felülvizsgálni rendszeresen, hogy a család tagjai viszonylagos biztonságban legyenek.

Legyen a digitális élet is része a napi beszélgetéseknek, hasonlóan a "mi volt az iskolában?" (hehe, semmi), "milyen volt az edzés" kérdésekhez hasonlóan beszélgessenek a szülők rendszeresen gyermekükkel, mi történt vele a virtuális térben. Emellett segítsenek nekik megérteni, hogyan lehetnek biztonságban, mikre érdemes figyelni, hiszen a biztonságos internethasználattal kapcsolatos ismeretek elsajátítása fogja megvédeni később az incidensektől. Ha tisztában van azzal, hogy ha így döntök ez történhet, ha úgy döntök az történhet, ha bajban vagyok ide fordulhatok - akkor ezzel egyúttal mintegy felvértezzük új, ismeretlen helyzetekre is.

Ha esetleg a gyerek időnként mégis hibázik, akkor türelmesen és szeretettel kell megmagyarázni, hogy pontosan mi volt a hiba, és hogyan lehet mindezt legközelebb jobban csinálni. Ebből a tanulásból a család minden tagjának ki kell vennie a részét.

Az informatikai higiénia elengedhetetlen része a naprakész vírusirtó mellett az is, hogy az operációs rendszerek, és az alkalmazói szoftverek is rendszeresen karban legyenek tartva. Vagyis a megjelenő hibajavító frissítéseket minél előbb töltsük le és futtassuk is őket.

A foltozatlan biztonsági rések ugyanis lehetőséget biztosítanak arra, hogy a kártékony kódok a sebezhetőségeket kihasználva megfertőzhessék a számítógépünket.

Tartsunk rendet, rendezettséget a média állományaink területén is. Családi fotóink, saját dokumentumaink mellett letöltött zenéink, filmjeink és sorozataink is legyenek valamiféle logikus rendben tárolva. Segíthet ebben például a dátum kezdetű fájl- és mappa nevek, például ha a mai napon készült fényképek egy "20160307_Korfu" folderbe kerülnek, hasonlóan a korábbi és későbbi fotókhoz, könnyű lesz őket később megtalálni. Digitális korunkban ugyanis egyre több, és egyre terjedelmesebb méretű állományt kell kezelnünk, tárolnunk, emiatt érdemes rendet tartani, mielőtt felüti fejét a káosz, és helyhiány.

Esetleges adatvesztés esetén ha nincs rend, úgy gyakran azt sem tudjuk megállapítani, éppen mi veszhetett el. A felesleges állományokat pedig érdemes rendszeresen, és mihamarabb törölni, hiszen ez is egyszerűsíti a képet, emellett tárhelyet is felszabadít.

Legyünk kreatívak a jelszavak használatát illetően. A tapasztalat azt mutatja - többek közt az évi Worst Password lista is - hogy a rövid, bugyuta, sablonos jelszó használat komoly kockázatot jelent arra, hogy illetéktelenek is be tudjanak lépni a nevünkben. Ha ezt még súlyosbítjuk azzal is, hogy egy jelszót több helyszínen is használunk, azzal pedig további kellemetlenségeknek tesszük ki magunkat. Beszéljük meg a családtagokkal, hogy a jelszó szerepe éppen az, hogy titkainkat és magánéletünk másra nem tartozó részleteit óvják az illetéktelenektől.

Egészséges titkai mindenkinek lehetnek, ez teljesen normális igény. A jelszó erősségét értékelő weblapokkal tesztelhetjük is, mennyi idő alatt lehetne feltörni őket, illetve az is jó gondolat, ha szimpla jelszó helyett inkább jelmondatokban gondolkodunk, és a kétfaktoros azonosítási lehetőségeket is kihasználjuk.

Mentsük rendszeresen saját munkánkat, állományainkat. Mindezt pedig csak a backup folyamat idejére csatolt külső adathordozóra tegyük, hiszen ha egy zsaroló kártevő egyszer már bejutott a gépünkre, akkor minden Windows alatt mappelt - értsd felcsatlakoztatott, betűjellel megosztásként hozzárendelt - meghajtónkon is végiggyalogol a titkosításával, így sajnos az összes bedugott USB tárolónk, hálózati meghajtóink, de még a felhős tárhelyünk is áldozatul eshet.

A fizetéstől egyébként szinte minden biztonsági cég óva int, hiszen ezzel csak erősítik és tovább bátorítják az elkövetőket, akik nem Grál lovagok, hanem kőkemény bűnözők, emiatt sajnos az esetek jelentős többségében nem is kapjuk meg a szükséges feloldó kulcsot. A nemzetközi statisztika szerint csak a váltságdíj fizetőknek kb. 5%-a jut végül hozzá.

3 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2016.03.07. 22:09:46

Ezt kellene általános iskolában tanítani...

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2016.03.08. 05:45:21

mindig olvasom a béna jelszavak listáját, de kérem,hol lehet már ilyesmit használni? Mertugye legyen benne kis és nagybetű, legyen benne szám és spec karakter, ne legyen benne ismétlődés, legalább 8 karakter, és akkor ezek még elég alapok.
tehát az 123456 maximum a telefonodon lehet kód, meg a tétova teve klubban.
fontos a jelszó, de kérem, egy antivirus prófétától kevésbé hiteles ez a riogatás.

Az volt már, hogy ezt a cikksablont kb havonta, kéthavonta lehet olvasni ilyen-olyan szekuriti blogon?

feldühit az igénytelen, nem saját tartalom. Értem én, hogy a reklámból él a bloggazda, kell a kattintás, de érdemes arconköpni magát ennyire?

szilvi1960 2016.04.06. 12:47:02

sokkal jobb volt a világ ezek a kütyök nélkül...
süti beállítások módosítása