Good Bye XP, viszlát Vista!

2017. április 10. 14:37 - Csizmazia Darab István [Rambo]

2001. októberében jelent meg a talán legnépszerűbb Windows változat, a Microsoft Windows XP operációs rendszer. Az XP-vel való kellemes emlékek valószínűleg sokakban élénken élnek még, illetve egyes statisztikákban az olvasható, hogy világszerte még mindig a felhasználók 8%-a használja - ez nem kis szám. Az egy dolog, hogy 2014. április 8-án - vagyis kereken közel 3 éve - véglegesen megszűnt a technikai támogatás, és így hibajavító frissítések már nem érkeznek többé, de a korábbi időszakban is szereztünk vele nem csak kellemes, de kellemetlen tapasztalatokat is.

Erről egy korábbi cikkben ezt írtuk:

"Nekünk vírusokkal foglalkozó szakembereknek is szerzett néhány emlékezetes pillanatot, sőt ezek a pillanatok nem csak hogy időnként éveknek tűntek, de a hibák javításai gyakran valóban éveket várattak magukra. Az egyik ilyen izgalmas pillanat például az volt, amikor a rendszergazdák körében nemes egyszerűséggel csak vírusmágnesnek titulált Outlook Express levelező 1999-ben anélkül futtatta le a fertőzött levélmellékletet, hogy arra rákattintottunk volna. A KAK worm arra épített, hogy az Outlook Express bekapcsolt betekintő nézete (mail preview) mellett az automatikusan lefuttatta a JavaScripteket. Fülig Jimmy őszinte sajnálatára ez a rés mintegy 6 esztendőn át nyitva volt, azt 2004-ben az XP SP2 zárta csak be.

Ugyancsak sok vírusfertőzés okozója volt az is, hogy az XP a kezdetektől mindent rendszergazdai jogokkal futtatott alapértelmezetten. Ez a "fícsőr" aztán a Windows Vista alatt 2007-ben már meg lett oldva az UAC (User Account Control) segítségével, de itt is a homokóra csak pergett-pergett vagy 6 évet, és aki az XP-n is jobbat akart, annak maradt a DropMyRights. Szintén hosszas szöszölés és rengeteg fertőzés előzte meg az Autorun-nal kapcsolatos automatikus lefutást biztosító funkció központi frissítéssel való lekapcsolását 2011-ben. Ahhoz képest, hogy az első Autorun vírus felismerés 2007. júniusban került be a vírusirtók adatbázisába, itt mindössze 5 esztendő is elég volt arra, hogy jobb belátásra térjenek ;-) Viccesen úgy is lehetett volna fogalmazni, hogy jó lett volna, ha a Microsoft csak fele annyi energiát áldozott volna az Autorun kérdésre, mint amennyit a WGA-ra (Windows Genuine Advantage) szánt.

Lehetne ezeket a vírusszempontból tragikus balfogásokat reggelig sorolni, de befejezzük, ám egyet még emeljünk ki a sorból. Ez pedig nem más, mint a Kournikova vírusnál megismert, az ismert fájltípusok kiterjesztésének elrejtése. Ugye ha jön egy melléklet, ami jajdeérdekeskép.jpg.exe, akkor a gáláns és idióta kényelmi funkció alapértelmezetten hozzárendel egy képállományhoz tartozó ikont és persze jól nem mutatja meg a kettős vagy többes kiterjesztést. Ha már az előbb évekről beszéltünk, itt lassan évtizedekről is szó lehet, ez a beállítás még ma 2014-ben a Windows 8-ban is default. Itt pedig az sem vigasztal minket, hogy ugyanez a helyzet a Macintosh alatt is, vagyis ott szintén érdemes ezt lekapcsolni."

Most egy újabb évfordulóhoz érkeztünk, holnap, azaz 2017. április 11-én a Vista jut ugyanerre a sorsra, hivatalosan véget ér a technikai támogatás időszaka.

Itt kedvezőbbek a számok, nagyjából 1%-a lehet az aránya azoknak, akik ezt a kevésbé sikerült, vagy kevésbé kedvezően fogadott operációs rendszert mind a mai napig használják, hiszen minden a 7-es, mind a 8-as, 8.1-es verziók nagyon sikeresek voltak, és időközben 2015 júliusában a 10-es változat is megérkezett.

Mit tegyen az, aki valami miatt mégis ragaszkodik a régi operációs rendszeréhez? Erről született korábban az XP kapcsán egy komplett és rendkívül részletes poszt "Túlélési tippek Windows XP-hez" címmel az antivirus.blog.hu oldalon, és ezzel Vista esetében is sok a hasonlóság.

A korábbi cikkben elég sok mindenről esett szó, például jó ötlet a korábbi esetleg kihagyott frissítések elvégzése, XP esetén legalább a Service Pack 3 telepítése, a nem szokványos elnevezésű rendszergazdai fiók alkalmazása, tűzfalas vírusirtó szoftver használata, az emlegetett DropMyRights segédprogram telepítése, alternatív böngésző választása, az ismert fájltípusok kiterjesztések megmutatásának visszakapcsolása, a távoli asztal kapcsolat letiltása, a biztonságosabb NTFS fájlrendszer használata, az automatikus lejátszás tiltása, illetve minden más thirdparty alkalmazás frissen tartása.

Azt mindenesetre le kell szögezni, hogy a fenti lépések egyike sem fogja garantálni a biztonságos használatot, mindössze csökkenti a kockázatokat.

És persze lehet még egy ideig halasztgatni a verzióváltást, örökre biztosan nem kerülhető el, illetve biztonsági szempontból ez a legjobb megoldás. Érdemes lehet tehát ezt megtervezni, utánanézni, beütemezni és felkészülni.

1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hbaze 2017.04.11. 10:53:23

Azt mindenesetre le kell szögezni, hogy egyik támogatott rendszer sem fogja garantálni a biztonságos használatot, mindössze csökkenti a kockázatokat.

Nincs biztonságos rendszer.

Az XP egy kiforrott, stabil rendszer és még mindig több, mint 100 millióan használják. A Vistára az előbbiek egyike sem igaz. Én továbbra is XP-t fogok használni és nem érzem magam veszélyben. Nem fogom kidobálni a gépeimet azért, mert szoftverfejlesztőék úgy döntöttek, hogy 2014. áprilisától, illetve a mai naptól a saját hibáikat sem hajlandóak kijavítani.
süti beállítások módosítása