WhatsApp előfizetés hosszabbítás vagy mégsem

2017. július 17. 18:01 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Vagy mégsem? rovatunk kimeríthetetlen bugyraiból emelkedett elő nemrégiben az a csaló e-mail, amelyben arról tájékoztatják a naiv ügyfelet, hogy hamarosan lejár a WhatsApp előfizetés nélküli egy éves periódusa, de sebaj, mert a mellékelt linken máris "frissíthetjük" fizetési adatainkat. Vagy mégsem...

Legyen szó mostantól fizetős Facebookról, eladó és 31 milliárd dolláros áron felvásárolt Twitterről, esetleg iTunes számlának látszó tárgyról, vagy éppen látszólag az Instagram üzemeltetői által nekünk küldött levélről, a csalók kreativitása továbbra sem ismer lehetetlent, sem fáradtságot - kimeríthetetlenül ontják az egyre bővülő változatos átverős üzeneteket.

A mostani akcióban olyan üzenetek keringenek, amelyben a csalók az állítólagosan lejáró eddig ingyenes WhatsApp használatunkért igyekeznek sápot szedni, bennünket becsapni. Itt a felelőtlen kattintás nem csak a belépési accountunkat, hanem a banki adatainkat is veszélybe sodorhatja.

Sokaknak talán emlékezetes lehet a WhatsApp azon 2016-os bejelentése, ami a korábbi díjfizetéseket az év elejével teljesen megszüntette. Ám valószínűleg sokan erről a részletről nem tudnak, és ha csak a felhasználók 5%-a átverhető ily módon, akkor a csalóknak már bőségesen megérte a fáradozást.

Manapság, amikor már az összes e-mail 80-90%-a spam, nincs nyugodt időszak, hiszen folyamatosan áramlik, ömlik a sok szemét, megtévesztés vagy fertőzött mellékletet, linket tartalmazó levelek áradata.

Ebben kaphatunk az OTP nevében ajánlott adathalász hamis appot , mellyel banki adatainkat próbálják meg ellopni, de jöhet Apple iTunes account állítólagos lejáratásra figyelmeztető állevél, PayPal belépési korlátozásnak látszó üzenet, ahol persze egy kattintással "orvosolható" a nem is létező probléma, és aki csak belepillant a spamfolderbe, tudatára ébredhet, milyen világban is élünk.

Megszokni, megtanulni pedig mindezekből azt érdemes, hogy szűnni nem akaró állandó globális támadás alatt vagyunk, ahol a gyanakvás, kételkedés és kritikai gondolkodás, biztonságtudatos hozzáállás minden percben nélkülözhetetlen kellék. Ahogy Bill Gates nem osztogatja el a vagyonát, a gyanús, szokatlan, ijesztő, hihetetlen vagy túlságosan is kedvező üzenetek fel kell hogy keltsék az óvatosságunkat, és az ilyen jellegű levelek, spamek, átverések várhatóan sosem fognak megszűnni

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása