Véletlenül eladtuk az adatait a hirdetőknek

2019. október 14. 11:23 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Ha azt a játékot játszanánk, hogy milyen típusú mondatokat nem hallanánk szívesen, valószínűleg sokaknál a fenti is közöttük lenne. Az állítólagos tévedés ezúttal a Twitter felhasználókat sújtotta, és pont azok az adatok kerültek a hirdetők kezébe, amelyet eredetileg a saját nagyobb biztonságuk érdekében a kéttényezős hitelesítéshez adtak meg: védelmi e-mail cím és telefonszám.

Furcsa dolog ez a véletlen, mert például a Facebook is sokadszorra adta már el a felhasználók adatait hirdetőknek. A velős mondás szerint ha valamely szolgáltatást ingyen kapsz, akkor te magad vagy az áru. A Facebook esetében azt látni, hogy az ingyenes közösségi oldal esetében szárnyal a profit, rekordokat döntöget a bevétel, és ezen nem sokan gondolkodnak el mélyebben.

Mint ahogy az is keveseknek bántja az igazságérzetét, ha a posztok Fülöp-szigetekre éhbérért kiszervezett lélekromboló moderációja is rendre kevésnek bizonyul, akkor Zuckerberg mindössze széttárja a kezét, és "kéri a világ kormányainak segítségét". Érdekes módon a palackból általa kiszabadított szellem megzabolázásának munkájához profitja egy részét viszont már nem ajánlja fel, hanem mindössze sajnálja, hogy ő mindössze csak ennyit tehet.

Ugorva az aktuális friss Twitteres történetünkhöz, ami azért elég kínosnak látszik, mert a kétfaktoros autentikációhoz tartozó bizalmas adatokat senki nem azért szokta megadni, hogy ennek révén aztán testre és személyre szabott érdeklődésre kéretlen ajánlatokat, hirdetéseket kapjon később a marketingesektől.

A Twitter persze elnézést kér ezerrel, mélyen sajnálja a történteket, és egy külön adatvédelmi űrlapot ajánl az ezzel kapcsolatos panasztételre (ahol is megadhatjuk az elérhetőségeinket :-D ).

Az, hogy pontosan hány embert érintett ez a mostani incidens, nem lehet tudni, erre nézvést ugyanis semmilyen közlemény adat sem jelent meg.

Az azonban valószínűsíthető, hogy bár a szeptember közepén történt dolog tényleg roppant kellemetlen, de mivel a Twitter életében valóban kivételes esetnek tűnik, vélhetően nem fog majd erőteljes, tömeges bizalomvesztést okozni a felhasználóik körében.

Az viszont szemmel láthatóan egy aktuális átgondolni való lesz mindenki számára a jövőre nézve, mikor és kiben bízhatunk meg annyira, hogy a kétfaktoros autentikációhoz szükséges plusz adatokat is a rendelkezésére bocsátjuk.

Vajon hány olyan kétes-kérdéses helyzet adódik majd, ahol ugyan a remélt nagyobb biztonság felé valóban tehetünk egy kis lépést egy embernek, de a szolgáltatóktól adatokat vásárló hirdetők ezzel egy még nagyobb lépést tehetnek saját maguknak?

4 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

RHalacska 2019.10.15. 08:21:24

Amennyiben EU-s felhasználót is érint, márpedig érint, a GDPR alapján egész szép bírságra számíthat...

nick066 2019.10.15. 08:47:07

Már várom a következő értesítést:

Sokarcú Bank ZRt.
Tárgy: hozzáférési jogosultság megváltoztatása
Kedves Ügyfelünk!

Ezúton értesítjük, hogy cégünk adatbázisából figyelmetlenségből értékesítettük az Ön arcának és ujjnyomat-barázdáinak tárolt metaadatait. Az adatok birtokában az Ön arca, ujjnyomata egy egyszerű script segítségével virtuálisan előállitható, a kamerák és ujjlenyomatolvasók jelvezetékeire csatlakoztatva bármilyen rendszer megtéveszthető oly módon, mintha Ön is jelen lenne egy tetszőleges helyszínen, ahol a két faktoros azonosítás bevezet5ésre került.

Cégünk biztonsági okokból blokkolta az Ön hozzáférését szolgáltatásainkhoz jelenlegi arcával és ujjaival. A Nemzetközi Arcfelismerő Szövetség (IFR) tagcégeivel történő biztonsági együttműködésünk alapján (ill. AF-17/2019-es Törv. szerint) hozzáférését a szövetség minden más tagja is blokkolta.

Kérjük a kellemetlenségek elkerülése érdekében azonnal változtasson arcot és ujjlenyomatot, majd az új arcával és ujjaival kérjük, fáradjon be fiókunkba, ahol elkészítjük Önnek az új hozzáférését szolgáltatásainkhoz.

Reméljük, hogy ez jelentéktelen fennakadás semmi kellemetlenséget nem okoz Önnek.

steery 2019.10.15. 12:08:33

@nick066: Tegyük hozzá: a Plasztikai Sebészek Szövetségének ajánlásával!

Még pár ilyen ügy és a világ felhasználói hanyatt-homlok menekülnek vissza a buta eszközök, az internetmentes élet, a vezetékes telefonok és a készpénz használat hiperbiztonságos világába.

Talán meg kéne fontolniuk a szolgáltatóknak egy olyan lehetőséget, hogy aki regisztrál náluk és ehhez megadja a személyes adatait, azért fizetnek neki egy tisztességes összeget, amit majd behajtanak a hirdetőkön, akiknek továbbadják az adatokat haszonnal. Így senki nem érezné magát se kihasználva, se becsapva. És mindenki tudná előre, mire számíthat...
süti beállítások módosítása