Fogják a pénzünket és futnak

2021. augusztus 24. 08:42 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Úgy tűnik, csúcsra járnak a pénzügyi megtévesztések. Csalók telefonálnak a bankok nevében, és próbálják bekérni a bankkártya adatokat, és folyamatosan érkeznek az átverések SMS-ben valamint e-mailben is. Egy ilyen most a mi postaládánkba is beesett.

"Kedves ügyfél!

Nemrégiben szokatlan tevékenységeket vagy frissítéseket fedeztünk fel fiókjában, amelyekrol úgy gondoljuk, hogy jogosulatlanok. Az Ön biztonsága érdekében ideiglenesen felfüggesztettük ennek a fióknak a használatát, amíg nem igazolja fiókadatait.

A fiókadatok ellenorzéséhez kérjük, látogasson el a https://www.cib.hu/ oldalra, és azonnal ellenorizze, gyozodjön meg arról, hogy ugyanazokat az adatokat adja meg, mint a fiókban, a fiók adatainak más információkkal történo megváltoztatása végleges eredményt eredményezhet zárolást, és új eljárást kér a feloldáshoz.

Köszönjük az ügyre való gyors figyelmét"

Tuskó Hopkins és Török Szultán ismét visszatért, hogy újfent csúfot űzzön a szép magyar nyelvből - ez már első pillantásra tisztán látszik. Ahogy az is, hogy a www.cib.hu az NEM egyenlő a hxxp://zoisys.com/index.php weboldallal. És itt akár be is fejezhetnénk a posztot.

Ha az üzenet forrást leellenőrizzük, akkor azt láthatjuk, hogy mindezt Oroszországból küldték szeretettel. De ha már itt vagyunk, lapozzuk át, és lássuk, mi volt az elkövetők zseniális haditerve! Egy ellenőrző oldal következik, hiába no, lám milyen kedves és alapos emberek ezek a bankárok ;-)

Végül is nem kérnek sok mindent. Ja de. Felhasználó név, jelszó, CIB bank ellenőrző kód, mobiltelefon szám, születési dátum - majd ha valaki ezeket begépelte a bűnözők adathalász ablakába, akkor a rosszindulatú weboldal rögtön átirányítja a látogatót a valódi CIB bankos webhelyre, ahol úgy tűnhet, mintha az előző belépési kísérlet valami miatt sikertelen lett volna, és most újra kezdhetjük a gépelgetést.

A valóság azonban az, hogy éppen átadtuk a banki adatainkat a támadóknak, és kezdhetünk aggódni.

Megint csak intő jelek sokasága, íme a csaló és a valódi webhely.

A bank igazi oldala NEM a "securii.com/hungry/index.php", ahol vicces módon nem is a "Hungary" azaz Magyarország, hanem a "hungry" azaz éhes szó szerepel az URL hivatkozásban. Ki mivel álmodik ugyebár...

Természetesen a bank is rövid úton közzétette a saját figyelmeztetését, amit itt lentebb láthatunk.

Ám ettől a mostani esettől függetlenül általános érvényű tanács, hogy kéretlen üzenetben, levélben, SMS-ben, telefonhívásban a bank sosem kéri jelszavainkat, belépési azonosítóinkat, ezt telefonba sem diktáltatja be velünk, továbbá semmilyen banki biztonsági osztály nem kér arra minket, hogy állítólagos csalás miatt gyorsan utaljuk el a számlánkról a pénzünket egy általuk bediktált "biztonságos" másik számlára.

Ehhez most már mindenkinek fel kellene nőnie, mert sajnos nem babra megy a játék, valódi károk, igazi tragikus veszteségek történnek valóságos magyar átlagemberekkel.

1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ebella 2021.08.27. 03:59:57

Nekem is írogatnak, telefonaálnak legalább kéthetente, évek óta. Leteszem, vagy/és nem reagálok. "Aki hülye, az is marad." Mert minek csinálnák, ha eredménytelen? Biztos találnak balekot.
süti beállítások módosítása