K&H mobilbank biztonsági szolgáltatás - vagy mégsem?

2022. január 27. 11:23 - Csizmazia Darab István [Rambo]

A pandémia lassan két éves alatt egyre több időt töltünk online, tanulással, munkával, kikapcsolódással, vásárlással, bankolással. Még több neten tárolt személyes és bejelentkezési hitelesítő adatunk keletkezik, amelyeket a kiberbűnözők részben az üzemeltető szervezetektől, részben tőlünk igyekeznek ellopni. Ezúttal egy banki próbálkozás került a látóterünkbe.

Az átverések hiába magyarul érkeznek, még mindig döcögősen fogalmazott, Tuskó Hopkins és Fülig Jimmy szerelemgyermeke némi Google Translate nyers-fordítói segítséggel fűszerezve. "Rendszerünk tudomásul veszi, hogy még nem aktiválta az új K&H mobilbank biztonsági szolgáltatást, így könnyedén ellenőrizheti KH-fiókját:".

A fenti a hivatalosság látszatát imitáló mondat azért elég árulkodó. A csapatmunkába Török Szultán is láthatóan bekéredzkedett: "Ez az innovatív és biztonságos biztonsági szolgáltatás minden ügyfél számára hitelesített hitelesítési rendszeren alapul." A klasszikus szófordulattal élve: persze hogy tudtuk, csak nem sejtettük.

A zsenge nyelvi képességek mellett érdemes egy pillantást vetni magára a feladóra is, amely nem annyira tűnik egy hivatalos küldőnek: "K&H - Kereskedelmi es Hitelbank <markmcneil KUKAC bellaliant PONT net>".

De még ha esetleg ügyfelek is lennénk, és nemcsak így hasraütés szerűen küldték volna ki ezt egy rakat ismeretlennek, a mellékelt linkek akkor is megálljt parancsolna a figyelmes tekinteteknek: nehogy már a bank linkje egy francia Wordpressel létrehozott oldalra mutasson. Szóval hemzsegnek itt a kamuszagú intő jelek, csak a strigulákat kell húzogatni.

Ha az áldozat rákattint a "Most kövesse az utasításokat a "K&H mobilbank" aktiválásához" vagy az "Ide kattintva jelentkezzen be online fiókjába." link valamelyikére, úgy egy adathalász oldalon találja magát. Eredetileg egy francia cég weboldala a link, amelynek egy manipulált aloldala jelenik meg mint K&H bank belépési oldal. Pár órával későbbi újabb próbálkozás után már egy francia étterem Wordpress oldala tűnik elő.

Emlékezetes, hogy a tavaly májusi csomagküldős átverés is valamilyen Wordpress sebezhetőség tömeges kihasználásával indult, itt is hasonló lehet az ok. A banki hasonmás oldal pedig személyes adatokat kér tisztelettel: szabad neki begépelni a felhasználónév és jelszó párost, valamint a telefonszámunkat is szeretnék megkapni.

Érdemes lehet ilyenkor egy kört futni a tanúsítvány ellenőrzéssel is, amiből sok minden látszik, még ha a csaló oldalon https kapcsolatról is van szó, lakattal a fedélzeten.

Jól látható, hogy bank igazi weboldalán nemcsak az URL van rendben, hanem a digitális tanúsítvány is érvényes és hiteles. 

Az email trace tanúsága szerint ezúttal Kanadából küldték ezt a spam levelet, egy lehetséges utánanézési lehetőség erre, ha az üzenet fejlécét megjelenítve (CTRL + U) annak elejét bemásoljuk pl. a DNSChecker weboldal erre szolgáló ablakába. Hűha, akkor talán mégsem a bank küldte ;-)

A weboldalt azóta letiltották, nyilván közben a bűnözők tíz másik helyen viszont továbbra is próbálkoznak.

Reméljük, már sokkal többen mosolyogva szórakoznak, semmint megijednek vagy áldozatul esnek az ilyen erősen színvonaltalan átverési próbálkozásoknak.

6 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Head Honcho 2022.01.27. 19:58:45

Sajnos joggal alapoznak arra, hogy az egyszeri egyorrú user azt se tudja, mi az az url. Kérdés, iskolában vajon mit oktatnak informatika órán, már ha létezik ilyen? Mert ha nem, igény az volna rá!

Sinkapeter 2022.01.27. 21:02:56

A K&H-tól érkező e-mailekben a megszólítás után zárójelben egy ideje ott az ügyfél telefonszáma (persze a közepén csillagozva). Így talán a kevésbé informatikai vénájúak is meg tudják különböztetni az igazit a csalástól.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2022.01.27. 22:26:37

@Head Honcho: Elmondjuk a gyerekeknek, hogy kattintás előtt ellenőrizzék a linket, de ötből csak három figyel oda rá, csak egy jegyzi meg, és pár év múlva ő is elfelejti. Ráadásul a böngészők mobiltelefonokon nem kezelhetők úgy, mint számítógépen, nincs egérmutató, amelyet kattintás előtt ráviszünk a linkre, a státuszsor sem mindig látható, néha az oldalak még a címsort is eltüntetik. Ez a szélhámosság nem teljesen hülyeség, sajnos, kevés embernek van meg a rutinja ezek megfigyeléséhez.

@Sinkapeter: Hát ez nem valami izmos segítség. Nem úgy hangzik, mint aminek azonnal riadót kellene fújnia az átlagfelhasználó átlagfejében.

Sinkapeter 2022.01.28. 07:22:21

@Androsz: Lehet, hogy nem a legtökéletesebb, de egyszerűbb egy alapszintű tudással bíró embernek azt megjegyezni, hogy akkor valódi a levél, ha ott a neve és a száma, mint megnézni a linket, a valós feladót, esetleg a forrást.

IamTwo 2022.01.28. 20:58:37

@Head Honcho: ezen szörnyülködök én is évek óta. Tanulják a rövidítéseket LAN, WAN, HDD. Tudnak Wordben boldra formázni (bár a 16space és a 2 tab közötti különbséget nem tudják). Scratchben bohóckodnak néhány órát. Nálunk 5. - 9. évfolyamon nagyjából ennyi történt. Az iskolában.
Nem tudom hol tanít Androsz, de biztosan nem ott, ahova az én gyerekeim járnak :(

IamTwo 2022.01.28. 21:00:36

Amúgy jó ez a sok ellenőrzés, de felesleges.
Egyszerűen: soha semelyik bank nem küld ilyen email-t.
süti beállítások módosítása