Gratulálunk - mihez is?

2022. október 10. 14:07 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Mostanában nincs sok ok a jókedvre, hiszen számos baljós történés beárnyékolja az életünket. Mai hétfői adathalász példánk viszont legalább ironikus - a terjesztői már annyira túltolták a görcsös igyekezetet, hogy ennek így remélhetőleg már senki sem dőlne be. Vagy mégsem?!

Az üzenet mintha csak a korábbi e-mail lottó és emellett a Covid vírushelyzet miatti hamis jóvátételi összeggel kapcsolatos csalások közös szerelemgyereke lenne.

Egybeötvözi a fentieket, és a fogalmazvány Tuskó Hopkins, Fülig Jimmy és Török Szultán kevert nyelvi stílusában és magyarságával ígér irgalmatlanul hatalmas összeget a meggazdagodni vágyó hétköznapi halandóknak.

A Facebook Lottócsapat nevében kapjuk az e-mailt, és nem kevesebb, mint egymillió angol fontot sorsoltak ki. És a szerencse csakugyan ránk mosolygott, hiszen 27 millió e-mail cím közül éppen minket választott ki Fortuna szerencsecsillaga.

Illetve hát izé, szóval rajtunk kívül még sok millió másik embert is, akik ugyanígy hasonlóan megkapták ugyanezt a forma spamet tömegesen terjesztett körlevélként.

"Az Ön E-MAIL FIÓKJA egymillió font (1 000 000 GBP) összeget nyert a Facebook folyamatban lévő online díjátadó promóciójában és a koronavírus (COVID-19) segélyezési támogatásban a Facebook Inc. vezérigazgatójától, Mark úrtól. Zuckerberg. Az Ön jegyének száma: 00545 188 564756."

Hát igen, impozáns összeg, köszönhetően Önök a szolgálatban szorgosan tevékenykedő Marc Andreessen úrnak, aki hivatása szerint Facebook lottószervező.

Nézzük, pontosan mit is kellene tenni a nyeremény átvétele érdekében, leszámítva azt, hogy már sok banknál lehet mindenfajta további kérdezősködés nélkül simán e-mail címre is pénzt utalni, ha nagyon akarnák.

Személyes adatokat várnak tőlünk, nem is keveset: teljes név, ország, kapcsolattartási cím, telefonszám, családi állapot, foglalkozás, vállalat, életkor. Vajon ha már egyszer nyertük, mi közük van az életkorunkhoz, foglalkozásunkhoz vagy a családi állapotunkhoz? Az élet nagy rejtélye ez.

A feladó egy perui e-mail cím (eespinoza KUKAC regioncallao PONT gob PONT pe), a kapcsolattartó egy bizonyos David M. Wehner, akinek outlokos címe: facebook PONT claimunit KUKAC outlook PONT com, míg a levél aláírója a már említett Marc Andreessen lottószervező.

Az e-mail trace útvonala már csak azért is érdekes, mert néven nevezik, hogy az Egyesült Királyság európai régiójának pénzügyi igazgatója az az személy, akivel majd állítólag kapcsolatba kerülünk.

Kis kereséssel meg is lehet találni az átverés szlovák és egyéb nyelvű pár éves variánsait - és tadaaam, ugyenezzel 00545 kezdetű sorszámmal. A csalás célja egyfelől a személyes adatok begereblyézése, de később már úgynevezett ügyvédi költség címén 56 EUR összeget is kérnek előre a gyanútlan és naiv áldozatoktól.

Remélhetőleg a sok-sok nulla, és a látszólag könnyen megkapható ingyen pénz ígérete ellenére ez a kísérlet sokkal inkább a vicces, semmint a veszélyes vagy hihető kategória polcát fogja majd gyarapítani - legalábbis jó lenne ebben hinni.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása