Hogyan lehetünk jó digitális szülők?

2023. április 13. 11:53 - Csizmazia Darab István [Rambo]

A kérdés nem egyszerű, offline szülőként hogyan neveljünk online gyereket. Sok Szilícium völgyi szülő egyenesen tiltja a gyerekének az okostelefont, de olyan is akad, aki a közösségi oldalaktól igyekszik távol tartani a gyermekeit. Mit tegyünk viszont mi itt és most a völgytől távol, számunkra mi lehet minderre a jó recept?

Ha alaposan belevetjük magunkat a tájékozódásba, az látszik, hogy sokféle összetevő elem kell mindehhez, például a veszélyek és a védekezési lehetőségek alapos ismerete, minőségi odafigyelés, empátia, rendszeres beszélgetés az online élet történéseiről a gyerekekkel.

Az életkor függvényében más hozzáállás szükséges, például alacsonyabb korban igen hasznos a közös netezés, a szülői felügyelet alkalmazása, később pedig kiemelten fontos a felkészítés a veszélyhelyzetekre, kihez lehet fordulni, hogyan lehet megelőzni az ijesztő, veszélyes vagy bántalmazó szituációkat.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Oktatási központjában jártunk, és egy podcast beszélgetés során igyekeztünk körbejárni a témát. Az adásból kiderül, milyen kihívásokkal találkoznak a szülők, mik lehetnek a webkamera veszélyei, kik leselkednek a virtuális világban a kiskorúakra, hogyan történik egy online zaklatás és hogyan lehetne ezeknek elejét venni.

A jellemző statisztikák és védelmi megoldások mellett hasznos tartalmakat is ajánlunk: informatív weboldalakat, a szülői szerepben segítő könyveket, illetve olyan friss filmeket és sorozatokat is, amelyek szemléletesen, néha kissé ijesztően kijózanító módon mutatják be ezeket a lehetséges szituációkat, a gyermeinkre leselkedő veszélyeket.

Az IT biztonság angyalai csatornán Legárd Ildikó és Sebők Viktória kérdéseire válaszolva igyekeztünk használható feleleket találni mindezekre.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása