Csalás jönni TikTokra

2023. június 13. 09:51 - Csizmazia Darab István [Rambo]

A TikTok továbbra is rekordokat döntöget felhasználóinak folyamatosan növekvő számával, így aztán a platform sajnos a csalók számára is egyre vonzóbbá válik. A rövid videók megosztására és megtekintésére alkalmas felület mindössze hat év alatt meghatározó közösségi médiummá vált, a brit és amerikai felhasználói pedig már több időt töltenek el az alkalmazásban, mint a YouTube-on.

Eközben jó kérdés, hogy mennyire vagyunk tisztában a világ egyik legnépszerűbb közösségi médiumának veszélyeivel? Hogyan kerülhetjük el az átveréseket és maradhatunk biztonságban a TikTokon is, és hogyan tudunk ebben támogatást adni gyermekeinknek?

Nos a kiberbűnözők folyamatosan követik a trendeket, a TikTokot pedig naponta több mint 1,2 milliárd felhasználó látogatja, ráadásul hivatalosan már tizenhárom éves kortól lehetséges fiókot létrehozni az alkalmazásban. És mialatt az emberek órákon keresztül görgetik a videókat az alkalmazásban, a csalások könnyen felkészületlenül érhetik őket.

Ahogy régen a nagyszüleink még nyitva hagyták a kertkaput, ma pedig már mindig bezárjuk, úgy az online térben is gondolnunk kell a biztonságunkra, mivel a csalási módszerek és a kártevők is folyamatosan fejlődnek és egyre gyakoribbak - így bizony gyerekeinket is veszélyeztetik.

Az ESET IT-hős vagy kiberbalek kampányában arra hívja fel a figyelmet, hogy a digitális biztonság alapszükséglet. A kampányban részt vesz Ács Fruzsina, a Dumaszínház tagja, aki a humor eszközével igyekszik tudatosítani: ahogy nem megyünk át bekötött szemmel a zebrán, úgy megfelelő védelem nélkül se hagyhatjuk digitális eszközeinket.

Az ESET szakértői összegyűjtöttek öt tipikus TikTok átverést, amelyekkel jobb ha tisztában vagyunk.

1. Gyors meggazdagodást ígérő átverések és kripto csalások
A szélhámosok gyakran úgy húzzák csőbe áldozataikat, hogy hatalmas hasznot ígérnek kevés erőfeszítésért cserébe. A népszerűvé váló (és gyakran bezuhanó) kriptovaluták általában nagy visszhangot váltanak ki az interneten, a korábbi e-mail, Facebook, YouTube, társkereső platfromok után/mellett újabban sokszor a TikTokon is megpróbálják átverni ezzel az embereket. Az ajánlatok viszont túl jól hangzanak ahhoz, hogy igazak legyenek - és többnyire nem is azok.

2. Adathalász TikTok üzenetek
A TikTokon terjedő csaló e-mailek vagy szövegek olyan üzenetek, amelyeket az adathalász levelekhez hasonlóan véletlenszerűen küldenek ki, abban a reményben, hogy egy tiktoker postaládájában landolnak. Felajánlhatnak ellenőrzött jelvényt a TikTok fiókhoz, ígérhetnek több követőt vagy jól jövedelmező szponzori együttműködést. Egy hasonló csalásról az IT-hős vagy kiberbalek kampány egyik szereplője, King’Tech is beszámolt az alábbi videójában.

Amint a célpont rákattint az üzenetben található linkre, átirányítják egy olyan oldalra, ahol a TikTok bejelentkezési adatokat kérik. Ha nincs bekapcsolva a kétfaktoros hitelesítés (ami a TikTok-fiókokban nem alapbeállítás), az adatok átadása után a hackerek átveszik az irányítást a fiók felett, és akár ki is zárhatják a valódi felhasználót – akinek így, ha például egy influencerről van szó, ezzel akár a megélhetése is veszélybe kerülhet.

3. Botok, automatizált fiókok
A TikTok még mindig tele van bot-fiókokkal, amelyek ravaszul úgy lépnek kapcsolatba az áldozatokkal, hogy a megcélzott felhasználók azt hiszik, egy valódi elő személlyel csevegnek - a gyerekek pedig különösen sebezhetőek ebből a szempontból.

A botok bizalmas adatokat kérhetnek célpontjaiktól, vagy akár egy csaló weboldalra irányíthatják át őket, ahol megpróbálnak további személyes adatokat szerezni tőlük, vagy kártékony - például kém - szoftvereket telepíthetnek a telefonjukra.

4. Veszélyes alkalmazások
A TikTok hamis fiókjai időnként különféle letölthető alkalmazásokat hirdetnek, amelyek valójában átverések. Találkozhatunk olyan esettel is, amikor a fiók azt állítja, hogy bizonyos drága, fizetős alkalmazások egy külső féltől származó alkalmazásboltból viszont ingyenesen letölthetőek.

Ezek az alkalmazások azonban valójában a személyes adatainkra pályáznak, vagy kártékony szoftvereket, reklámprogramokat telepíthetnek a készülékeinkre.

5. Ál-hírességek
Egyes fiókok megpróbálhatják valódi hírességeknek kiadni magukat, általában lemásolva egy létező legitim sztár felhasználói fiókját. Az IT-HŐS kampányában például Anyakivan is beszámolt hasonló itthon, Magyarországon megtörtént csalásról.

A módszer lényege, hogy a csalók így próbálnak meg minél több követőt szerezni, és mielőtt lebuknának vagy jelentenék őket, a platformot jövedelmező átverésekre, például kriptopénz-befektetési csalások népszerűsítésére használhatják. Ez egy gyakori módszer, amelynek felnőttek, gyermekek rendszerint valóban bedőlnek.

Hogyan tartsuk hát biztonságban a gyermekeket a TikTokon? Az adatok biztonsága érdekében érdemes bekapcsolni a kétfaktoros hitelesítést a gyermekek által használt fiókokon is. Fontos kiemelni, hogy más platformokhoz hasonlóan a TikTok sem fog velünk kapcsolatba lépni azért, hogy számlaadatokat, jelszavakat, egyszeri jelszót vagy más bizalmas információt kérjen. Ha mégis ilyen kérés érkezik, az biztosan átverés.

Mivel elterjedt problémáról van szó, oda kell figyelnünk a csalókra, akik folyamatosan próbálják megkörnyékezni a felhasználókat, hogy személyes adatokat szerezzenek tőlünk e-mailben vagy az alkalmazásban küldött kamu üzeneteken keresztül. Ha pedig arra gyanakszunk, hogy spam vagy adathalász videót látunk a TikTokon, azonnal jelentsük azokat a platformon, és semmiképpen ne kattintsunk rá az ezekben felkínált linkekre.

A gyerekek a nyári szünidő ideje alatt az átlagosnál több időt tölthetnek el az számítógépes eszközök nyomkodásával, a túlzott képernyőidő viszont negatívan befolyásolhatja fizikai és mentális egészségüket is. A Senso Media adatai szerint a magyar kamaszok átlagosan napi 8 óra 39 percet töltenek képernyő előtt, de ez a szám már a fiatalabb gyermekeknél is nagyon magas, átlag napi 5 óra 33 perc. Gyakran tartunk szülőknek előadásokat a gyerekek internethasználatáról. A legfontosabb, hogy lefektessünk alapvető szabályokat, amelyeket aztán be is tartatunk, például az alábbiakat:

- Válasszuk ki a gyermekek korának megfelelő eszközöket, és szabjunk tematikus és időbeli korlátokat a használatukra.

- Célszerű szülői felügyeletet lehetővé tevő alkalmazásokat is letölteni, mint az ESET megoldása is.

- Törekedjünk arra, hogy a gyerekek a netezés mellett minőségi időt töltsenek el családtagjaikkal, könyvek olvasásával vagy szabadtéri programokkal, sportolással.

- Ha már mindenképp képernyő, akkor ösztönözzük gyerekeinket kreatív és interaktív programok használatára, mint amilyen például a kisebbeknek való mobiltelefonos Crazy Gears applikáció vagy a programozás alaplépéseinek játékos megtanulását segítő trinket.io weboldal, Digital Pedro segítségével.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása