Bezárt a bazár

2024. május 16. 16:14 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Az FBI és az Europol átvette az irányítást a BreachForums zsarolóprogramokat, lopott adatokat közvetítő webhelye és Telegram csatornája felett.

A BreachForums évek óta népszerű helyszíne volt a hackerek és kiberbűnözők számára, akik a lopott adatokkal kereskedtek itt online. A közelmúltban például itt hirdették 49 millió Dell ügyfél személyes adatát.

A weboldalt az FBI és a DOJ eltávolította a nemzetközi partnerek közreműködésével - ez a felirat fogadja most a látogatókat, illetve kicsivel később már a "Site Temporarily Unavailable" üzenetet lehet olvasni.

A weboldal adminisztrátorainak Telegram csatornáiról is képernyőképek kerültek nyilvánosságra, így láthatóan Baphomet és ShinyHunters fiókjait is lefoglalták. Bennfentes információk szerint Baphometet letartóztatták a bűnüldöző akció során.

Az FBI most arra kéri a hackerfórum áldozatait, hogy vegyék fel velük a kapcsolatot és segítsék nyomozásukat.

Az FBI vizsgálja a BreachForums (alias Raidforums) néven ismert bűnözői hackerfórumokat, ahol mindenféle illegális termékkel, feltört hitelesítő adatokkal, és ellopott információkkal üzleteltek.

A bűnüldőzők mostani akcióját kiváltó ok gyaníthatóan az is lehetett, hogy a közelmúltban az Europol Platform for Experts (EPE) szakértői portáljáról egy IntelBroker néven ismert szereplő lopott el adatokat.

Két év alatt ez már a második leállítása volt a fórumnak. A hatóságok most a közzétett elérhetőségeken várja az áldozatok jelentkezését, ehhez a breachforums@fbi.gov e-mail címet, a breachforums.ic3.gov webhelyet javasolja. Remélhetőleg a nyomozás során a illegális fórumot látogató tagokról is sikerül részletesebb információkat majd kinyerni, amik letartóztatásokhoz vezetnek.

Bár az ilyen akciók csak ideiglenesen tudják megakasztani a bűnözők ténykedését, de örülni kell a legkisebb részeredménynek is, amivel csökkenthető vagy megakadályozható a lopott információk vásárlása és eladása.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása