Cselekedettel és mulasztással II.

2024. június 20. 18:22 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Nyilván mindent fel lehet törni, elengedő tudással és elegendő időráfordítással bármilyen célpontra sikerrel rá lehet fordulni. Ám az utólagos vizsgálatok gyakorta olyan elemi hiányosságokra mutatnak rá, amelyek elfogadhatatlanok a kiemelten szenzitív adatok védelménél.

Tovább
Szólj hozzá!

Ransomware a nyomkövető rendszerben

2024. június 18. 11:50 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Eléggé unortodox incidens érte a Life360 nevű nyomkövető eszköz beszállító céget, ugyanis az ügyfélszolgálati rendszerüket megtámadva abból érzékeny ügyféladatokat loptak el. Az elkövetők váltságdíjat követelnek a vállalattól.

Tovább
Szólj hozzá!

Kibertámadások a sport világából

2024. június 13. 10:37 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Ikonikus sporteseményekből - mint például az olimpia vagy a foci bajnokságok - idén nyáron sem lesz hiány. A szurkolók alig várják ezeket az eseményeket - nincsenek ezzel másként a kiberbűnözők sem. A Foci EB és a 2024-es párizsi olimpiai játékok közeledtével mutatunk néhány olyan esetet, amelyekben a kibertámadások áldozatai sportegyesületek, szervezetek vagy a szurkolók voltak.

Tovább
Szólj hozzá!

Bankkártyával biztonságosabban...

2024. június 11. 13:48 - Csizmazia Darab István [Rambo]

A Magyar Nemzeti Bank adatai alapján 18 ezer magyarnak csalták ki a bankszámlaadatait bűnözők 2023-ban, összesen 23 milliárd forint kárt okozva. 4 év alatt több mint 300-szorosára nőtt a bankkártyaadatokkal sikeresen visszaélő csalások száma. Összegyűjtöttünk ebben a témában egy rakat hasznos tippet a megelőzéshez és a védekezéshez.

Tovább
Szólj hozzá!

Senki többet harmadszor?

2024. május 30. 07:56 - Csizmazia Darab István [Rambo]

A Christie's nemzetközi árverési óriáscég megerősítette, hogy egy online támadás során adatokat loptak el tőlük. A május aukció, illetve akció során a zsarolóvírusos támadók érzékeny adatokhoz fértek hozzá, és az incindes miatt a vállalat az online ajánlattételi rendszerét kénytelen volt lekapcsolni.

Tovább
Szólj hozzá!

Halló, itt Joe Biden, vagy mégsem?

2024. május 27. 18:16 - Csizmazia Darab István [Rambo]

A testre szabott csalások, lejárató politikai manipulációk, pénzügyi átverések csak most fognak igazán szárba szökkenni, hogy a fejlett technológia immár kiegészülve a mesterséges intelligencia nyújtotta extra lehetőségekkel bármilyen fotóval, bárkinek a hangján, vagy akár deepfake videófelvételként kopogtathat nálunk.

Tovább
Szólj hozzá!

Kell-e tárgyalni, szabad-e fizetni?

2024. május 14. 16:33 - Csizmazia Darab István [Rambo]

A szakértő Drew Schmitt szerint a tavalyi évben rekordszámú ransomware incidens történt, több mint 60 bűnbanda támadásai legalább 4500 áldozatot érintettek, és a folyamat látszólag töretlenül folytatódik. Csapatával rendszeresen részt vesz az áldozatok megbízásából a bűnözőkkel történő alkudozásban, egyeztetésben, ahol a veszteségek minimalizálására törekednek.

Tovább
Szólj hozzá!

Macskajaj

2024. május 09. 09:10 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Aki nem akar lemaradni, használja, vagy legalább ismerkedik a mesterséges intelligencia által nyújtott lehetőségekkel. Ezek az alkalmazások szöveget írnak, rövid leírás alapján program kódot generálnak, parancssori utasításra valósághű képet alkotnak. Az AI ahol tud, segít. Ám nem csak jóra, rosszra is használható.

Tovább
1 komment

A call centerek farkasai

2024. május 06. 18:48 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Ma már rengeteg csalás, átverés vesz bennünket körül, és rég nem csak e-mailben érkező spamek, vagy böngészés közben kéretlenül felugró ablakok formájában. Jön ez a közösségi média üzeneteink között, SMS formájában vagy akár direkt telefonhívások útján is.

Tovább
1 komment

Deepfake + rosszindulat = letartóztatás

2024. április 29. 18:53 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Iskolai közegben előforduló zaklatás, online bántalmazás, rágalmazás sajnos tucatnyi formában előfordulhat és elő is fordul. Most egy friss iskolai incidens kapcsán felelevenítjük a korábbi legdurvább eseteket is.

Tovább
Szólj hozzá!

Szia uram! SIM cserés csalást kérhetek?

2024. április 18. 13:26 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Már többször előkerült a Swimswap néven emlegetett módszer, aminél az ellopott személyes adatok, beszkennelt igazolványok, cégiratok, meghatalmazások fotóival az áldozatok tudta nélkül SIM kártya cserét kérelmeznek a mobilszolgáltatóknál.

Tovább
Szólj hozzá!

A jó kolléga nem csak ígér, hanem be is tart

2024. április 16. 14:24 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Pár napja volt szó a Ransomhub fenyegetéséről, amivel már másodszor szembesült a Change Healthcare. A BlackCat/ALPHV részére egyszer már kifizettek egy hatalmas váltságdíjat, amit most egy másik bűnözői kör is be akar vasalni rajtuk.

Tovább
Szólj hozzá!

Change Healthcare újra pácban

2024. április 09. 17:12 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Hogy újra vagy még mindig, nos ez nehezen eldönthető. Még szinte le sem zárult a korábbi Blackcat/ALPHV ransomware támadás miatti káosz, újabb versenyző támadta be az egészségügyi intézményt. 4 TB zsákmányolt adat, 12 napos határidő a váltságdíj fizetésre.

Tovább
Szólj hozzá!

Betegeskedő egészségügyi alkalmazások

2024. április 04. 11:56 - Csizmazia Darab István [Rambo]

A digitális világban ma már szinte mindenre van egy alkalmazás. Az egyik leginkább fellendülő az egészségügy. A női ciklus követésétől kezdve a mentális egészségen át a mindfulnessig (tudatos jelenlét) szinte bármilyen helyzetre léteznek egészségügyi (mHealth) appok. A piac már most kétszámjegyű növekedést produkál, és 2030-ra a becslések szerint 861 milliárd dollárt fogja elérni.

Tovább
1 komment
süti beállítások módosítása