Amikor a nigériai csaló tényleg nigériai...

2008. február 25. 11:24 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Vannak időnként furcsa események életünkben: néha a fekete 7-es busz megelőzi a piros 7-est, álmodunk valakiról, akivel aztán másnap valóban találkozunk és sorolhatnánk. Persze az események bekövetkezésének valószínűsége sem egyforma.



A. eset. Kő leesik és felmelegszik.
B. eset. Kő lehül és felemelkedik.

Ez utóbbi eset a természetben elég ritkán fordul elő ;-) Sokszor adtunk már hírt különféle csalásokról, és a tanulság leszűrési részben bár meg volt említve, hogy nem érdemes e-mailben ígért örökségünkért vagy holmi uralkodók vagyonának kimentésének céljából a valóságban is a veszélyekkel teli Nigériába utaznunk, azt többnyire mindig megállapíthattuk, csak a csalás neve, illetve típusa (419-es) nigériai, az elkövetők rendre inkább az USA-ból, Kinából és más országokból próbálkoznak a megtévesztéssel.



Volt már egyébként halálos áldozata is az ilyen jellegű esetnek, a félreértés folytán 2003-ban egy 419-es csalás kapcsán egy  cseh nyugdíjas végső elkeseredésében igaziból agyonlőtte a nigériai nagykövetség ártatlan – pénze visszaszerzésében egyre csak tehetetlenségét hajtogató – konzulját. A mostani story érdekessége, hogy a gyanusított valóban Nigériából való.



Az ausztráliai Perthben fogták el azt a 29 éves férfit, akit nagy értékű, interneten elkövetett csalásokkal valamint pénzmosással vádolnak. Az elkövető online toborozta az áldozatokat - magát diplomatának kiadva - és váratlan nyereményekről illetve örökségekről szóltak a megtévesztő üzenetei. Tavaly augusztusban akadt olyan ausztrál károsult is, akit 1.8 millió dollárral könnyítettek meg a csalók.
6 komment
Címkék: csalás nigéria 419

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hoster 2008.02.25. 20:15:45

Azért vicc, hogy még mindig akad naiv ember bőven. Régi trükkök új köntösben. Nekem a szomszédomat vették palira egy felújított 419-es csalással, pedig figyelmeztettem.

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2008.02.25. 21:06:19

Szia Xfaktor!
Egy egész kreatív iparág lett már ez a becsapósdi sajnos :-(

hoster 2008.02.26. 08:32:30

Ahogy mondod! Lehet, hogy az internet használatát, valamiféle vizsga sikeres abszolválása után kéne engedélyezni. :-)

Cseber Lajos 2008.06.06. 00:18:57

Ha tud valaki angolul, akkor jól elszórakozhat ezeken az eseteken:
www.geocities.com/scamjokepage
...amikor akasztják a hóhért...

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2009.03.18. 11:30:28

Ezek tök profik voltak:
www.origo.hu/techbazis/internet/20090318-nigeriai-csalokat-fogtak-spanyolorszagban.html

Az tetszett a legjobban, hogy egy saját "banknak, benne széfnek látszó" irodában fogadták a kuncsaftokat.

Pár hónapja volt egy TV műsorban, hogyan gyűjtik be az angolok a börtönbüntetésre nem bevonulókat. Megkeresik, hol laknak, majd egy ügyvédi papírt küldenek nekik, hogy x csillió fontot örököltek, jöjjenek be az ügyvédi irodába. Az ál ügyvédi irodában végig kamerával figyelik az embert, a yard egy hátsó szobában áll készen, közben precizzen beazonosítják, végigellenőrzik a papírjaikat, és amikor az ember már a pénzt várná a markába, akkor kattan a bilincs a kezén.
süti beállítások módosítása