Tudjuk hol jártál, kit hívtál, mit írtál

2009. április 30. 18:53 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Ezer szónál többet ér egy kép - szokták mondani, és még ennél is beszédesebb lehet egy jó kis videó demonstráció. Ha féltékeny partnerünk vagy korábban zord munkaadónk váratlanul kedvesen ajándékmobillal kínál, jusson eszünkbe ez a riport.

A KSL.TV megirígyelte a BBC Click! botneteket bemutató adását, és ők is kísérletezésbe fogtak. Belecsaptak hát a lecsóba és egy alkalmazottnak egy kémprogrammal ellátott mobil telefont adtak pár napra, de természetesen előtte tájékoztatták mindenről.

A filmen jól látható, hogy nem csak az összes beszélgetés, SMS, MMS ellenőrizhető így a kémkedő által, de a banki egyenleg, az e-mailek és a bejárt útvonal fizikai koordinátái - akár Google Maps támogatással - is nyitott könyv lesznek.

Korábban már mi is riogattunk ilyesmivel, de az kissé olyan Kandós laborgyakorlatra emlékeztetett inkább, ezért most jobban értékeltünk ezt az életszagúbb változatot :-) Ha esetleg régebben még szélesen vigyorogva megmosolyogtuk a telefonra készített antivírus és kémprogramirtó alkalmazásokat, lassan ideje lesz hozzászokni ehhez a gondolathoz.

12 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dark future · http://www.andocsek.hu 2009.04.30. 22:07:09

Ebben sszerintem igazából csak egy nagy okosság van: miként tud úgy kommunikálni a telefonom, hogy ne vegyem azt észre. A többi már részletkérdés. A Google Maps meg egyenesen parasztvakítás.

atleta.hu · http://www.atleta.hu 2009.05.01. 03:31:08

Nagyon szeretnetek antivirus szoftvert eladni minden mobil tulajnak (ugy ertem altalaban ti, virusszagertok), hiszen olyan sokan vannak, de ennek tovabbra sincs semmi koze a virusokhoz meg a frgekhez sem. Majd akkor szolj, ha ilyet latsz. Addig csak annyi a nagy eszrevetel, hogy
1., az okostelefonok valojaban halozati kapcsolattal felszerelt szamitogepek (v.o.: "a telefon telefonalasra valo" :) )
2., egy szamitogepre szoftvereket lehet telepiteni. (Folyomanya, ha nem figyelek ra, akkor mas akar olyan szoftvert is telepithet ra, ami nekem nem jo es nem is tudok rola)

Namost a feltekeny szeretot eloszor is ki kell rugni, de ha mar mobilt ad a kezedve, akkor koszond megszepen, majd frissitsd rajta a szoftvert ("flasheld ujra"). Nyilvan ne hagyd a telefont mas kezebe keveredni es ne elj egyutt olyan emberekkel, akiknel tartani kell attol, hogy bepoloskaznak.

Ez ellen a viruskergeto meg a spyware ellenorzo sem fog megvedeni, mert azt nem fogod minden alkalommal ujratelepiteni. Marpedig ha nem teszed meg, akkor nem bizhatsz benne, hogy az meg azt csinalja, amit te gondolsz. Vegulis az egeszbol csak egy ikont latsz...

Ha mar parazgatni akarunk, akkor elmondom, hogy a hivaslistat es az SMS-eket siman ki lehet olvasni a legtobb telefonbol telepitett alkalmazasok nelkul is, bluetooth kapcsolaton keresztul. Marpedig ez boven eleg egy feltekeny partnernek vagy eszetlen szulonek. Egyszeruen csak ossze kell parositani a ket keszuleket, es utana ha a kozelben vagy, akkor le lehet huzni rola ezeket az informaciokat. Vannak is ilyen szoftverek a piacon, es ez ellen a viruskergeto sem ved.

szalmaegér 2009.05.01. 07:09:14

Ami ebből az egészből tényleg érdekes, hogy 2006 végén ezt is magyar cég fejlesztette ki elsőként, az ő licenszelt termékeiket lehet itt ott megvásárolni a nagyvilágban.

Ma már Mo.-n is kapható, bár nem olcsó mulatság. www.octospy.com
Viszont működik.

Ma ez a cég többféle változatát kínálja ennek a terméknek, sok egyéb alkalmazási móddal.
Ami viszont nagyon fontos, hogy előtte tanulmányozzátok az adatvédelmi szabályzatot, mert ezt a szoftvert használni csak úgy szabad, hogy tud róla a teló tulaja is.
Én a gyerek miatt vettem, bár bevallom, ő nem tudta:)
Rossz érzésem volt, úgy gondoltam, nem a legjobb társaságban van. Pár napon belül kiderült, hogy túlreagáltam a dolgot. NA mindegy, a szoftver marad a telóján. Biztos, ami biztos...

BKV reszelő 2009.05.01. 08:59:38

@szalmaegér: Ha az énapám vagy anyám lennél, pofánbasználak ennél a résznél, az biztos.

lifelike 2009.05.01. 09:11:54

@BKV reszelő: boldog csaladban elsz te is, az latszik...

szalmaegér 2009.05.01. 09:34:33

@BKV reszelő:
Vállalnám a pofánbaszást, ha ez lenne az ára, hogy a gyerekem nem kerül börtönbe azért, mert olyan gyökerek a haverjai, mint te.
Nem várom, hogy ezt te is megértsd, hiszen ahhoz ész is kellene, neked meg, ahogy elnézem, nem sok jutott.

blügy-blügy 2009.05.01. 09:52:57

iPhone-on már magam is néztem, hogy a google maps térképén merre autózok. Biztos el lehet küldeni ezeket a koordinátákat, ha valaki ért az okos telefonok programozásához

MILCSI 2009.05.03. 15:49:59

@atleta.hu: és miért lenne gond,ha valaki,aki antivírus szofverek eladásával foglalkozik,az azt szeretne eladni? De szerintem itt erről szó sincs...ez egy blog,ahol valaki,akinek az írások alapján ez a szakmája és úgy tűnik,a hobbija is, szeretne segíteni azoknak,akik ezt igénylik és értik...nem értem,miért kell mindig mindenből irigységi érdést csinálni...ha ez alapján a cikk alapján tízzel több vírusírtót adnak el,az neked nagyon fáj? ha pedig nem tetszik,amit itt olvashatsz,olvass mást...
Bocs mindenkitől az offért...

Aimie Cross 2009.05.05. 23:38:11

Sziasztok! Nagy gondban vagyok, most kaptam egy mp3at, új, ahogy csatlakoztattam az USBt az AVG riasztott h Trojan.Horse.PSW.Agent.YOM van rajta, ami annyit tesz h az mp3mal egyidejüleg megjeleik egy kamu cd meghajtó is (AMT_CDROM és ez van benne: AMT.sn , autorun.inf , start.exe - természetesen védett), ami autorun indul, a helyzet odáig fajult, hogy nem tudom a zenei számokat sem átküldeni az eszközre, mert ez az izé megfertőzte a start.exe-t az AVG semmit sem tud tenni.
Próbáltam egy erre készült Panda vakcinát, de nem állította le az autorunt- ahogy kellett volna.
Kérlek segítsetek

csodafenevad 2009.05.11. 08:20:12

@Aimie Cross:

fordulj nyugodtan az ESET magyarországi terméktámogató csapatához. Az elérhetőségünket megtalálod az eset.hu oldalon.

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2009.05.11. 08:40:26

Szia Amie Cross!

Bocs, hogy csak most írok.

Amit én tennék:
- kikapcsolnám azonnal az Autorunt, itt találasz útmutatót.
www.us-cert.gov/cas/techalerts/TA09-020A.html

- futtatnék egy teljes keresést valami nem AVG programmal, ezt akár egy 30 napos NOD32 próbával is megteheted, letöltés innen:
www.eset.hu/letoltes/proba

- és lehetőség van telepítés nélküli online scanre is, például innen:
www.eset.hu/viruslabor/onlinescan

Ha ezek megvannak, szólj, hogy használt-e, hol tart éppen most a dolog. Sok sikert!
süti beállítások módosítása