Az álca románca

2010. február 08. 19:50 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Álcázás, hamisítás, csalás. Hányszor hallottuk már ezeket a szavakat? Ám ahogy a mondás tartja: "semmi sem állandó, csak a változás maga", egyre újabb és trükkösebb átverésekkel jelentkezik az ál-antivírus készítők csapata.

Ha valakinek esetleg nem volt eddig valódi vírusvédelem a gépen és pont belegyalogolt egy hamis antivírusba, vagy csak érdeklődik a téma iránt, fejest ugorhatott a How to Remove kezdetű feljegyzésekbe.

Lassan már mindenkinek pavlovi reflexévé válik, hogy ismeretlen nevű antivírus vagy kémirtó programot ne telepítsen, vagy előtte nézzen utána, valóban elnyerte-e a Cnet, PC World, vagy éppen a Softpedia Editors Choice díjat. Esetleg csak a How to Remove díjat nyerte el. Éppen ezért ideje váltani - gondolták a trükkös fiúk, és azon tűnődtek, vajon mire kattint mindenki gondolkodás nélkül.

És igen, jutott eszükbe számtalan szebbnél szebb gondolat, míg állni látszott az idő. Végül megoldották és megszületett a Windows biztonsági frissítési ablaknak látszó tárgy. Erre sokan, és mindenféle gyanakvás nélkül kattintanak az emberek, hiszen egy ilyen Microsoft frissítés olyan megbízhatónak látszik.

A végeredmény azonban sajnos ugyanaz, a naív felhasználó entert üt, az ál-antivírus települ, a hamis riasztások jönnek, a teljes verzió reményében pedig az emberke a bűnözőknek fizet. A trükkre mi mást is mondhatnánk, mint hogy: ügyes.

12 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2010.02.08. 21:00:03

Sok a naiv ember a vilagon.

Eleg ha beirja a keresobe, hogy spybot es a masodik talalat a roy
SpyBot-Search & Destroy.

Vagy ezen az oldalon (freewaresoftwarenews.blogspot.com/) beirjuk, hogy spybot es kidob egy rakat normalis eltavolitot.

bandika57 2010.02.08. 22:00:04

Használj Linuxot , OSX-et, Solarist és nem fenyegetnek ilyen marhaságok.

Dr. Schwanzkopf Rudolf 2010.02.08. 22:16:15

Én miért nem futok bele soha ilyen izékbe...

Johnfive 2010.02.08. 22:35:21

Ja, Solarist desktop OS-nek...Ilyen jótanácsok mellett nem is kell vírust telepíteni: a szopás garantált. (OS X, Linux detto)

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2010.02.09. 10:39:12

Johnfive:

Tetszik a hozzászólásod, és vicces is :-)

Solarist még sosem használtam, de az OS X-re és Linuxra állíthatom, nincs orális fixáció egyáltalán, sőt öröm és bódottá van helyette :-D

Egyébkent meg: "Minden egyszerő, ha már eltöltöttél
néhány évet a hozzászokással"

atko 2010.02.09. 19:16:40

@Johnfive:
Virtualboxban most is futtatok egy Solarist Linux alól.
Alapból Kde 4.x.x -el települ. A napi használatban nem vettem észre, hogy más lenne, mint bármely Linux.
Ami otthon kell az van rajta mivelhogy KDE. Ha jól emlékszem talán még Gnome is van hozzá.
A post témájához meg annyit, hogy aki nem tudja miről van szó az ne csinálja.
Érdekes az senkinek sem jut eszébe, hogy miután megtanulta a sebtapasz használatát műtéteket végezzen költségcsökkentés végett.

atko 2010.02.09. 19:36:13

@atko: javítom:alapból Gnome.

gothmog 2010.02.09. 22:12:00

Jé, ilyennel hozta a minap egy jó barátom a laptopját. Igaz, az nem XP internet securitynak nevezte magát, hanem valami security control centernek, de a grafikai elemei ugyan ezek voltak. Viszont nem engedett belépni a windowsba, amíg nem kattintottam a "buy full version" gombra. Kedves jószág.

gothmog 2010.02.09. 22:19:40

@Johnfive: márpedig a Linux jóbarát. És ezt olyan windowst ismerőseim tanúsíthatják, akiknek az ilyen-olyan okból elpusztult winjéből valamely linuxos live-cd segítségével sikerült kimenteni fontos/pótolhatatlan fájlokat.

atko 2010.02.10. 14:59:00

@gothmog: A live Linux cd-ről olvastam egyszer, hogy az olyan a wines felasználónak mint halásznak a vízen járás.
süti beállítások módosítása