Pandúrból lesz a legjobb rabló

2010. november 24. 11:01 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Egy 33 éves skót hackert ítéltek el spam levelek küldéséért, valamint kémprogramok terjesztéséért, és 18 hónap börtönbüntetést kapott.

Egy eredetileg még 2005-ben indult vizsgálat zárult most le ezzel az ítélettel. A vizsgálat szerint a férfi egy moop nevű nemzetközi bűnbanda tagjaként 2005-ben és 2006-ban tízmilliónyi kéretlen elektronikus levelet küldött ki kártevőt tartalmazó melléklettel.

A kémprogram képest volt magánszemélyek, kisvállalkozások számítógépein hátsóajtót nyitni, és azon keresztül bizalmas információkat, jelszavakat tudtak ellopni, de kémkedtek a beépített webkamerát távolról bekapcsolva is. Összesen három személyt tartóztattak le az akkori cselekmények kapcsán. A rendőrség a házkutatások és számítógép átvizsgálások során megtalálta az eltulajdonított személyes adatokat, bizonyítékul szolgáló távolról készített képernyőképeket, jelszólistákat.

Szokatlanul enyhe ítéletnek tűnik ez botnet üzemeltetésért, valószínűleg Amerikában nem úszta volna meg ennyivel. A védő érvelése szerint fiatalos kalandvágy vezérelte, de azóta már megkomolyodott, bűnösnek vallotta magát és megbánta tettét.

Az eset megítélését azonban erősen súlyosbítja, hogy a "Warpigs" és "aobuluz" nickneveken is szereplő Matthew Anderson eredetileg számítógépes biztonsági szakértőként dolgozott, és egy Optom Security nevű biztonsági céget vezetett.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása