Háromszoros élvezet az adathalászoknál

2011. január 12. 15:21 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Az asztali gépek felhasználóihoz képest háromszor nagyobb valószínűséggel esnek áldozatul adathalász támadásnak az okostelefonosok egy friss tanulmány szerint.

Az emberek többsége szereti folyamatosan, illetve napközben többször is ellenőrizni elektronikus levelezését, és mivel az okostelefonok mail- illetve böngészőkliensének korlátozott a funkcionalitása, illetve hogy a kijelzőn való helyspórolás miatt csak szűkebb információk láthatóak - nos mindezek együttesen is okai lehetnek annak, hogy a mobilosok védtelenebbek, nagyobb veszélyben vannak.

A vizsgálat során számos adathalászattal is foglalkozó webszerver logját elemezték a szakemberek. A Trusteer szerint az iPhone, Blackberry tulajdonosok lassan már többször nézik a levelezésüket hordozható eszközeikről, mint az asztali PC-jükről.

És a kis képernyőn nem mindig láthatják a levelek pontos feladóját teljes emailcímmel, illetve a hivatkozott weboldalak címei is manipulálhatóak, emiatt pedig nehezebben tudják felismerni, kontrollálni az ilyen incidenseket. A felmérés eredménye szerint egyébként nyolcszor több iPhone tulajdonost csapnak be, mint Blackberryst.

Emellett az is megfigyelhető, hogy a mobilos levélolvasáskor igen jellemző a sietség és kapkodás - amíg a busz, metro, villamos megjön, még gyorsan megnézem, megválaszolom - és ezek is nagyban elősegíthetik az adathalász csapdákba való besétálást.

Mobilon lehetőleg sose kattintsunk kéretlen linkekre, ha pedig esetleg mobilról bankolunk (ami azért eléggé ellenjavalt), akkor legalább mindig kézzel írjuk be vagy a könyvjelzők közül vegyük az ehhez szükséges URL-t.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása